برخی از شروط ایران برای آمریکا قابل قبول است

ا. م. شیری
دونالد ترامپ، رئیس کاخ سفید گفت که آمریکا در حال مذاکرۀ مستقیم با ایران دربارۀ توافق هستهای است. او ادامه داد: «ما مذاکرات مستقیم با ایران را آغاز کردهایم و روز شنبۀ آینده ادامه خواهد داشت».
به گفتۀ وی، طرفین یک نشست بزرگی را برنامهریزی کردهاند که پیشبینی نتایج آن هنوز دشوار است.
بگزارش تلویزیون «رن» (ren.tv)، ترامپ معتقد است که بهترین گزینه برای همه، انعقاد یک توافق جدید است که تفاوت قابل توجهی با برنامۀ جامع اقدام مشترک (برجام) داشته باشد.
بنوشتۀ «مطبوعان آزاد» (سوابودنایا پرسا-روسیه)، ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه امروز گفت که اوضاع پیرامون برنامۀ هستهای ایران رو به تثبیت نیست و به دلیل موضع غیرسازندۀ غرب، «بدتر و بدتر» میشود.
عباس عراقچی، وزیر امور خارجۀ ایران، اندکی پیشتر با اشاره به اینکه برنامۀ هستهای ایران منحصراً ماهیت صلحآمیز و قانونی دارد، گفت: «هدف اصلی ایران از روند مذاکره با آمریکا، لغو تحریمهای اقتصادی علیه تهران است».
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا نیز به نوبۀ خود گفت که مذاکرات با ایران در بالاترین سطح با انتظار دستیابی به توافقی انجام میشود که با برنامۀ جامع اقدام مشترک (برجام) متفاوت و «بسیار قویتر» خواهد بود.
النا سوپانینا (Elena Suponina)، شرقشناس در گفتگو با «مطبوعات آزاد» تصریح کرد که «ایران نیز شروطی شامل: ابتدا تسهیل، و در درازمدت، لغو تحریمها علیه کشور، برقراری روابط همکاری عادی با واشنگتن، اتحادیۀ اروپا و سایر کشورها و ادامۀ برنامۀ صلحآمیز هستهای ایران تحت نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی را مطرح میکند. زیرا، این محدودیتها در مجموع یک مانع برای همه است».
ضمن این، اصولاً در حلقۀ پیرامون ترامپ خواستههایی مبنی بر این مطرح میشود که ایران باید هر گونه فعالیت در زمینۀ انرژی اتمی، از جمله صلحآمیز را متوقف کند. اما این شرط برای تهران مطلقا غیرقابل قبول است. البته، یک شرط دیگر نیز ایجاد موانع در مقابل اجرای سیاست منطقهای ایران است. برخی از این موارد ممکن است برای آمریکا قابل قبول باشد، اما برای اسرائیل، متحد اصلی منطقهای آمریکاییها مطلقا غیرقابل قبول است. بنابراین، مذاکراتی که در واقع به طور غیرمستقیم در حال انجام است، بسیار دشوار خواهد بود و هر از گاهی همۀ ما خود را در آستانۀ یک سناریوی جنگ خواهیم یافت. این خاورشناس توضیح داد: «برای شروع، تهدید حمله به ایران است که علیرغم انجام مذاکرات، بسیار واقعی به نظر میرسد».
سوپانینا یادآور شد که روابط بین اسرائیل و آمریکا دیرینه و بسیار نزدیک است. واشنگتن در همه حال سیاست خارجی خود را در منطقه بر اساس منافع تلآویو تنظیم خواهد کرد.
در عین حال، بازیگران دیگری نیز در اینجا حضور دارند. خود چین نشان داده است که چگونه میتوان بدون تکیه بر دشمنی، بلکه با تلاش بر روی بازیگران منطقهای، تعامل کرد.
سوپانینا در پایان گفت: «به عنوان مثال، قرارداد ایران و عربستان سعودی که چند سال پیش با میانجیگری جمهوری خلق چین و تا حدودی با کمک روسیه منعقد شد. آیا آمریکا میتواند اینگونه عمل کند؟ به نظر من، تغییر الگوی رفتاری آمریکائیها در عرصۀ بینالملل دشوار است. تفرقه بیانداز و حکومت کن، شعار اصلی آنهاست و حتی زمانی که بر روی آشتی تمرکز میکنند، در عمل، بیسر و صدا در جهت ایجاد اختلاف فعالیت میکنند».
٢٩ فروردین- حمل ١۴٠۴