مرور مختصر بر وضعیت جاری میان هند و پاکستان

معضلات جنگ در اوکراین و غزه راه حل عملی در نیافته است که مشکل برخاسته از یک عمل تروریستی در پهلگام کشمیر هند ، هند و پاکستان را تا سرحد رویاروی کشانیده جنوب آسیا را در مخاطره انداخته است .
وضعیت چگونه است ؟
از اثر این حمله تروریستی برگردشگران مودی سفر به عربستان سعودی را نیمه گذاشته به کشو ش برگشت ، او در بیایه ای گفت تروریستها را تا آخر زمین تعقیب و مجازات میکند او این اقدامات عاجل را عملی ساخت ؛ ویزه های سارک را به تعلیق درآورد، به پاکستانی هایکه در هند اند ۴۸ ساعت وقت داد تا آن کشور را ترک کنند ، مستشاران نظامی پاکستان در سفارت پاکستان مقیم هند را نا مطلوب خوانده امر بازگشت به پاکستان را داد و به ۲۵ تن از دیپلماتهای هند در سفارت آن کشور در پاکستان را به هند فراخواند ، سرحدات میان دو کشور مسدود است . مودی خروج یکجانبه از معاهده اندس سال ۱۹۶۰ تحت نظر بانک جهانی میان هند و پاکستان را اعلان کرد .
به اثر معاهده اندس بین دو کشور آب دریاهای سند ، جهلم و چناپ به پاکستان و آب دریاهای راوی ، ستلچ و بیات (؟) به هند تعلق میگیرد. ۸۰ فیصد زراعت پاکستان به آب همین دریاها تعلق دارد که قطع آن برای پاکستان مسئله حیاتی است ، آمادگی های نظامی ادامه دارد و طبق یک خبر میان نظامی ها در سرحد هردو جانب تبادل آتش صورت کوفته است
وضعیت پاکستان ؛
شهباز شریف جلسه شورای امنیت پاکستان را دائر کرده اعلان جواب سخت در برابر اقدامات هند را نموده گفت بندش آب دریاها اعلان جنگ است .
پاکستان دچار بحران مالی بوده زیر قروض imf غرق است ، مردم بخصوص نسل جوان آن کشور از اردو و جنرالان پاکستان و مداخلات انهادر امور سیاسی و دولتداری و سیاست خاجی ناراضی اند ، بد میگویند و حتی به آدرس آنها دشنام میدهند، اردوی پاکستان با پیشنهاد وضع تعزیرات بر جنرال عاصم منیر لوی درستیز آن کشور از جانب سنای آمریکا در سطح جهان بد نام شده است ، آمریکا عاصم منیر را کم از اسامه بن لادن نمیداند، فساد درآن کشور بیداد میکند و کاربرد تروریسم اظهر من الشمس است که با انکارهای سران دولتی بر بد نامی پاکستان می افزاید ، مرکز لشکر طیبه و رهبر آن حافظ سعید ، جیش محمد و حزب المجاهدین در پاکستان بوده از حمایت استخبارات آن کشور برخوردار اند . مسئولیت حمله بر پهلگام را جبهه مقاومت کشمیر به عهده گرفته که هند آنرا شاخه ای از لشکر طیبه میداند.
اشتهای سران تنظیم های تروریستی پاکستان در فتوحات بر هند نا بلند کردن دست دعا به اجمیر شریف میرسد، همانطوریکه اشتهای ضیا الحق خواندن نماز عید در مسجد پل خشتی کابل بود . در سخنرانی های سران این گروهها همان اصل بنیادین تشکیل پاکستان یعنی هندو و مسلمان ادامه دارد و میخواهند از احساسات مذهبی مردم در تقویت تروریسم و حقانیت کشتار ها کار بگیرند که اردوی پاکستان نیز در عقب آنها قرار دارد .
خطر رویارویی نظامی منتفی نیست اما بنابر عدم توازن در توان اقتصادی و نظامی پاکستان با هند این کشور با مراجعه به شورای امنیت ملل متحد و برخی کشور های اسلامی چون سعودی و قطر و ترکیه به حل مشکل از راه میانجیگری توصل جوید . چین نمیخواهد این دهلیز اقتصادی و تحارتی اش در ابتلا به جنگ ضربه ببیند و شاید کشورهای غربی در مورد محتاطانه از موضع حل صلح آمیز پیش بروند ، روسیه نیز نخواهد خواست تا بین دوکشور برخورد نظامی صورت گرفته منطقه دچار تشنج دیگر گردد . پاکستان با همه بازی های تروریستی بنابر وضعیت جاری جهان و اهمیت آرامش در جنوب آسیا از جواب متقابل هند در امان باقی خواهد ماند .
اما این منطقه با شرارتها پاکستانی همیشه در خطر تشنج و جنگ باقی می ماند .