توهم پولی، دستمزد، تورم ـــ برشی از کتاب: «درس‌گفتارهای کاپیتال»

دانش و امید، شمارهٔ ۲۹، اردیبهشت ۱۴۰۴ ــ  اوایل سال ۱۴۰۳،…

     انزوای نمایشی، همکاری پنهانی: از انکار علنی تا توافق پشت…

نویسنده: مهرالدین مشید انزوای دیپلوماتیک تا معامله در سایه: روایت دوگانه…

یوغلط خبر د جنجال منبع

نور محمد غفوری په دې ورځو کې د مغرضو او دروغجنو…

و.ای. لنین- وحدت فلسفه و سیاست

ترجمه. رحیم کاکایی اوگورودنیکوف ولادیمیر پتروویچ، دکتر علوم فلسفه، پروفسور، رئیس کرسی…

ناله یی میهن

رخت سفر ببستم و سوی وطن شدم در آرزوی دیدن مهد کهن…

از شمس النهار ، بنیاد گزاری مطبوعات مدرن

1میرعبدالواحد سادات ترقیات عالم روبه بالاست  ما از بالا به پایین می…

روز جهانی مطبوعات و روزگار آشفته و نابسامان روزنامه‌نگاری در…

نویسنده: مهرالدین مشید هرچند روز جهانی مطبوعات (۳ می) فرصتی است…

ریشه‌یابی پیدایش سادات، خواجه، آقا و بار بی‌معنای مذهبی دادن به…

محمدعثمان نجیب بخش نخست:  مراد من این‌ است تا بدانیم، چرا مردمان…

مارکوزه؛- فیلسوف التقاطی جنبش دانشجویی

Herbert Marcuse (1898-1879) آرام بختیاری نیاز  فیلسوف "چپ نو" به فرویدیسم. مارکوزه (1979-1898.م)،…

مسئولیت اخلاقی رسانه ئی  در دفاع مشترک از روشنگری ،…

نوشته  از: بصیر دهزاد   قسمت دوم  ادامه قسمت اول   نباید یک اصل عمده…

مسئولیت اخلاقی رسانه ئی  در دفاع مشترک از روشنگری ،…

نوشته  از: بصیر دهزاد   قسمت اول   انگیزه این مقاله  تداوم بحث های…

وحدت ملی یگانه ضامن بقای کشور است

اگر از چهار راهی ها گذر کنی مزدور کار ،…

تقسیم جهان 

رسول پویان  زمیـن در بین غـولان جهـان تقسیم می گردد  تـوگـویـی از…

یووالی د بریا کيلي، د نن ورځې اړتیا

ليکنه: حميدالله بسيا په تاریخ کې ډېرې داسې شېبې شته چې ملتونه…

نقش و جایگاۀ اصلی دین در جهان معاصر

نویسنده: مهرالدین مشید فشرده عصر حاضر، که با بحران‌های هویتی، اخلاقی، زیست‌محیطی…

 ماکار گرو نیروی توانای جها نیم 

             به استقبال روز بین المللی کارگر  انسان بخاطر زنده ماندن خود…

پیام تبریک به مناسبت اول ماه مه، روز همبستگی کارگران…

درود بر تلاشگران خستگی ناپذیر زندگی،   اول ماه مه، روز گرامیداشت…

هار و فراق 

 نوشته نذير ظفر ساحل ورجنيا  28 اپريل 2025 امد  بهار و   سبز …

تراشه قلب فنآوری دیجیتال سده 21

بیژن باران قلب فنآوری دیجیتال تراشه در طراحی، تولید، کاربرد، ساختن…

افغانستان؛ طعمه قدرت‌های منطقه‌یی و قربانی جنگ‌های نیابتی

چکیده افغانستان طی دهه‌های اخیر همواره درگیر جنگ، بی‌ثباتی و بحران‌های…

«
»

اروپای فاقد رهبران کاریزماتیک

                                نوشته ی : اسماعیل فروغی

       پس از آنکه دونالد ترامپ برسرمناقشه ی اوکراین ، حتا نزدیک ترین متحد استراتژیک اش اروپا را به دوئل فراخوانده و با دور زدن اروپاییان باب مذاکره را با روسیه بازنمود ، رهبران اروپا به چنان سراسیمه گی و دستپاچه گی گرفتار شده اند که حتا نمی دانند در برابراظهارات و کنش های اعصاب خورد کن دونالد ترامپ چه پاسخی ارائه کنند . تا هنوز نه دربرابربالا بردن تعرفه های گمرکی براموال اروپاییان ، نه درمقابل قرارداد جبری موادمعدنی اوکراین ونه درمواردی دیگرچون تصرف گرینلند ، تصرف کانال پانامه و کانادا را پنجاه و یکمین ایالت امریکا پنداشتن ، درموردهیچیک ازین اظهارات وکنش های رییس جمهورامریکا ، اروپاییان موضع روشن ، قاطع وهم سانی نداشته اند .

       درست در پی گفتگوی تلفنی صلحجویانه ی ترامپ با پوتین و برخورد قاطع ترامپ درمورد حل مناقشه ی اوکراین است که رهبران اروپا ، ابتدا درلندن و پس از آن درشهر بروکسل ، دورهم جمع می شوند تا راهی برای مقابله با امریکا و روسیه یافته و اوکراین را ازسقوط کامل نجات بدهند . رهبران کشورهای آلمان ، فرانسه ، اسپانیا ، بریتانیا ، پولند ، هالند ، ایتالیا و بسیاری دیگر، هیچکدام تاکنون پاسخ روشن وقاطعی دربرابر اینهمه اقدامات واظهارات تکان‌دهنده و زورگویانه ی دونالد ترامپ نداشته اند . مثل این که همه به سرگیجه دچارشده باشند ، همه ازخود می پرسند که آیا ایالات متحده ی امریکا دوست است یا دشمن ؟ آنان تاکنون فقط توانسته اند به این نتیجه برسند که 800 میلیارد یورو قرض تازه برای تقویت قدرت نظامی ناتودست و پا کنند و درنتیجه ملتهای خود را با دشواری های بیشتراقتصادی و معیشتی مواجه سازند .  

      اروپای امروزکه ازدو دهه به اینسو خالی ازرهبران کاریزماتیکِ و با اندیشه شده است ، نه تنها دربرابرزورگویی ها و قلدربازی های امریکا موضع قاطعانه اتخاذ نمی تواند ؛ بلکه در برابرچالش های گونه گون داخلی خود ازجمله چالش هلاکتبار تقویت روزافزون احزاب و گروه‌های راست افراطی درکل اروپا هم پاسخ روشنی ندارد. مردم عوام اروپا حالا نگران این اند که مبادا درنبود رهبران خردمندی چون هیلموت شمیت ، ژاک شیراک ، هیلموت کول ، گرهارد شرودر وغیره ؛ دوباره هیتلرها و موسیلینی های دیگری دراروپا قد راست نمایند و سومین فاجعه ی جنگ جهانی را باز دراروپا، همین اروپاییان رقم بزنند . 

      خالی شدن اروپا ازرهبران کاریزماتیک ، سبب شده است تا اروپاییان ازدرک این که امریکا رقیب بزرگ اروپاست نه رفیق آنان ، عاجز شوند و ندانند که امریکا هیچ دوست و متحد دایمی درجهان نداشته است . این تهی شدن از رهبران کاریزماتیک سبب شده است تا اروپاییان بدون سنجش وتعقل ، با روسیه که بزرگترین و قدیمی ترین کشوراروپاست ، گلاویز شده و ازچین فاصله بگیرند .

     بسیار مضحک است ، امریکایی که جنگ را در اوکراین آتش زده است ، می خواهد به جنگ خاتمه دهد ؛ اما رهبران عاقبت نیندیش اروپا آرزو دارند تا مرگ آخرین جوان اوکراینی ، جنگ را ادامه دهند و مردم خود را محتاج ترسازند .

      پرسش اینست که آیا اروپاییان توان ادامه ی این جنگ ویرانگر را بدون حمایت امریکا دارند ؟ آیا آنان به این استقلال رأی رسیده اند که بدون زور و زر امریکا سازمان امنیتی ناتو را روی پا نگه بدارند ؟ به باورمن اروپا هرگزوهیچگاه توان جنگیدن دوامدار دربرابرماشین جنگیِ جنگ دیده ی روسیه را نداشته ، هم ازنظرصنایع و ذخایر جنگی وهم ازنظرتعداد نفرات و پرسنل میدان دیده ، هرگز نمی توانند با روسیه ی فدراتیف در یک ترازو قرار بگیرند . اروپایی که ازهشتاد سال به اینسو با جنگ های مستقیم سر وکاری نداشته ، هرگز نمی تواند بدون امریکا ، جنگی را برنده شود – آنهم جنگی با روسیه ی میدان دیده را که حمایت بزرگترین اقتصاد جهان چون جمهوری خلق چین و پشتیبانی رزمی بزرگترین قدرتهای رزمی آسیایی چون کوریای شمالی و ایران را نیز با خود دارد . من فکر می کنم اروپاییان خود این را بخوبی می دانند ؛ اما تا هنوزاین را نمی دانند که چگونه خود را ازین مخمصه ی حمایت ازجنگ اوکراین بیرون بیاورند . برآنان ضروراست تا از مخمصه و منجلاب بیرون شدن راهم ازاستاد شان امریکا بیاموزند .

       بهرحال ، آرزو می بریم آن روز بزودی فرا برسد که اروپا بازتوسط رهبران خردمند و کاریزماتیک رهبری و مدیریت شود . و امیدواریم آن روزهم دورنباشد که جنگ ویرانگراوکراین به یاری وموافقت تمام طرف های درگیر پایان یافته وبه تاریخ بپیوندد .

            فروغی ( مارچ 2025 )