دوحه سر دوحه، پروسه های پیچیده و آرمانهای خشکیده 

نوشته از بصیر دهزاد  سومین کنفرانس در دوحه  درست سه هفته…

کور و نابینایان خرد

تقدیم به زن ستیز های بدوی و ملا های اجیر، آن…

فضیلت سیاسی و افغانستان

در نخست بدانیم٬ ماکیاولی در شهریار و گفتارها٬ در واقع…

بهای سنگین این خاموشی پیش از توفان را طالبان خواهند…

نویسنده: مهرالدین مشید طالبان بیش از این صبر مردم افغانستان را…

گلایه و سخن چندی با خالق یکتا

خداوندا ببخشایم که از دل با تومیخواهم سخن رانم هراسانم که…

(ملات گاندی در مورد امام حسین

باسم تعالى در نخست ورود ماه محرم و عاشوراء حسينى را…

جهان بی روح پدیداری دولت مستبد

دولت محصولی از روابط مشترك المنافع اعضاء جامعه می باشد٬ که…

ضانوردان ناسا یک سال شبیه‌سازی زندگی در مریخ را به…

چهار فضانورد داوطلب ناسا پس از یک سال تحقیق برای…

پاسخی به نیاز های جدید یا پاسخی به مخالفان

نویسنده: مهرالدین مشید آغاز بحث بر سر اینکه قرآن حادث است و…

طالبان، پناهگاه امن تروریسم اسلامی

سیامک بهاری شورای امنیت سازمان ملل: ”افغانستان به پناهگاه امن القاعده و…

  نور خرد

 ازآن آقای دنیا بر سر ما سنگ باریده عدوی جان ما…

عرفان با 3 حوزه شناخت/ ذهن، منطق، غیب

دکتر بیژن باران با سلطه علم در سده 21،…

شکست مارکسیسم و ناپاسخگویی لیبرالیسم و آینده ی ناپیدای بشر

نویسنده: مهرالدین مشید حرکت جهان به سوی ناکجا آباد فروپاشی اتحاد جماهیر…

سوفیسم،- از روشنگری باستان، تا سفسطه گری در ایران.

sophism. آرام بختیاری دو معنی و دو مرحله متضاد سوفیسم یونانی در…

آموزگار خود در عصر دیجیتال و هوش مصنوعی را دریابید!

محمد عالم افتخار اگر عزیزانی از این عنوان و پیام گرفتار…

مردم ما در دو راهۀ  استبداد طالبانی و بی اعتمادی…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان سرزمینی در پرتگاۀ ناکجاآباد تاریخ مردم افغانستان مخالف…

ترجمه‌ی شعرهابی از دریا هورامی

بانو "دریا هورامی" (به کُردی: دەریا هەورامی) شاعر، دوبلور و…

تلویزیون حقوق ناشر یک اندیشه ملی و روشنگری 

نوشته از بصیر دهزاد  تلویزیون حقوق در پنجشنبه آینده،  ۱۱ جولای، …

افراطیت دینی و دین ستیزی دو روی یک سکه ی…

نویسنده: مهرالدین مشید در حاشیه ی بحث های دگر اندیشان افراط گرایی…

د مدني ټولنې په اړه په ساده ژبه څو خبرې

 زموږ په ګران هېواد افغانستان کې دا ډیر کلونه او…

«
»

تعبیر خواب !

خروج نیروهای نظامی آمریکا از سوریه ، کاهش نیروهای نظامی در افغانستان ، استعفای وزیر دفاع آمریکا  ، خروج آمریکا از پیمان منع موشک‌های هسته‌ای میان‌برد … و مجموعه ای از همین تیترها یعنی اینکه آمریکا از قدیم به سیاست یک گام به پس و 2 گام به پیش علاقه داشته است .

چند شب پیش خواب دیدم مرحوم شدم ، توی عالم خواب خیلی زور زدم تا ببینم چی میشه ؟ ولی چیزی نشد و نبود . تا اینکه در عالم خواب و با بدبختی به استادی برخوردم و سوال کردم اینجا چرا هیچی نیست ؟ استاد هم انبوهی توضیح داد و 2 دلیل مهم آورد : اول اینکه “یارو” بی رحم است و دوم اینکه “چیز” گوسفند است .  از استاد منظور ” یارو و چیز ” را سوال کردم که قبل از هر توضیحی از خواب پریدم . الان دو هفته ست به حرضت عباس فقط میخوابم تا شاید استاد دوباره بیاد توی خواب و من سوال کنم منظورش از ” چیز و یارو ” چی بود؟

و باز هم سوال شد این حکایت مصداقی و یارانش را چرا هی هم میزنی ؟ از بوی گندش خوشت میاد ؟


گفتم نه ، کینه شخصی با اشخاص ندارم شناختی هم ندارم که بخواهم این کینه شخصی را با آن صیقل بزنم ، رجوی و لنین و پهلوی و خامنه ای هم باشد داستان در سیاست روز همین وزن را دارد . فقط در متن داستان ، وقتی اشخاصی به هر دلیلی خودشان را سیبل میکنند ، طبیعی است بیشتر هدف قرار میگیرند . برای شخص من افراد هدف نیستند .

به عنوان مثال رضا پهلوی در زمین سیاست روز ، از نظر من هدف اصلی نیست ، بلکه سیاستی که رضا را به بازی گرفته در جهت اهداف خودش ، هدف اصلی است . حداقل این بخش ماجرا برای من در صدر و الویت است . سیاست غربی در قرن پیش یک دیکتاتور مثل شاه سابق یا پینوشه را در آزمایشگاه میساختند و روانه بازارمیکردند که با نبض جامعه در توازن بود. امروز زمان ساختن یک دیکتاتور در آزمایشگاه نیست و نبض جوامع را عوض شده است.این همان ظرافتی است که مهندسین جاکش غربی میفهمند ولی به روی نامبارک نمیآورند .سیاستی که به جای ساختن یک دیکتاتور در آزمایشگاه ، پروژه بهار عربی را مهندسی میکند … میداند که نبض جوامع هم مثل قرن پیش نیست.

در زمین سیاست رئال هر حرکتی معنی دارد و همینطوری نیست . از اول بازارچه نواب تا ته بازارچه و یا هر کجا که بخواهی بروی باید جواز و لجستیک داشته باشی و اینهمه در ید قدرت هیچ خری نیست جز وال استریت و کاخ سفید . این عمق از فهمیدن برای مهندسین جاکش غربی جالب نیست اما واقعی است . حدود 40 سال پیش در 1357 من و ما نفهمیدیم چه کردند ، یک قرن پیش که تازه داشتم از توی غار بیرون میزدیم ، اما حالا من و همان نسل میفهمیم چرا بهار عرب ؟ چرا برجام ؟ چرا با انواع وسایل و جکهای رسانه ایی اولویت سیاسی باید با رضا پهلوی باشد ؟


و اما انواع روشنفکران زمانه قرن 21 که به عمدتا به 3 دسته تقسیم میشوند :

اول : آنها که نمیدانند و میخواهند
دوم : آنها که میدانند و نمیتوانند
سوم : آنها که میدانند و میخواهند و انجام میدهند

مهندسین جاکشی غربی که نبض شعور اجتماعی را عمدا نادیده میگیرند روی دسته سوم حساب ویژه میکنند که تا حدودی درست حساب میکنند. اینکه عامل خارجی عملکردش در جهت منافع مردم نبوده و نیست … عجیب نیست . بعد از بلعیدن عراق ، ابتدا برای حفظ تشکیلات مجاهدین در عراق به عنوان ابزار مانوری در مقابل حکومت اسلامی ایران ، دست در زندگی و جیب اعضای چدا شده کردند در زندان تیف… بعدها خواستند به حکومت اسلامی ایران هویجی تشویقی بدهند چراغ سبز کشتاراشرف را صادر کردندو بعدها درادامه بدنه تشیلاتی مجاهدین را به تبعید در آلبانی فرستادند … کمی دقت کنید متوجل میشوید که در تمامی مراحل و مسیر حضرتش مثل قمار بازی عمل کرده که قیمت بازی از زندگی و جیب بقیه گرفته است .


شخص مصداقی و همنشین و هیئت همراه در مقایسه و اندازه مثل پشه ایی میمانند که برای حواریون ابله خودشان ابوالقاسم خان هستند . ولی در سیاست روزانه همان وزن به بازی گرفته شدن در ابعاد عروسکی را دارند . نشستن این جماعت با انواع موجوات تغییری در اصل داستان ندارد . مدیر اینترلینک یا وزیر اطلاعات باشد یا چه گوارا… فقط یادتان نرود من گوسفندی نیستم که بقیه فکر میکردند و البته این را هم میدانم که تجارت بی رحم است .

موضوع و سوژه اصلی برای من بافت این بازیهای سیاسی است . افراد وقتی خودشان انتخاب میکنند که در وسط این بازی سیبل شوند طبیعی است که هدف قرار میگیرند . دسته سوم جاکشهای سیاسی شامل کسانی میشود که برای فاحشه های سیاسی مثل هیئت مصداقی و همنشین جا باز میکنند . اینکه اسمش چیست اصلا مهم نیست ، ملکوتی یا بهبهانی یا مسیح و گنجی و مشتی فرشگردی گاگول و یا هر کره خر دیگری … این بود انشای من از بخش انگیزه های سیاسی برای زندگی شخصی … انگیزه های فردی هم دارم که حداکثر کاتالیزور است .



اسماعیل هوشیار
21.12.2108