رفع نیازهای اجتماعی جان اراده جمعی
رفع نیازمندیهای اجتماعی که شامل صنعتی و تخصصی شدن دولت برای خدمات عامه می گردد٬ که می توان انسجام مردمی افغانستان را٬ به هدف دولت خدمت نهادینه کرد٬ و نیروی انسجام برای تغییر افغانستان دانست.
زیرا قوم و سمت گرایی در بیست سال جمهوریت صوری٬ هنر سياسيون بود. که تا رسیدن به قدرت با تکیه نمودن قوم و سمت٬ افکار وجدانی مردم درون قومی و سمتی را٬ استفاده می کردند و یا اینکه از قدرت کنار زده می شدند و دوباره این هنر شان احیا مجدد می شد – اما در قدرت همه مجریان از هر قوم و سمت در دزدی وجه مشترک داشتند.
حالا از مسیر گونه های فرهنگی چون: قوم٬ زبان و باور به ثبات سیاسی نتوان رسید. زیرا ثبات سیاسی به عقلانیت و فرهنگ سیاسی منوط می شود٬ که قدرت در قوه سه گانه جریان پیدا کرده و مسوولین پاسخگو باشند.
در نتیجه:
تا رسیدن به ثبات سیاسی که منطقه نیز از افغانستان هراسی ضمانت پیدا کند و توسعه کشور هم متجلی شود – بایستی انسجام نخبگان و اراده جمعی را٬ تا برگزاری لویه جرگه حقیقی٬ که بخش حقوق داخلی دوحه ۲۰۱۹ چون نقض شده را٬ احیا کرد٬ همانا حکومت قانون که مرسوم به حکومت همه شمول می باشد.
در حیطه آیه ۵۹ سوره نساء٬ هیچ آیه و حدیث موجود نیست که اولی الامر را٬ خداوند برای مسلمانان در زمان و مکان های مختلف معرفی کرده باشد. بلکی اولی الامر توسط حکمای اسلام تفسیر شده که انتخاب آن٬ حق مردم است و مردم حاکمیت و اقتدار بازدارنده در بنیاد قدرت محسوب می شود.
محمدآصف فقیری