دوحه سر دوحه، پروسه های پیچیده و آرمانهای خشکیده 

نوشته از بصیر دهزاد  سومین کنفرانس در دوحه  درست سه هفته…

کور و نابینایان خرد

تقدیم به زن ستیز های بدوی و ملا های اجیر، آن…

فضیلت سیاسی و افغانستان

در نخست بدانیم٬ ماکیاولی در شهریار و گفتارها٬ در واقع…

بهای سنگین این خاموشی پیش از توفان را طالبان خواهند…

نویسنده: مهرالدین مشید طالبان بیش از این صبر مردم افغانستان را…

گلایه و سخن چندی با خالق یکتا

خداوندا ببخشایم که از دل با تومیخواهم سخن رانم هراسانم که…

(ملات گاندی در مورد امام حسین

باسم تعالى در نخست ورود ماه محرم و عاشوراء حسينى را…

جهان بی روح پدیداری دولت مستبد

دولت محصولی از روابط مشترك المنافع اعضاء جامعه می باشد٬ که…

ضانوردان ناسا یک سال شبیه‌سازی زندگی در مریخ را به…

چهار فضانورد داوطلب ناسا پس از یک سال تحقیق برای…

پاسخی به نیاز های جدید یا پاسخی به مخالفان

نویسنده: مهرالدین مشید آغاز بحث بر سر اینکه قرآن حادث است و…

طالبان، پناهگاه امن تروریسم اسلامی

سیامک بهاری شورای امنیت سازمان ملل: ”افغانستان به پناهگاه امن القاعده و…

  نور خرد

 ازآن آقای دنیا بر سر ما سنگ باریده عدوی جان ما…

عرفان با 3 حوزه شناخت/ ذهن، منطق، غیب

دکتر بیژن باران با سلطه علم در سده 21،…

شکست مارکسیسم و ناپاسخگویی لیبرالیسم و آینده ی ناپیدای بشر

نویسنده: مهرالدین مشید حرکت جهان به سوی ناکجا آباد فروپاشی اتحاد جماهیر…

سوفیسم،- از روشنگری باستان، تا سفسطه گری در ایران.

sophism. آرام بختیاری دو معنی و دو مرحله متضاد سوفیسم یونانی در…

آموزگار خود در عصر دیجیتال و هوش مصنوعی را دریابید!

محمد عالم افتخار اگر عزیزانی از این عنوان و پیام گرفتار…

مردم ما در دو راهۀ  استبداد طالبانی و بی اعتمادی…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان سرزمینی در پرتگاۀ ناکجاآباد تاریخ مردم افغانستان مخالف…

ترجمه‌ی شعرهابی از دریا هورامی

بانو "دریا هورامی" (به کُردی: دەریا هەورامی) شاعر، دوبلور و…

تلویزیون حقوق ناشر یک اندیشه ملی و روشنگری 

نوشته از بصیر دهزاد  تلویزیون حقوق در پنجشنبه آینده،  ۱۱ جولای، …

افراطیت دینی و دین ستیزی دو روی یک سکه ی…

نویسنده: مهرالدین مشید در حاشیه ی بحث های دگر اندیشان افراط گرایی…

د مدني ټولنې په اړه په ساده ژبه څو خبرې

 زموږ په ګران هېواد افغانستان کې دا ډیر کلونه او…

«
»

چین به دنبال رقابت با آمریکا در سطح جهانی است

 نشریه ‘فارن افرز’ نوشت، چین با وجود پیگیری راهبردی غیرمستقیم، به دنبال واداشتن آمریکا به خروج از منطقه هند- اقیانوس آرام و رقابت با این کشور در عرصه جهانی است.

نشریه ‘فارن افرز’ با اشاره به سخنان ‘وانگ یی’، وزیرخارجه چین مبنی بر اینکه ‘چین شیوه قدیمی یک کشور قوی به دنبال سلطه را تکرار نخواهد کرد’، نوشت، این سخنان حامل این پیام است که سران چین بیش از هر زمان دیگری برای ترقی کشورشان در تلاشند.
پکن چندین دهه تلاش کرد تا قدرت چین را کم اهمیت جلوه دهد و به سایر کشورها، خاصه آمریکا، اطمینان بخشد که نیاتش مثبت و خیرخواهانه است. ‘جیانگ زمین’، رهبر چین در دهه 1990، خواستار اعتماد و منافع متقابل، تساوی و همکاری در روابط خارجی کشور شده بود و ‘هو جین تائو’ که در سال 2002 زمام قدرت را در چین به دست گرفت، از توسعه آرام و صلح آمیز سخن می گفت. ‘شی جین پینگ’، رئیس جمهوری فعلی چین، در سپتامبر 2017 اعلام کرد که کشورش فاقد ژنی است که محرکه قدرت های بزرگ برای سطله طلبی است.
شاید فریب خواندن این سخنان کاری راحت و آسان باشد اما، باید گفت، سران چین راست می گویند، پکن به دنبال جانشینی واشنگتن در صدر نظام بین المللی نیست و علاقه ای به شبکه ای از متحدان جهانی، حضور نظامی دائمی، اعزام سربازان به هزاران مایل دورتر از مرزها، اداره موسسات بین المللی و گسترش سیستم حاکمیتی اش ندارد.
درواقع، چین به دنبال سلطه کامل در منطقه هند- اقیانوس آرام و واداشتن آمریکا به خروج از آن و تبدیل شدن به قدرت بی بدیل سیاسی، اقتصادی و نظامی این منطقه است. در سطح جهانی نیز چین به دنبال تبدیل شدنی به قدرتی است که در صورت نیاز، توان کافی برای مقابله با آمریکا را داشته باشد. درواقع، چین به دنبال جانشینی آمریکا نیست بلکه به دنبال بیرون راندن این کشور است.
بسیاری از صاحبنظران با استناد به مسیری که چین در پیش گرفته است، به اشتباه به این نتیجه رسیدند که این کشور به جای تغییر بنیادی نظم منطقه ای آسیا و رقابت با نفوذ جهانی آمریکا، صرفا درصدد همزیستی مسالمت آمیز با آمریکاست. درواقع، ابهام بخشی از این راهبرد است: سران چین قبول دارند که موفقیت مستلزم پرهیز از اقدامی تحریک آمیزی است که واکنش نامطلوبی به دنبال دارد. آنها همچنین می دانند که باید از چالش مستقیم با آمریکا خودداری کنند.
با این حال، با وجود پیگیری راهبرد غیرمستقیم و خطرپذیر از سوی چین، هدف نهایی پکن واداشتن آمریکا به خروج از منطقه هند- اقیانوس آرام و رقابت با این کشور در عرصه جهانی است.
فارن افرز در ادامه این مقاله با اشاره به موفقیت های چین در پیشبرد هدفش بدون تحریک آمریکا نوشت:میزان قدرتی که یک کشور می تواند بدون چالش مستقیم با قدرت وقت به دست آورد، محدوده ای دارد و چین اکنون به این محدوده رسیده است. چین در دوران ‘شی’ شروع به مقابله بدون درگیری با قدرت آمریکا کرد و انتظار می رود این قدرت نوظهور در نهایت، یا از طریق مسالمت آمیز و یا جنگ به قدرت برتر بدل شود.
آمریکا برای حفظ سلطه خود باید تغییر رویه دهد و به جای کاهش مداخله اش در نظام لیبرال بین المللی، به این مداخله عمق بیشتری بخشد، تعهد خود به ارزش های آمریکا را مضاعف کند و به جای پیگیری راهبرد مبتنی بر ‘اول آمریکا’، به دنبال منافع بیشتر ناشی از رهبری اش در سطح جهان باشد.
این نشریه آمریکایی در بخش دیگری از این مقاله، از استفاده چین از قدرت اقتصادی به عنوان یکی از راه های خلاقانه این کشور نام برد و افزود، اساس این راهبرد، تامین مالی زیرساخت ها در جهان در حال توسعه با هدف ایجاد وابستگی و فرمانبری دولت های خارجی است. تازه ترین این تلاش ها را می تواند در طرح یک کمربند، یک جاده مشاهده کرد. چین حدود 400 میلیارد دلار برای این طرح هزینه کرد و 86 کشور و سازمان بین المللی را به امضای حدود یکصد توافقنامه مرتبط با این طرح متقاعد کرد. کمک های چین در قالب وام هایی از سوی بانک های تحت کنترل حزب کمونیست چین نباید صرف اصلاحات در بازار و یا حکومت مطلوب تر شود بلکه چین از دریافت کنندگان این وام ها می خواهد در ازای دریافت وام، به برخی مسایل، از جمله به رسمیت نشناختن تایوان، پایبند باشند.
در این میان، راهبرد نظامی چین را نباید فراموش کرد. چین با تولید تجهیزات نامتقارن نظامی با هزینه پایین می تواند هرگونه برنامه آمریکا را برای کمک به ژاپن، فیلیپین یا تایوان در صورت جنگ با دشواری مواجه سازد. درواقع، چین برای بیرون راندن آمریکا از منطقه هند- اقیانوس آرام، به جای درگیری از فعالیت هایی مانند عملیات ایذایی علیه کشتی ها و هواپیماهای آمریکایی استفاده می کند، اقداماتی که باعث حفظ میزانی از انکار پکن و صرفنظر کردن آمریکا از واکنش می شود. چین در پرتو این تاکتیک ها بدون شکستن محدوده ورود به درگیری با آمریکا و متحدانش، به دستاوردهای قابل توجه سیاسی و ارضی دست یافته است. هدف نهایی چیین، بیرون راندن آمریکا از منطقه هند- اقیانوس آرام و رقابت با آن در عرصه جهانی است.
درواقع، چین در پرتو این راهبرد قادر است به یکی از قدرتمندترین کشورهای جهان، شاید دومین پس از آمریکا، تبدیل شود. اگر پکن گزینه پافشاری بر این راهبرد را انتخاب کند، باید همچنان در خارج از تیررس رادار آمریکا حرکت کند. قدرت های نوظهور می توانند تا مدتی تحریک دیگران را به تعویق اندازند اما، حبر بد برای آمریکا این است که چین اکنون وارد مراحل اولیه چالش مستقیم با نظام تحت رهبری آمریکا شده است.
از این رو، آمریکا در گام اول باید دامنه نظام تحت رهبری اش را گسترش و خلاهای موجودی را که چنین می تواند از آنها بهره برداری کند، پر کند. علاوه بر این، آمریکا باید در بازی اقتصادی اش با چین قدرتمندتر عمل کند.
آساق