بهای سنگین این خاموشی پیش از توفان را طالبان خواهند…

نویسنده: مهرالدین مشید طالبان بیش از این صبر مردم افغانستان را…

گلایه و سخن چندی با خالق یکتا

خداوندا ببخشایم که از دل با تومیخواهم سخن رانم هراسانم که…

(ملات گاندی در مورد امام حسین

باسم تعالى در نخست ورود ماه محرم و عاشوراء حسينى را…

جهان بی روح پدیداری دولت مستبد

دولت محصولی از روابط مشترك المنافع اعضاء جامعه می باشد٬ که…

ضانوردان ناسا یک سال شبیه‌سازی زندگی در مریخ را به…

چهار فضانورد داوطلب ناسا پس از یک سال تحقیق برای…

پاسخی به نیاز های جدید یا پاسخی به مخالفان

نویسنده: مهرالدین مشید آغاز بحث بر سر اینکه قرآن حادث است و…

طالبان، پناهگاه امن تروریسم اسلامی

سیامک بهاری شورای امنیت سازمان ملل: ”افغانستان به پناهگاه امن القاعده و…

  نور خرد

 ازآن آقای دنیا بر سر ما سنگ باریده عدوی جان ما…

عرفان با 3 حوزه شناخت/ ذهن، منطق، غیب

دکتر بیژن باران با سلطه علم در سده 21،…

شکست مارکسیسم و ناپاسخگویی لیبرالیسم و آینده ی ناپیدای بشر

نویسنده: مهرالدین مشید حرکت جهان به سوی ناکجا آباد فروپاشی اتحاد جماهیر…

سوفیسم،- از روشنگری باستان، تا سفسطه گری در ایران.

sophism. آرام بختیاری دو معنی و دو مرحله متضاد سوفیسم یونانی در…

آموزگار خود در عصر دیجیتال و هوش مصنوعی را دریابید!

محمد عالم افتخار اگر عزیزانی از این عنوان و پیام گرفتار…

مردم ما در دو راهۀ  استبداد طالبانی و بی اعتمادی…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان سرزمینی در پرتگاۀ ناکجاآباد تاریخ مردم افغانستان مخالف…

ترجمه‌ی شعرهابی از دریا هورامی

بانو "دریا هورامی" (به کُردی: دەریا هەورامی) شاعر، دوبلور و…

تلویزیون حقوق ناشر یک اندیشه ملی و روشنگری 

نوشته از بصیر دهزاد  تلویزیون حقوق در پنجشنبه آینده،  ۱۱ جولای، …

افراطیت دینی و دین ستیزی دو روی یک سکه ی…

نویسنده: مهرالدین مشید در حاشیه ی بحث های دگر اندیشان افراط گرایی…

د مدني ټولنې په اړه په ساده ژبه څو خبرې

 زموږ په ګران هېواد افغانستان کې دا ډیر کلونه او…

از پا افتادگان دور جمهوریت

در خارج چه میگویند ؟ انهاا طوری سخن میرانند که افغانستان…

آیا طالبان آمده اند ، تا ۳۴ ملیون شهروند افغانستان…

نوشته: دکتر حمیدالله مفید. بزرگترین دشواری که در برابر جهان اسلام…

 چند شعر کوتاه از لیلا_طیبی (صحرا) 

ذهنم، یوزپلنگی تیز پاست آه! بی‌هوده بود، دویدن‌هایم... آی‌ی‌ی        --غزال وحشی، کدام کنام…

«
»

آمریکا به «آ اسه آن» برای «جدایی از چین» چشم دوخته

نویسنده: ژانگ هوی، خو یلو و بای یونی

مترجم: سایت «۱۰ مهر»برگرفته از : گلوبال تایمز، ۱۲ ماه مه ۲۰۲۲ *

از این نظر، یانگ پیش‌بینی کرد که Quad [اتحاد چهارگانه آمریکا، استرالیا، ژاپن و هندوستان] به یک «Quad Plus» تبدیل خواهد شد و مشارکت امنیتی سه‌جانبه استرالیا ــ بریتانیا ــ ایالات متحده (AUKUS) نیز به «AUKUS plus» تبدیل می‌گردد تا رهبری ایالات متحده در اقیانوس آرام و اقیانوس هند را تضمین کند.

یک هفته قبل از سفر جو بایدن به آسیا، رئیس‌جمهور آمریکا میزبان رهبران آسیای جنوب شرقی برای نشستی در واشنگتن است تا اهمیتی که آمریکا برای «آ اسه آن» قائل است را نشان دهد، اما تحلیلگران چینی معتقدند که تقویت روابط آمریکا با منطقه به‌عنوان بخشی از استراتژی هند و اقیانوس آرام، برای تضمین جایگاه رهبری جهانی آن است. 

تحلیلگران چینی می‌گویند که دولت بایدن احتمالاً برنامه‌های سرمایه‌گذاری بیشتری را در این اجلاس اعلام خواهد کرد و جزئیات بیشتری از چارچوب اقتصادی هند و اقیانوسیه بایدن (IPEF) را منتشر می‌کند تا کاستی‌های تعامل قبلی واشنگتن با آسیای جنوب شرقی را که بیشتر بر امنیت تکیه داشت و اقتصاد را نادیده گرفت، جبران کند. اما تحلیلگران می‌گویند که در پس رفتار بازاری، ایالات متحده اهداف سیاسی و استراتژیک عمیقی با هدف وادار کردن کشورها به جدا شدن از چین را پیش می‌برد، که اکثر کشورهای جنوب شرق آسیا باید محتاط باشند. 

بایدن شام روز پنجشنبه را با رهبران هشت کشور «آ اسه آن» که در اجلاس دو روزه شرکت دارند، صرف خواهد کرد. دومین اجلاس ویژه سران رهبران آمریکا و «آ سه آن» از سال ۲۰۱۶، زمانی که باراک اوباما، رئیس‌جمهور وقت، میزبان بلوک ده نفره در کالیفرنیا بود. به گفته وزارت امور خارجه آمریکا، رهبران «آ اسه آن» قرار است بعدازظهر پنجشنبه قبل از شام با بایدن، با نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان و رهبران تجاری آمریکا دیدار کنند. آنها روز جمعه با کامالا هریس، معاون رئیس‌جمهور ایالات متحده، جان کری نماینده آب و هوا و سایر مقامات دیدار خواهند کرد تا در مورد سلامت، بهبود بیماری همه‌گیر، اقدامات آب و هوایی و زیرساخت‌های پایدار بحث کنند و آنچه شایان ذکر است این می‌باشد که هیچ ملاقات دوجانبه‌ای بین بایدن و رهبران «آ اسه آن» وجود نداشت. چند روز پیش، کائو کیم هورن، وزیر و مشاور نزدیک هون سن، نخست‌وزیر کامبوج، گفت که اگر آمریکا برای ارتقای روابط با منطقه جدی است، بایدن برای رهبران «آ اسه آن» وقت بیشتری بگذارد. 

کورت کمپبل، هماهنگ‌کننده هند و اقیانوسیه بایدن، روز چهارشنبه در سخنانی در یک اندیشکده گفت که در مدیریت ، احساس عمیقی وجود دارد که نباید توجه و حواس خود را از هند و اقیانوسیه منحرف کنیم. به گزارش رویترز، چین، میانمار، مسأله تایوان و اوکراین از‌جمله موضوعاتی خواهند بود که مورد بحث قرار خواهند گرفت. 

در پاسخ، ژائو لیجیان، سخنگوی وزارت خارجه چین، از ایالات متحده خواست تا به تعهدات سیاسی خود در قبال چین در مورد مسأله تایوان احترام بگذارد و دستکاری سیاسی در آن را متوقف سازد. ژائو گفت که ایالات متحده به‌عنوان یک کشور خارج از منطقه، باید نقش مثبت و سازنده‌ای در ارتقای صلح و توسعه در منطقه ایفا کند، نه اینکه صلح و ثبات منطقه‌ای را تضعیف یا کشورها را تحت پوشش همکاری مجبور به انتخاب کند و یا حتی با مسایل تأثیرگذار، مانند منافع اصلی چین، بازی کند. 

این اجلاس پیش از سفر بایدن به کره جنوبی و ژاپن در ۲۰ تا ۲۴ ماه مه برگزار می‌شود که اولین سفر بایدن به آسیا از زمان تصدی ریاست‌جمهوری او در ژانویه سال گذشته خواهد بود. او طی این سفر با رهبران کشورهای استرالیا و هند و ژاپن دیدار خواهد کرد. رویترز گزارش داد که کشورهای چهارگانه در مورد «جاه‌طلبی‌های چین برای گسترش نفوذ خود» در منطقه و جهان نگرانی مشترک دارند. 

یانگ ژیو، محقق ارشد موسسه مطالعات بین‌المللی چین، به گلوبال تایمز گفت که در مقایسه با دولت‌های قبلی ایالات متحده، دولت بایدن ظاهراً تأکید بیشتری بر منطقه هند و اقیانوس آرام دارد؛ بایدن در این زمینه به همه متحدان خود، حتی متحدان اروپایی برای همکاری با ایالات متحده و تغییر تمرکز استراتژیک خود به منطقه هند و اقیانوس آرام نیاز دارد. 

ماه گذشته، ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، با تشریح «تهدید چین» گفت که مفهوم استراتژیک بعدی ناتو «برای اولین بار … نفوذ فزاینده چین را در نظر خواهد گرفت.» او گفت که این اتحادیه به‌دنبال تقویت همکاری با «شرکای آسیایی ــ اقیانوسیه» خواهد بود. 

لو ژیانگ، کارشناس روابط بین‌الملل و پژوهشگر آکادمی‌ علوم اجتماعی چین، به گلوبال تایمز گفت که اقدامات اخیر ایالات متحده عزم این کشور را برای انجام تلاش‌های همه‌جانبه به‌منظور پیشبرد استراتژی هند و اقیانوسیه، از‌جمله ایجاد پیوند «آ اسه آن» به ارابه خود، نشان می‌دهد. 

هدف ایالات متحده ایجاد یک اتحاد همه‌جانبه مبتنی بر ارزش‌ها در منطقه هند و اقیانوسیه، شامل یک اتحاد سیاسی و امنیتی مبتنی بر امنیت جمعی، یک اتحاد اقتصادی مبتنی بر ارزش‌های بازار آزاد و یک اتحاد ایدئولوژیک مبتنی بر ارزش‌های دموکراسی و حقوق بشر است. یانگ گفت که هدف از اجلاس سران ایالات متحده و «آ اسه آن»، ادغام روابط ایالات متحده و «آ اسه آن» در استراتژی هند و اقیانوس آرام می‌باشد. 

از این نظر، یانگ پیش‌بینی کرد که Quad [اتحاد چهارگانه آمریکا، استرالیا، ژاپن و هندوستان] به یک «Quad Plus» تبدیل خواهد شد و مشارکت امنیتی سه‌جانبه استرالیا ــ بریتانیا ــ ایالات متحده (AUKUS) نیز به «AUKUS plus» تبدیل می‌گردد تا رهبری ایالات متحده در اقیانوس آرام و اقیانوس هند را تضمین کند. 


چارچوب اقتصادی 



کمپبل گفت که در طول این اجلاس با «آ اسه آن» در مورد فناوری، آموزش و زیرساخت‌ها گفت‌وگوهای «قابل توجهی» انجام خواهد شد. 

چندین تحلیلگر بر این نظرند که ایالات متحده ممکن است برای اثبات حضور خود در منطقه، در طول اجلاس، جزئیات بیشتری را در مورد برنامه IPEF (چارچوب اقتصادی ایندو ــ پاسیفیک) خویش منتشر کند. 

دای فن، معاون دانشکده مطالعات بین‌الملل دانشگاه جینان واقع در گوانگژو، به گلوبال تایمز گفت که در چارچوب رقابت استراتژیک چین و آمریکا، ایالات متحده بیش از هر زمان دیگری به «آ سه ‌آن» نیاز دارد، اما اعضای «آ سه ‌آن» نسبت به آمریکا با تأکید بیش از حد بر سیاست و امنیت در تعامل با «آ اسه آن» محتاط‌اند. وی خاطرنشان کرد که انتظار می‌رود ایالات متحده این بار برای تقویت روابط خود با منطقه، همکاری‌های اقتصادی بیشتری را با «آ اسه آن» بررسی کند. 

تحلیلگران متذکر شدند که یکی از ویژگی‌های برجسته استراتژی هند ــ اقیانوس آرام ایالات متحده، تأکید بر ایجاد امنیت منطقه‌ای و قوانین اقتصادی است و چارچوب اقتصادی ایندو ــ پاسیفیک IPEF برای جلب اعضای «آ اسه آن»، تبلیغ می‌کند. 

به گزارش کیودو نیوز، کوجی تومیتا، فرستاده ژاپن به ایالات متحده روز دوشنبه گفت که IPEF بایدن احتمالاً در طول سفر بایدن، به‌طور رسمی ‌در ژاپن راه‌اندازی شود. رویترز به نقل از تحلیلگران گزارش داد که انتظار می‌رود تنها دو کشور از ۱۰ کشور «آ اسه آن» ــ سنگاپور و فیلیپین ــ در میان گروه اولیه‌ای باشند که برای مذاکرات در چارچوب IPEF ثبت‌نام می‌کنند. 

اگرچه IPEF حاوی بسیاری از قوانین بازار است که با چشم‌انداز پیشنهادی ASEAN در مورد هند و اقیانوسیه مطابقت دارد، IPEF در واقع با یک هدف سیاسی و استراتژیک بسیار عمیق شکل گرفته است که آن را به یک چارچوب ژئو‌استراتژیک تبدیل می‌کند تا یک چارچوب صرفاً اقتصادی. 

یانگ با اشاره به اینکه چرا اعضای «آ سه ‌آن» با این کار آشکارا مخالفت نمی‌کنند، گفت: «ایالات متحده از این چارچوب برای جدا شدن از چین استفاده می‌کند و سعی می‌کند اعضای آ سه ‌آن را با اقتصاد بازار IPEF فریب دهد و سپس آنها را مجبور به انتخاب بین چین و آمریکا کند». از همین رو این کشورها آشکارا با این چارچوب مخالفت نمی‌کنند، بلکه احتیاط می‌کنند. 

یک نظرسنجی اخیر که به‌طور مشترک توسط مرکز تحقیقات گلوبال تایمز و مرکز مطالعات استراتژی خارجی چین، دانشگاه رنمین چین انجام شد، نشان داد که نزدیک به ۸۰ درصد از مردم مورد بررسی بر این نظر بودند که ایالات متحده بزرگترین مختل‌کننده توسعه روابط چین و «آ اسه آن» است. 

ژائو لیجیان در باره IPEF گفت: هر چارچوب همکاری منطقه‌ای آسیا ــ اقیانوسیه باید از روند توسعه صلح‌آمیز زمانه پیروی کند، همکاری، صلح و ثبات را در بین کشورهای منطقه تقویت کند و از اصول باز بودن، شفافیت، فراگیری و عدم دخالت در امور داخلی پیروی کند. 

لو گفت از آنجایی که ایالات متحده از دهه ۱۹۷۰ از بدترین فشار اقتصادی رنج می‌برد و دوره‌های سنگین تحریم‌های اقتصادی آن علیه روسیه به دلیل بحران اوکراین، تأثیر محدودی بر روسیه دارد، برای ایالات متحده اجرای برنامه‌هایی که در جریان اجلاس اعلام می‌کند دشوار خواهد بود. 

و اضافه کرد، از طریق این اجلاس، انگیزه‌های باطنی ایالات متحده از تلاش برای فریب دادن اعضای «آ اسه آن» به محاصره‌ای برای به دام انداختن چین آشکارتر خواهد شد، که تنها باعث افزایش بی‌اعتمادی اعضای «آ اسه آن» به ایالات متحده و کاهش انتظارات آنها در همکاری با آن خواهد شد.

* https://www.globaltimes.cn/page/۲۰۲۲۰۵/۱۲۶۵۵۱۴.shtml