نو کانتی ها،- مخالف سوسیالیسم و ماتریالیسم دیالکتیکی

neukantism.نو افلاتونی آرام بختیاری نو کانتی ها؛ نیم قرن میان مارکسیسم و…

غم دوشینه و سرنوشت نافرجام و دردناک مردم افغانستان

نویسنده: مهرالدین مشید کشتی شکستگانیم ای بادشرطه برخیز  باشد که باز بینیم …

برگردان شعرهایی از ژنرال پاییز

زنده‌یاد “محمدعمر عثمان” ملقب به “ژنرال پاییز” در سال ۱۹۵۷…

خلق در دانه لری - مرواریت های ناب

قۉشیق ( دو بیتی )   داکتر فیض الله ایماق باید گفت که،…

آشتی کردن طالبان با مردم افغانستان، راهی برای پایان جنگ…

نویسنده: مهرالدین مشید زهر پاشی های قومی و زبانی و توطیۀ…

 ترجمه‌ی شعرهایی از سردار قادر 

استاد "سردار قادر" (به کُردی: سه‌ردار قادر)، شاعر کُرد زبان،…

خموشی

 نوشته نذیر ظفر شــــــــد مــــدتی که ورد زبانم ترانه نیست آوای مــــن…

چشم براه وحدت

            چشمم براه  وحدت  پیوند وهمد لی جانم فدای وحدت وصد ق…

دوحه سر دوحه، پروسه های پیچیده و آرمانهای خشکیده 

نوشته از بصیر دهزاد  سومین کنفرانس در دوحه  درست سه هفته…

کور و نابینایان خرد

تقدیم به زن ستیز های بدوی و ملا های اجیر، آن…

فضیلت سیاسی و افغانستان

در نخست بدانیم٬ ماکیاولی در شهریار و گفتارها٬ در واقع…

بهای سنگین این خاموشی پیش از توفان را طالبان خواهند…

نویسنده: مهرالدین مشید طالبان بیش از این صبر مردم افغانستان را…

گلایه و سخن چندی با خالق یکتا

خداوندا ببخشایم که از دل با تومیخواهم سخن رانم هراسانم که…

(ملات گاندی در مورد امام حسین

باسم تعالى در نخست ورود ماه محرم و عاشوراء حسينى را…

جهان بی روح پدیداری دولت مستبد

دولت محصولی از روابط مشترك المنافع اعضاء جامعه می باشد٬ که…

ضانوردان ناسا یک سال شبیه‌سازی زندگی در مریخ را به…

چهار فضانورد داوطلب ناسا پس از یک سال تحقیق برای…

پاسخی به نیاز های جدید یا پاسخی به مخالفان

نویسنده: مهرالدین مشید آغاز بحث بر سر اینکه قرآن حادث است و…

طالبان، پناهگاه امن تروریسم اسلامی

سیامک بهاری شورای امنیت سازمان ملل: ”افغانستان به پناهگاه امن القاعده و…

  نور خرد

 ازآن آقای دنیا بر سر ما سنگ باریده عدوی جان ما…

عرفان با 3 حوزه شناخت/ ذهن، منطق، غیب

دکتر بیژن باران با سلطه علم در سده 21،…

«
»

نگاهی به چیستی و چرایی مشارکت سیاسی

سید نجیب‌الله مصعب، دانشجوی علوم سیاسی

 تعريف و كليات مشاركت سياسى :- مشاركت سياسى از مفاهيم علوم سياسى است كه در چند دهه گذشته دگرگونى‌هاى گوناگون را به تجربه گرفته است. نقطه صفرى و آغاز كاوش بر ماهيت اين واژه را مي‌توان دهه‌هاى ١٩٤٠ و ١٩٥٠ دانست . اولين سنگ‌بناى مشاركت سياسى در قالب مبارزات انتخاباتى يا حزبى گذاشته شد . اين روند تا دهه‌هاى پايانى قرن بيستم ادامه يافت؛ تا اين‌كه با رخنه موضوعات فرهنگى و اجتماعى و شعبات مرتبط آن‌ها ( مثل جنبش‌هاى اجتماعى جديد و بروز بينش‌هاى بكر در نحوه‌ى زندگى ) پرده و حفاظ مشاركت سياسىِ سنتى دريده شد. پژوهشگرانى چون پيترسون ، مشاركت سياسى را «تلاش‌هاى كه با هدف تأثيرگذارى بر جامعه صورت می‌گيرد .» مى‌داند. لاس سيورلا از ديگر پژوهشگرانى است كه از مشاركت جوانان به عنوان «فرايند كشف و ابراز هويت‌ها» ياد كرده است . در نتيجه با تلفيق اين دو ديدگاه مي‌شود منتج به تعريف زير شد . ( كنش‌ها و واكنش‌هايى كه محتوا و عواقب سياسى دارد وبا هدف متأثر ساختن عوامل قدرت و منابع اقدام به عمل مى‌كند ) مشاركت سياسى نام نهاده مي‌شود . در اين تعريف به دو نكته اساسى اشاره شده است . ١- تنها شكار مطرح ، جهت تأثير گذارى ، دولت نيست . هر قشرى كه برخوردار از عوامل قدرت و منابع است؛ در احتواى اين چتر است. بطور نمونه می‌توان از شركت‌هاى چند مليتى ، نهاد هاى بين‌المللى ، دولت‌هاى خارجى، گروه‌ها و دستگاه‌هاى داخلى نا‌م‌برد.

 ٢-فى‌نفسه، سياسى بودنِ اقدام امر حتمى نيست . در مواردى مى‌شود با ظاهر اجتماعى و فرهنگى ، كارى كرد كه نتيجه‌ى سياسى بازده اش باشد .

 ميزان مشاركت سياسى :- افراد با طبع‌ها ، اميال و سلايقى كه در طينت شان نهفته است ؛ در كارزار هاى مشاركت سياسى هر يك با ذهنيت و سطوح متفاوت ظاهر مي‌شوند . آغاز اين حضور و ظهور دادن رأى است و تا اشغال بلندترين مناصب سياسى مسير مي‌پيمايد . مايكل راش اين حضور را با درج رتب در نمودارى ترسيم مى‌كند . ١- داشتن مقام سياسى يا ادارى ٢- جستجوى مقام سياسى يا ادارى ٣-عضويت فعال در يك سازمان سياسى ٤- مشاركت در اجتماعات عمومى ، تظاهرات و امثالهم ٥- عضويت انفعالى دريك سازمان سياسى ٦- عضويت انفعالى در يك سازمان شبه سياسى ٧- مشاركت در بحث هاى سياسى غير رسمى ٨- اندكى علاقه به سياست ٩- رأى دادن ١٠- عدم در گيرى در سياست انحأ مشاركت سياسى جوانان :- با تحولات ، مفهوم مشاركت سياسى در دهه‌هاى پسين ، قالب‌ها و اشكال مشاركت سياسى نيز به نحو گسترده‌يى تغيير را در خود جا دادند. بر اين اساس طيف‌نگارى و دسته‌بندى‌هاى مختلف در اين بحث رونما گرديد . در معمول‌ترين طيف‌نگارى مشاركت سياسى را به گونه‌هاى متعارف و غير متعارف نگارده است. ١- گونه متعارف مشاركت سياسى، مثل مشاركت انتخاباتى و حزبى. ٢-گونه‌هاى غير متعارف مشاركت سياسى ، نظير جنبش‌هاى اجتماعى نو پا و نوريشه و تبارز سياسى در پوشالى‌ها و لاك‌هاى فرهنگى مأبى . لاس سيورلا از ديگر دانشمندانى كه به تحليل نحوه‌ى مشاركت جوانان در حوزه‌ى سياست پرداخته است . لاس سيورا مشاركت جوانان را در دو حوزه‌ى مشاركت سياسى مدرن و مشاركت سياسى پسا مدرن بررسى مي‌كند .

-جوانان و مشاركت سياسى مدرن: اشتراك در انتخابات در قالب‌هاى متنوع و متأخر، مثل پارلمان جوانان، شوراى مكاتب و دانشگاه‌ها.

– جوانان و مشاركت سياسى پسا مدرن : مشاركت‌هاى فرهنگى ، مجازى ، ديجيتالى و … و در فرجام ، جوان‌، سياست و مشاركت ، سه واژه گانى اند كه مثلث جوامع ، بر اين ستون پايه‌ها ايستاده اند . جوانان نبض تپش‌گرِ هر جامعه اند؛ و هر حركتى ميمون در جوامع ، خواستگاه اش نسل تابو شكن ( جوان ) است . افغانستان خود كشوريست كه بار ها شاهد حضور جوانان در كارزار سياست بوده است . و سياست ، راهكار و روزنه‎‌اى كه لازمه‌ى قوام و دوام دولت‌هاست ؛ و در نهايت مشاركت، روحِ جان افزاىِ سياست است . مشاركت است كه سياست را معنى مي‌دهد . سياست عنصري‌ست كه لازمه اش اجتماع است و حضور اجتماع ، خلق مشاركت مي‌كند؛ و اگر اين حضور و مشاركت در سياست آكنده از حضور جوان باشد؛ ميمنت اين مشاركت مضاعف خواهد بود.