دوحه سر دوحه، پروسه های پیچیده و آرمانهای خشکیده 

نوشته از بصیر دهزاد  سومین کنفرانس در دوحه  درست سه هفته…

کور و نابینایان خرد

تقدیم به زن ستیز های بدوی و ملا های اجیر، آن…

فضیلت سیاسی و افغانستان

در نخست بدانیم٬ ماکیاولی در شهریار و گفتارها٬ در واقع…

بهای سنگین این خاموشی پیش از توفان را طالبان خواهند…

نویسنده: مهرالدین مشید طالبان بیش از این صبر مردم افغانستان را…

گلایه و سخن چندی با خالق یکتا

خداوندا ببخشایم که از دل با تومیخواهم سخن رانم هراسانم که…

(ملات گاندی در مورد امام حسین

باسم تعالى در نخست ورود ماه محرم و عاشوراء حسينى را…

جهان بی روح پدیداری دولت مستبد

دولت محصولی از روابط مشترك المنافع اعضاء جامعه می باشد٬ که…

ضانوردان ناسا یک سال شبیه‌سازی زندگی در مریخ را به…

چهار فضانورد داوطلب ناسا پس از یک سال تحقیق برای…

پاسخی به نیاز های جدید یا پاسخی به مخالفان

نویسنده: مهرالدین مشید آغاز بحث بر سر اینکه قرآن حادث است و…

طالبان، پناهگاه امن تروریسم اسلامی

سیامک بهاری شورای امنیت سازمان ملل: ”افغانستان به پناهگاه امن القاعده و…

  نور خرد

 ازآن آقای دنیا بر سر ما سنگ باریده عدوی جان ما…

عرفان با 3 حوزه شناخت/ ذهن، منطق، غیب

دکتر بیژن باران با سلطه علم در سده 21،…

شکست مارکسیسم و ناپاسخگویی لیبرالیسم و آینده ی ناپیدای بشر

نویسنده: مهرالدین مشید حرکت جهان به سوی ناکجا آباد فروپاشی اتحاد جماهیر…

سوفیسم،- از روشنگری باستان، تا سفسطه گری در ایران.

sophism. آرام بختیاری دو معنی و دو مرحله متضاد سوفیسم یونانی در…

آموزگار خود در عصر دیجیتال و هوش مصنوعی را دریابید!

محمد عالم افتخار اگر عزیزانی از این عنوان و پیام گرفتار…

مردم ما در دو راهۀ  استبداد طالبانی و بی اعتمادی…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان سرزمینی در پرتگاۀ ناکجاآباد تاریخ مردم افغانستان مخالف…

ترجمه‌ی شعرهابی از دریا هورامی

بانو "دریا هورامی" (به کُردی: دەریا هەورامی) شاعر، دوبلور و…

تلویزیون حقوق ناشر یک اندیشه ملی و روشنگری 

نوشته از بصیر دهزاد  تلویزیون حقوق در پنجشنبه آینده،  ۱۱ جولای، …

افراطیت دینی و دین ستیزی دو روی یک سکه ی…

نویسنده: مهرالدین مشید در حاشیه ی بحث های دگر اندیشان افراط گرایی…

د مدني ټولنې په اړه په ساده ژبه څو خبرې

 زموږ په ګران هېواد افغانستان کې دا ډیر کلونه او…

«
»

نگرانی ها از بهر دخالت حکومت بر انتخابات پارلمانی

مصطفی شیرزاد 

در انتخابات پارلمانی 28 میزان سال جاری فقط چند روز محدودی باقی مانده است. وکمیسیون مستقل انتخابات هم بخاطر تامین امنیت انتخابات پارلمانی تفاهم نامه ای را با رهبری وزارت معارف امضا نموده وتمام شاگردان مکاتب دولتی را از تاریخ 23 میزان الی 29 میزان رخصت داده است. روز پنجشنبه هفته گذشته محمد اشرف غنی در کنفرانس ملی ولسوالان، سخنرانی میکرد گفت که برگزاری انتخابات پارلمانی در وقت معین آن برگزار خواهد شد. وبه هیچ کسی هم در برگزاری انتخابات اجازه نمیدهد. از طرف دیگر رئیس اجراییه حکومت هم همواره گفته است که در برگزاری انتخابات پارلمانی بی طرف خواهد ماند. اما سوال اصلی اینجاست که حکومت واقعاً میخواهد در انتخابات پارلمانی بی طرف بماند. اینجا حرف های رهبران حکومت سیاست گونه به نظر میرسد. حکومت خصوصن ارگ ریاست جمهوری سعی دارد در گزینش نماینده های دلخواه شان در پارلمان به کارهای کمیسیون مستقل انتخابات دخالت های پشت پرده را براه انداخته است. حتی گزارش های هم از داخل ارگ ریاست جمهوری این را میرساند که داود نورزی رئیس اسبق اداره امور واجمل غنی پسر کاکای رئیس جمهور غنی نهادی را تحت نام «دموکراسی برای افغانستان» ساخته است که به صورت مستقیم ودر تبانی باارگ زمنیه را برای نامزدان که همسو با سیاست های ریاست جمهوری است را فراهم کرده، بادادن امتیازهای گزاف میکوشند تا این نامزدها به مجلس نماینده گان راه یافته در آینده برای انتخابات ریاست جمهوری، هم نقش اساسی را بازی نماید. اعضای مجلس نماینده گان وهمچنان اعضای مجلس سنا، نهادی دموکراسی برای افغانستان را سایه رئیس جمهور غنی دانسته که اینها به صورت مستقیم با ارگ ریاست جمهوری در تماس است. وآنها کوشش میکند در سال آینده برای انتخابات ریاست جمهوری سرباز گیری نماید.

برخی از نماینده گان کنونی وهمچنان شماری از تحلیل گران سیاسیی به این باور هستند که این نهاد برای نامزدان که در آینده میتواند برای تیم غنی نقش اساسی را بازی میکند وبا اختیار گذاشتن امتیازات گزاف از آنها تضمین خط کتبی از ایشان بدست آورده، ودر صورت راه یافتن به پارلمان کشور در انتخابات پشروی ریاست جمهوری به نفع این حکومت نقش اساسی را بازی کند. از سوی هم رئیس جمهور غنی با نزدیک شدن انتخابات ریاست جمهوری، چندی پیش ضیاوالحق امر خیل را بعنوان مشاور ارشد در امور مردمی خود تعین کرد. گزینش آقای امر خیل در عین حال صورت میگرد که وی پیش از این به عنوان رئیس دارالنشاء کمیسیون مستقل انتخابات هم کارکرده، در انتخابات ریاست جمهوری سال 1393 تقلب گسترده به نفع تیم تحول را انجام داد. زیرا به گفته برخی ها آقای امرخیل در تقلبات گسترده ریاست جمهوری گذشته متهم است. بجای اینکه او به دادستانی ومحکمه کشانیده میشد وحالا بعنوان مشاور مردمی رییس جمهور غنی مقرر شده است. چون در تقلب گرائی نقش سازنده داشته ومیتواند در این دوره هم به نفع اشرف غنی رول اساسی را بازی نماید.

گذشته از این هم دستگاه های تقلبی بایومتریک هم نگرانی های را نیز برانگیخته است. به تازه گی گزارشهای هم به رسانه ها نشر شده بود که در خریداری دستگاه های بایو متریک رای دهنده گان هم تخلفات گسترده صورت گرفته است. قرار بو این دستگاه ها از کشور آلمان خریداری شود. اما این دستگا ها خریداری شده ساخت کشور چین بوده قادر به تفکیک دوچهره ودو انگشت را هم ندارد. یعنی با این دستگاه میتوان با یک انگشت چندین بار هم رای داد. پیش از این کمیسیون مستقل انتخابات نمونه ای از دستگاه بایومتریک رای دهنده گان را در حضور نهاد های ناظر بر روند انتخابات، احزاب سیاسی ورسانه ها نشان داده بود که با این دستگاه ها خیلی تفاوت دارد. دستگاه که توسط کمیسیون به نمایش گذاشته  بود نشان « درمالوگ» نام یک شرکت آلمانی در آن دیده میشد.

ومشکل دیگر هم، طریقه استفاده از دستگاه های بایومتریک رای دهنده گان است. نهادهای ناظر برروند انتخابات ادعا دارند که بسیاری از کارمندان کمیسیون مستقل انتخابات مهارت استفاده از این دستگاه ها را ندارد. وگفته هم شده است، که دستگاه بدون انترنت کار نمیدهد، اما دوو روز پیش کمیسیون مستقل انتخابات این گزارش را رد کرده گفته بود که این دستگاه بصورت آفلاین کار نموده بعداز انتخابات این دستگاه ها از ولایت ها به مرکز انتقال داده شده بررسی میگردد، کسی که بیشتر از یک رای داده باشد مشخص شده رای شان باطل اعلام میگردد. با این همه گمانه زنی ها بر این است که ارگ ریاست جمهوری آماده گی برای تقلب انتخابات پارلمانی بوده، میخواهد در آینده یک پارلمان حکومتی ازخود ساخته ونقش را در انتخابات ریاست جمهوری آینده نیز بازی نماید. غنی در چهارسال حکومت اش بیشتر از 30 فرمان تقنینی را صادر کرده بود که بیشتر آنها به دلایل غیر قانونی بودنش از سوی مجلس نماینده گان رد شده است. از همین طریق تیمی در ارگ ریاست کوشش میکند به شکل غیر مستقیم، شماری از نامزد کاندیدهای مشخص را در انتخابات پارلمانی پیروز گردانیده ودر آینده هم به نفع انتخابات ریاست جمهوری نقش اساسی را داشته باشد. این چنین حرکت های ارگ ریاست جمهوری، حق تلفی برای کسانیکه نامزد انتخابات پارلمانی بوده ویا هم کسانیکه شایسته نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده را دارد میباشد. احتمال میرود یکی از نامزد های انتخابات ریاست جمهوری آینده آقای محمد حنیف اتمر مشاور پشین شورای امنیت ملی باشد. وی نزدیک به دوماه قبل به دلیل اختلاف های جدی که با سیاست ها، وروش های سطح رهبری حکومت در رابطه به حفظ وحدت واجماع ملی، تامین صلح وامنیت، مدیریت سیاسی درامور انتخاباتی، حکومتداری خوب، وتحکیم روابط منطقه ای وبین المللی در کشور، از مقامش اش کناره گیری کرد. آقای اتمر در سه دوره گذشته در پست های مهم دولتی به عنوان یک مدیر توانمند سیاست مدار زیرک وبا برنامه های قوی که داشت توانست در هر اداره که کار نماید آن اداره را به یک اداره کاررا وتوانمند تبدیل بسازد، حنیف اتمر، در انتخابات دوره قبلی به نفع تیم تحول وتداوم به رهبری اشرف غنی گذشته ودرآن انتخابات به نفع آقای رئیس جمهور کمپین نیز کرد.