فریب جامعه توسط مطبوعات غربی
ا. م. شیری
گلوبال تایمز: مطبوعات غربی جامعه را چگونه فریب میدهند
«خبر که نه ، بلکه تبلیغات است» -از افراد عادی میخوانند به منابع «بینام» اعتماد کنند.
اخیراً چندین «مقام عالیرتبۀ دولتی» ناشناس در انگلیس به نقل از رسانههای جمعی از ملت این کشور خواستهاند برای «فروپاشی ناگهانی روسیه» آماده باشند.
روزنامۀ چینی گلوبال تایمز مینویسد: «این افسانه که گویا ابتدا در روزنامۀ تایمز منتشر شد، به سرعت توسط سایر رسانههای چاپی به نقل از همان مقامات دولتی ناشناس منتشر شد. این فرض کاملاً منطقی است که این اطلاعات با دعای خیر، اما حاشای دولت لندن به عرصۀ اجتماعی راه یافته است. خبرگزاریها به گونهای آن را ارائه دادند که به طور ضمنی میتوان به این اطلاعات اعتماد کرد. و این بدان معناست که نه اخبار، بلکه تبلیغات را میتوان از این طریق ارائه داد. این، همچنین میتواند افکار واهی در ذهن «خیابان داونینگ» را نیز آشکار کند.
همانطور که توبیاس الوود، افسر سابق ارتش انگلیس و رئیس منتخب کمیتۀ دفاعی مجلس عوام در فوریه گفت: «ما اکنون در اروپا در حال جنگ هستیم. ما باید به سمت جنگ حرکت کنیم. ما باید مستقیماً به چشم روسیه نگاه کنیم».
مارک بلکلاک، نویسنده توضیح میدهد: «چرا دولت انگلیس باید مایل باشد که تصور عمومی از جنگ در اوکراین را به این شکل ارائه دهد؟ ایجاد این تصور تنها یک نمونه از ترفند مورد استفاده برای کسب رضایت بود. در این مورد، کسب رضایت برای تمدید جنگ، که انگلیس، ایالات متحده و کشورهای اتحادیۀ اروپا با وجود مشکلات مالی بزرگ در داخل خود، میلیاردها پوند، دلار و یورو تحت عنوان حمایت نظامی و بشردوستانه از اوکراین هزینه کردند، لازم بود».
برای دولتهای غربی، حمایت از مردم (اگر آنچه را که به آنها گفته میشود، باور داشته باشند)، راه انداختن یک جنگ کاملاً نیابتی، نه تنها حمایت از اوکراین، بلکه مهمتر از همه، تضعیف روسیه را تسهیل میکند. آنها این کار را نه به دلایل بشردوستانه، بلکه برای پیشبرد جاه طلبیهای ژئوپلیتیک خود انجام میدهند. برای برخی از دولتهای غربیِ عضو ناتو، جنگ، نه یک فاجعه، بلکه یک فرصت است. متأسفانه، شلیک یک تیر به دو نشان، هرگز ارزش قربانی کردن این همه انسان را نداشته است.
در مقاله آمده است: «بزرگترین اتحاد نظامی جهان در یک گرداب باطل که شانس کمی برای خروج از آن دارد، گرفتار شده و این گرفتاری، بحران را طولانی و تشدید میکند. از قرار معلوم همین ناتو به صحبت در مورد صلح علاقۀ چندانی ندارد. علاوه بر این، هیچ یک از دولتهای غربی پیشنهاد واقعبینانه خود را برای توقف درگیریها ارائه ندادهاند».
ناتو در ماه گذشته، بزرگترین رزمایش دفاع هوایی تاریخ- دفاع هوایی ۲۳ را برگزار کرد. ۲۵ کشور، از جمله، سوئد و ژاپنِ هنوز بیطرف، در این رزمایش شرکت داشتند. اگر روسیه به نحوی به این موضوع واکنش نشان میداد، به تجاوز «بیدلیل» متهم میشد. واشینگتن به ایجاد امکانات گستردهتر برای پیمان ناتو در شمال دور و به محاصرۀ بیشتر روسیه در روند آن امیدوار است.
آمریکا تحت پوشش حمایت از اوکراین حضور نظامی خود را در اروپا تقویت میکند و گسترش میدهد. این کار تا زمانی که هیچ راه خروج دیگری جز تداوم درگیری وجود نداشته باشد، یک گرداب پرشتاب مملو از عمل و اقدام متقابل است.
گلوبال تایمز نتیجه میگیرد: «جذابیت یک افسانۀ با دقت طراحی شده که فروپاشی قریب الوقوع ادعایی روسیه را پیشبینی میکند، به راحتی قابل مشاهده است. هیچ کس خواهان جنگ نیست و اگر پایان آن پیشبینی شود، توجیه هر گونه فداکاری آسانتر است. آمریکا و انگلیس سابقۀ خوبی در جنگهای اخیر ندارند. جنگ در افغانستان ۲۰ سال ادامه داشت. در این مدت غیرنظامیان و نظامیان دو طرف کشته شدند. تلاشهای متفقین برای تغییر رژیم در عراق بین ۴۰۰۰۰۰ تا یک میلیون نفر قربانی گرفت. در اروپا هیچ کس افغانستان یا عراق را نمیخواست، اما اقدامات غرب جنگ را طولانی کرد».
به عبارت دیگر، آنها برای مردم عادی غرب یک افسانه مبنی بر اینکه «منتظر فروپاشی عنقریب روسیه پاشید» و جنگ به خودی خود پایان خواهد یافت، ساختند. بویژه وقتی که چنین داستانی در تایمز منتشر میشود، گوشهای خواننده تیز میشود و قطعاً به این نشریۀ تأثیرگذار برغم استناد به «مقامات دولتی ناشناس»، باور میکند. آنها یعنی این مقامات، ممکن است اصلاً وجود خارجی نداشته باشند و اگر وجود دارند، چرا یک نشریۀ تأثیرگذار از آنها نام نمیبرد؟ اما خواننده از آنجاییکه این داستان در روزنامۀ تایمز منتشره شده، باید باور کند. و تا زمانی که خواننده باور میکند، دولت انگلیس و همچنین دولتهای کشورهایی که رسانههایشان «پیشبینی» را از «منابع» تایمز منتشر کردند، میتوانند با خیال راحت به اوکراین سلاح ارسال کنند و جنگ را به ضرر جمعیت آن جمهوری ادامه دهند.
مطبوعات «مستقل»- یک تصویر بسیار واضح در خدمت منافع دولتهای غربی، افکار عمومی را فریب میدهند.
نقل از: بنیاد فرهنگ راهبردی
۱۶ تیر-سرطان ۱۴۰۲