تداوم کمک به کییف باعث تشدید تنشها میشود/ تردید غرب نسبت به پیروزی اوکراین
هفته نامه «نیوزویک» در مطلبی با اشاره به اینکه «نبرد ۲۰۲۳ اوکراین زیر انبوهی از انتظارات برآورده نشده رو به پایان است»، نوشت: مقامهای آمریکایی و متحدان غربی کییف، به طور محرمانه از عملکرد اوکراین در ضدحمله خود انتقاد کردهاند و از سوی دیگر هشدار دادهاند که تداوم ارائه کمکها به کییف میتواند باعث تشدید تنشها شود.
این نشریه آمریکایی در ادامه نوشت: سربازان و شهروندان این کشور که خود را برای حمله زمستانی روسیه آماده میکنند، با یاد موفقیت تابستانیشان امیدوار نخواهند شد، به دلیل آنکه ضدحمله مورد انتظار کییف در دستیابی به پیشرفت مورد نیاز برای شکست مسکو در جنوب کشور شکست خورده است.
ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری و ژنرال والری زالوژنی فرمانده ارشد ارتش اوکراین به ضعف ضدحمله این کشور اذعان کردهاند.
زالوژنی اوایل ماه جاری [میلادی] در مصاحبهای با نشریه «اکونومیست» گفت: به احتمال زیاد هیچ پیشرفت عالی و عمیقی [در ضدحمله اوکراین] حاصل نخواهد شد و تمام توجهات باید روی دفاع متمرکز شود.
نیوزویک با اشاره به اینکه «به نظر میرسد زلنسکی در فشار قرار گرفته است»، نوشت: در حالی که کییف در تلاش برای حفظ ائتلاف غربی خود است اما شکافهایی در حال شکلگیری است.
بر اساس این گزارش، یکی از باورهای رایج از فوریه ۲۰۲۲ (اسفند ۱۴۰۰) این است که ایالات متحده کمک نظامی به اوکراین را برای زنده ماندن [کییف] میدهد و میزان این کمکها برای پیروزی کافی نیست. بنا بر این گفتهها، آمریکا بیم از آن دارد که شکست راهبردی کرملین در اوکراین، میتواند منجر به ناآرامی در مرزهای روسیه و آشفتگی داخلی شود.
دانیل وایدیچ (Daniel Vajdich) یکی از سرشناسترین لابیگرهای اوکراین در واشنگتن دیسی به نیوزویک گفت: اوکراینیها شاهد تداوم تردید و این ذهنیت نگرانکننده در مورد تشدید تنشها هستند. مردم اوکراین بر این باورند که با وجود همه کمکها [که تاکنون از سوی غرب به این کشور ارائه شده] اما هنوز ملاحظات زیادی وجود دارد و دلیلش این است که تمایلی برای غلبه قاطع اوکراینیها بر روسها وجود ندارد.
مقامهای آمریکایی و متحدان غربی [کییف] به طور محرمانه از عملکرد ضدحمله اوکراین انتقاد کردهاند. روزنامه «نیویورک تایمز» در ماه آگوست (مرداد/شهریور) گزارش داد که برنامهریزان آمریکایی به این موضوع پی برده بودند که نیروهای کییف در امتداد جبهه جنگ ۶۰۰ مایلی بیش از حد پراکنده شده و نتوانستند توان نظامی کافی را در یک نقطه متمرکز کنند.
این درحالیست که برای بسیاری از اوکراینیها، ایالات متحده مسئولیت ضدحمله همچنان مأیوس کننده [کییف] را بر عهده دارد.
وایدیچ در این باره گفت: این دیدگاه هنوز در کییف قوی است و این موضوع که بسیاری از کمکها به سرعت به دست اوکراینیها نرسیده، یک واقعیت تجربی است.
بر پایه این گزارش، کاخ سفید رویکردی تدریجی برای ارائه کمک نظامی به کییف اتخاذ کرده است. مقامها نیز هشدار دادهاند که [ارائه این کمکها] خیلی زود میتواند باعث تشدید خطرناک تنش از طرف روسیه شود. شرکای غربی نیز به لزوم ابهام راهبردی و عنصر غافلگیری اشاره کردهاند.
نیوزویک همچنین عنوان میکند: با وجود اینکه کمکهای مرحله به مرحلهای غرب باعث ناامیدی شده است اما اوکراین نمیتواند بدون حمایت غرب به ویژه ایالات متحده به جنگ خود ادامه دهد.
ریچارد هاس رئیس اندیشکده شورای روابط خارجی آمریکا به تازگی در مطلبی در تارنمای «فارن افرز» نوشت: با توجه به توان نظامی [اوکراین]، آزادسازی کامل بعید است قابل دستیابی باشد. اکنون ۲ سال جنگ را پشت سر گذاشتهایم. من پایه و اساسی نمیبینم که بگوییم اگر سال سوم، چهارم یا پنجمی هم بگذرد، اوکراین بتواند این هدف را محقق کند.
وی در ادامه با بیان اینکه «دولت جو بایدن رئیسجمهوری آمریکا خود را بر سر دوراهی دشواری میبیند»، اظهار داشت: دولت بایدن با وجود شرایط دشوار در حدود ۲ سال پس از حمله روسیه به اوکراین، هیچ نشانهای مبنی بر جدایی از کییف بروز نمیدهد.
گفتنی است که آمریکا و کشورهای غربی در پاسخ به حمله روسیه به اوکراین، تاکنون تحریمهای گستردهای را علیه مسکو اعمال و میلیاردها دلار تسلیحات و تجهیزات نظامی به کییف ارسال کردهاند.
این روزها ایالات متحده همزمان با ۲ بحران بزرگ یکی در شرق اروپا [جنگ اوکراین] و دیگری در غرب آسیا [جنگ در غزه و حمایت از رژیم صهیونیستی] درگیر است و این مسائل معادلات را در حوزه داخلی و نیز سیاست خارجی این کشور متحول کرده است.