دو کنیز در سحرگاه فلسفه یونان

Greece Philosophie.2800j. آرام بختیاری فلسفه یونان؛ افسانه و عرفان، منطق و برهان. در…

جنگی حاجی

آقای "جنگی حاجی" (به کُردی: جەنگی حاجی) با نام کامل…

 شانسی برای نجات افغانستان باقی مانده یا فرصت‌ها از دست…

نویسنده: مهرالدین مشید بیداری وجدان جمعی مردم؛ بازسازی مشروعیت سیاسی این پرسشی…

مارکسیسم قلب جوانان را تسخیر می‌کند

ا. م. شیری «چگونه یک ایدئولوژی غربی مانند مارکسیسم می‌تواند در…

عالم تنهایی 

رسول پویان  آزاد و ســرافـــرازم در عـالـم تـنهـایی  عشق و دل بیدار است تا…

هرمشکل حل گردد

امین الله مفکرامینی           2025-10-11! نازم آن قامت رسـا که نگردد خـــــــم زاِدبــــار همــتـــــــی…

جګړه او ورور وژنه د هېواد ستونزې نه شي حل…

 نور محمد غفوری سریزه نیمه پېړۍ کېږي چې په افغانستان کې جګړه…

پاکستان؛ درگیر جنگ نیابتی هند یا اسیر میراث تروریست‌پروری های…

نویسنده: مهرالدین مشید پیاله کافی؛ دیروز زهری به کام مردم افغانستان…

مذاکره هیئت های افغانستان و پاکستان

در ترکیه از دید حقوق بین الملل عمومی این نشست‌ها برخاسته…

خُردشدن کرزی نزد پرویز مشرف و خُردساختن کشور، توسط کرزی…

بازخوانی تاریخی نه چندان دور محمدعثمان نجیب من در دوران نخست حکومت…

احمدشاه بابا

احمدشاه بابا نومیالی اتل، غښتلی، توریالی او پیاوړی ملي شخصیت:  احمدشاه…

«چپ نو» و سوسیال‌دموکراسی در افغانستان

نور محمد غفوری «چپ نو» و سوسیال‌دموکراسی در افغانستانبازاندیشی در ایدئولوژی…

تهدیدهای پاکستان برضد افغانستان؛ از سیاست بازدارندگی تا بازی ژئوپولیتیک

نویسنده:  مهرالدین مشید از سیاست بازدارنده گی تا تغییر در رهبری…

بحران مالی سازمان ملل و فاجعه انسانی در افغانستان

آزمونی برای تعهد جهانی به انسان‌دوستی و چندجانبه‌گرایی سازمان ملل متحد…

میراث سکاها در شاهنامه فردوسی: سیستان، سجستان و ایران

- دکتر بیژن باران مقدمه: شاهنامه و جغرافیای هویت ایرانی. شاهنامه…

تروتسکی در تاریخ اندیشه سیاسی چپ

leo Trotzki ( 1879- 1940 )  آرام بختیاری سنت ترور سیاسی با…

پاسخ  ما

میر عبدالواحد سادات پاسخ  ما  : بر مبنای وجدان ملی و ندای…

قهرمانی تیم فوتسال؛ نمادی از وحدت ملی و امیدی برای…

نویسنده: مهرالدین مشید شگفتن گل های لیخنند در سرزمین به تاراج…

تحول فرهنگ سیاسی؛ کلید طلایی وحدت و ثبات ملی در…

نور محمد غفوری (بخش چهارم و آخری)  ۷. ویژگی‌های فرهنگ سیاسی مطلوب برای…

ارسطو

نوموړی د لرغوني یونان او لوېدیځې نړۍ یو له لویو…

«
»

فارسی ستیزی علنی طالبان

                                    نوشته ی : اسماعیل فروغی

       اخیراً قاری محمد یونس راشد معین جوانان وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان طی نشستی با جوانان بامیانی گفته است که افغانستان به ادبیات فارسی نیاز ندارد و تدریس ادبیات فارسی در دانشگاه ها موضوعی بی اهمیت است . او توضیح داده است که :      ” لازم نیست ما زبان و ادبیات فارسی بیاموزیم ؛ بلکه جوانان باید رشته ها و حرفه هایی را بیاموزند که از طریق آن بتوانیم ابزار پیشرفته ی جنگی تهیه کنیم .

       این سخنان آقای راشد معین وزارت فرهنگ طالبان نه ازروی شوق بلکه برخاسته از سیاست فارسی ستیزانه ی طالبان و آنعده نظریه پردازان فاشیست و قوم پرستی است که می خواهند سرزمین افغانستان را از هویت و تاریخ اش جدا و بیگانه سازند . این سخنان سخیف ، برخاسته از سیاست فارسی ستیزانه و قوم پرستانه ی همان هاییست که با صراحت و بی ترس می گفتند : افغانستان خانه ی فارسی زبانان ، تاجیکان ، هزاره ها و اوزیکان نیست . همه باید گورشان را گم کنند : تاجیکان به تاجیکستان ، اوربیکان به اوزبیکستان و هزاره ها به گورستان بروند .

      این نظریه پردازان خرابکار که حالا همه در بارگاه طالبان ، حیثیت  مشاوران و دستیاران را دارند ، بخوبی می دانند که حالا در پرتو حاکمیت زورگوی تک قومی طالبان ، به آسانی می توان به زبان فارسی و فارسی گویان صدمه های بزرگی وارد آورد . آنان این را نیز بخوبی می دانند که زبان فارسی دریچه ی روشنی بسوی آشنایی با جهان و معرفت است . اگر فارسی را از مردم بگیریم ، معرفت را از مردم می گیریم و به این وسیله هویت و فرهنگ مردم را به آسانی نابود می توانیم . 

      اگر امروز طالبان تصاویر شاعران بزرگ فارسی را ازدیوارهای دانشکده ی ادبیات دور می نمایند ؛

      اگرامروز طالبان فهرستی از واژه های فارسی تهیه کرده ، دستورمی دهند تا این واژه ها به کار برده نشوند ؛.

     اگر امروز طالبان نام های فارسی شماری از ادارات دولتی را به پشتو تغیرداده و اکثرعنوان های فارسی را از تابلو های محلات مهم دورکرده و از کارمندان می خواهند تا فارسی ننویسند و صحبت نکنند ؛

      و اگر درمقامات دولتی و اداری مملکت ، فارسی زبانان به ندرت مشاهده می شوند ؛ همه و همه نشانه ی همان سیاست فارسی ستیزانه ی انگریزی ــ پاکستانیِ  است که حالا با صراحت از زبان معین وزارت اطلاعات و فرهنگ انعکاس می یابد .

       به باورمن کوشش فارسی ستیزان بیهوده است ، دشمنی با زبان فارسی دشمنی با یک فرهنگ بزرگ است . نه اعراب نه مغولان و نه انگریزیان ؛ نتنها نتوانستند فارسی را ضرر برسانند ؛ بلکه خود آنرا آموختند و حتا به فارسی شعر سرودند .

       این دیوانه گان تازه به قدرت رسیده  که با فارسی دشمنی می ورزند باید بدانند که  فارسی تنها زبان نیست . فارسی یک تاریخ است . یک تمدن و یک فرهنگ است .

      فارسی زبان دوم تمام جهان اسلام است . زبان مولانای بزرگ بلخ ، زبان امام بخاری ، زبان سلمان فارسی ، زبان فخر رازی ، زبان امام اعظم ابوحنیفه ، زبان ابوعلی ابن سینای بلخی ، زبان میرزا عبدالقادر بیدل دهلوی ، زبان فردوسی طوسی ، زبان حافظ شیرازی ، زبان جامی هروی ، زبان سنایی غزنوی  و زبان لاهوتی و رودکی سمرقندی است .

    زبان فارسی سده ها زبان رسمی سلسله های گونه گون تاریخ بوده است و هرکه با این زبان دشمنی ورزیده است سرافگنده و شرمسار تاریخ  شده است .