چرا مردان از زنان قوی تر نیستند؟

پروفیسور دکتر شمس سینا بخش دوم درین جا می خوانید: -چطور میتواند یک…

پرتو عقل و خرد 

رسول پویان  جهان که در دل دانش می‏کند تابـش  به جهل تیره…

نامه‌ی سرگشاده‌ی محمدعثمان نجیب، بنیادگذار مکتب دینی-فلسفی من بیش از…

آقای ترامپ! تو نه در قامت یک سیاست‌مدار آمدی، نه به…

افغانستان، میان دو لبه تیغ؛ تحول نرم یا سقوط ساختاری

نویسنده: مهرالدین مشید نجات افغانستان در گرو راهی؛ میان تحول نرم…

دولت: کاملِ ناتمام...!

دولت یا خدمات عامه و زمانیکه توسط میثاق مردمی همانا…

فرق بین شادی و لذت

 محمدنعیم «کاکر خیلی ها فکر می‌کنند که شادی و لذت یکی…

شلینگ و هگل،- دعوای 2 فیلسوف دولتی

Schellig, F.W (1775- 1854 آرام بختیاری فلسفه شلینگ،- مفاهیم ناروشن، تعاریف ناتمام. شلینگ…

عید قربان

ای وطندار عید قربان شد قربانت شوم صدقه‌ی حال خراب و…

حامییان حق!

امین الله مفکر امینی !    2025-03-06   نترسم زدشمن تکیه برحـــق کــــــــــرده ام باتکیه…

چرا مردان از زنان قوی تر نیستند؟

پروفیسور دکتر شمس سینا بخش نخست درین جا می خوانید: -چطور میتواند یک…

افغانستان در تلاقی آشوب و رقابت؛ قرائتی تازه از فروپاشی…

نویسنده: مهرالدین مشید فروپاشی طالبان؛ تلاطم‌های داخلی و بازتاب‌های جیوپولیتیکی منطقه‌ای…

در مورد تعاونی‌های کارگری

از آثار کلاسیک لنین برگردان: آمادور نویدی درباره تعاونی‌های کارگری تذکر سردبیر سایت مارکسیست– لنینیست امروز: این…

ریناس ژیان

استاد "ریناس ژیان" (به کُردی: ڕێناس ژیان) شاعر نامدار کُرد…

پنجشیر، زخم بر تن، آتش در دل؛ افسانه‌ای زنده در…

نویسنده: مهرالدین مشید پنجشیر، شیر زخمی اما سرفراز؛ خاری در چشم…

فلسفه امید بلوخ،- میان مارکس و مسیحا

Ernst Bloch (1885-1977 ) آرام بختیاری سوسیالیسم حتمی است !، مارکسیستی یا…

دلزار حسن

استاد "دلزار حسن" (به کُردی: دڵزار حەسەن) شاعر، نویسنده و…

مقام عشق 

رسول پویان  کلام عشـق و محبت چقدر شیرین است  نبید خسرو و…

تحول در متغیرهای ژئوپلیتیکی افغانستان: بازتعریف نقش طالبان در معادلات…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در معرض تلاطم؛ از صعود سریع تا…

برای نخستین‌بار، مصاحبه‌ی طولانی من با هوش‌مصنوعی

محمدعثمان نجيب  بخش دوم پندار من نسبت به هر پدیده‌یی منفی نی‌ست.…

 ما و گفته های شرل بنارد، همسر  آقای خلیلزاد پیرامون…

نوشته بصیر دهزاد  در یک تحلیل ، ارزیابی  و محورچه باید…

«
»

دادخواست به دیوان کیفری بین‌المللی برای جنایات انجام شده علیه خبرنگاران در افغانستان

گزارش‌گران بدون مرز (RSF) به تاریخ ۱۱ جوزا/خرداد ۱۴۰۰، با ارسال شکایت‌نامه‌ای به فاتو بنسودا دادستان دیوان کیفری بین‌المللی خواهان تحقیق و بررسی در باره جنایات انجام شده علیه خبرنگاران در یک سال گذشته شده است.

 گزارش‌گران بدون مرز (RSF) در دادخواست خود به دادستان دیوان کیفری خواهان تحقیق و بررسی در باره حنایات انجام شده علیه خبرنگاران از ماه حمل/فروردین سال پیش شد که همزمان دادستان دیوان اجازه‌ی تحقیق در این باره را دریافت کرده است.

۱۱ خبرنگار و همکار رسانه‌ای در این مدت کشته شده‌اند. گزارش‌گران بدون مرز (RSF)  با استناد به ماده ۱۵ اساسنامه دیوان کیفری بین‌المللی، پرونده این کشتگان  را برای تحقیق و بررسی  اتهام جنایت جنگی به دادستان  ارائه کرده است.

برای نمونه : ۱۲ حوت/اسفند ۱۳۹۹، سه کارمند تلویزیون محلی انعکاس در جلال‌اباد به ضرب گلوله مردان ناشناس در خیابان‌های شهر کشته شدند.   بسم‌الله عادل ایماق در ۱۲ جدی/دی در شهر فیروز‌آباد ولایت غور کشته شد..   به تاریخ ۲۲ عقرب/آبان ۱۳۹۹، محمد الیاس داعی خبرنگار بخش پشتو رادیو آزادی در حمله هدفمند با بمب دست‌ساز  کشته شد. ملاله میوند خبرنگار تلویزیون انعکاس و راننده موتر وی طاهر خان صبح  ۲۰ قوس در جلال آباد با شلیک تفنگچه دو مرد ناشناس کشته شدند. ملاله میوند همچنین نماینده مرکز حمایت از زنان خبرنگار در افغانستان در شهر جلال‌آباد بود. رحمت‌الله نیکزاد خبرنگار تلویزیون الجزیره و خبرگزاری اسوشیدتپرس  در ولایت غزنی  به تاریخ  ۱ جدی/دی با گلوله افراد ناشناس کشته شد. پیش از آن در شام  ۱۰ جوزا ۱۳۹۹ زمیر امیری خبرنگار و شفیق‌الله ذبیح کارمند بخش تکنیک این رسانه در انفجار موتر حامل کارمندان تلویزیون خورشید در کابل کشته شدند. 

بر زمینه جنگ مسلحانه ، وخیم‌تر شدن وضعیت امنیتی و بیشتر شدن خشونت علیه جامعه مدنی همه‌ی این خبرنگاران و همکاران رسانه‌ها هدفمند برای فعالیت‌های رسانه‌ای‌شان کشته شده‌اند.  RSF دلایل قابل قبولی در دست دارد، که گروه‌های مسلح و در صدرأن‌ها طالبان و برخی گروه‌های وابسته به آن‌ها بیشترین مسئولیت این موج کشتار را بر عهده دارند. 

دادستان دیوان کیفری بین‌المللی از سوی دادگاه تجدیدنظر این دیوان به تاریخ ۵ مارس ۲۰۲۰، مجوز دریافت کرد، تا در باره‌ی جنایات انجام شده از سال ۲۰۰۱ به این سوی تحقیق و بررسی کند. دادخواست گزارش‌گران بدون مرز در چارچوب این تحقیق و بررسی انجام شده است، تا در تحقیق و بررسی درباره جنایات انجام شده علیه این خبرنگاران و همکاران رسانه‌ها و به منظور پیگرد عاملان این جنایات مصادیق جنایت جنگی یا هر نوع اتهام دیگری در چارچوب اساسنامه‌ی رُم دیوان کیفری از آن میان اتهام جنایت علیه بشریت آشکار شود.

از سال۱۳۸۰ (۲۰۰۱ ) خبرنگاران در افغانستان برای انجام وظیفه خود بهای گرانی پرداخته اند تا امروز دست کم ۱۰۰  خبرنگار برای انجام وظیفه اطلاع رسانی جان داده‌اند. ١٦ تن از آنها شهروندان کشور های خارجی بوده‌اند.  در همین زمان بیش از ۶۰ رسانه مورد حمله قرار گرفته و تخریب شده‌اند و صدها تهدید علیه خبرنگاران و رسانه‌ها ثبت شده است.

  در رده بندی جهانی آزادی رسانه‌ها در سال ۲۰۲۱ افغانستان از میان ۱۸۰ کشور جهان در رده ۱۲۲ قرار دارد