ناپاسخگویی به چالش های جهانی؛ نشانه های زوال تمدن غربی!؟

نویسنده: مهرالدین مشید بحران های جهانی پدیده ی تمدنی یانتیجه ی…

عشق و محبت

رسول پویان در دل اگـر عـشق و محبت باشد نجـوای دل آهـنـگ…

جهان در یک قدمی فاجعه و ناخویشتن داری رهبران سیاسی…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در حاشیه ی حوادث؛ اما در اصل…

چند شعر از کریم دافعی (ک.د.آزاد) 

[برای پدر خوبم کە دیگر نیست]  ترک این مهلكه با خون…

مکر دشمن

  نوشته نذیر ظفر با مکـــــر خصم ، یار ز پیشم…

نویسنده ی متعهد نمادی از شهریاری و شکوهی از اقتدار…

نویسنده: مهرالدین مشید تعهد در قلمرو  ادبیات و رسالت ملی و…

اهداف حزب!

امین الله مفکر امینی      2024-12-04! اهـــــدافِ حــزبم بـــودست صلح وصفا ی مــردم…

پسا ۷ و ۸ ثور٬ در غایت عمل وحدت دارند!

در نخست٬ دین ماتریالیستی یا اسلام سیاسی را٬ بدانیم٬ که…

نگرانی ملاهبت الله از به صدا درآمدن آجیر فروریزی کاخ…

نویسنده: مهرالدین مشید پیام امیر الغایبین و فرار او از مرگ؛…

مدارای خرد

رسول پویان عصا برجان انسان مار زهرآگین شده امروز کهن افسانۀ کین،…

افراطیت و تروریسم زنجیره ای از توطیه های بی پایان

نویسنده: مهرالدین مشید تهاجم شوروی به افغانستان و به صدا درآمدن…

عید غریبان

عید است رسم غصه ز دلها نچکاندیم درد و غم و…

محبت، شماره یکم، سال ۲۷م

شماره جدید محبت نشر شد. پیشکش تان باد!

روشنفکر از نظر رفقا و تعریف ما زحمتکشان سابق

Intellektualismus. آرام بختیاری روشنفکر،- یک روشنگر منتقد و عدالتخواه دمکرات مردمی آرامانگرا -…

پیام تبریکی  

بسم‌الله الرحمن الرحیم اجماع بزرگ ملی افغانستان به مناسبت حلول عید سعید…

عید خونین

رسول پویان جهان با نـقـشۀ اهـریمنی گـردیـده پـر دعوا چه داد و…

بازی های ژیوپولیتیکی یا دشنه های آخته بر گلوی مردم…

نویسنده: مهرالدین مشید بازی های سیاسی در جغرافیای افتاده زیر پاشنه…

ادریس علی

آقای "ادریس علی"، (به کُردی: ئیدریس عەلی) شاعر و نویسنده‌ی…

گزیده‌ای از مقالهٔ «هدف دوگانهٔ اکوسوسیالیسم دموکراتیک»

نویسنده: جیسون هی‎کل ــ با گذشت بیش از دو دهه از…

مثلث خبیثه ی استخباراتی ایکه افغانستان را به کام آتش…

نویسنده: مهرالدین مشید اقنوم سه گانه ی شرارت در نمادی از…

«
»

افغانستان برای امریکا باید درس تاریخی باشد

با این درس از توطئه ، مداخله ، بهم اندازی و ادامه جنگهای نیابتی دست بردارد . استراتژیستها و سیاست سازان ان بائیست طرحهای جدید مطابق شرایط قرن ۲۱ و برابر با مقتضیات صلحخواهانه جهان ارائه کنند زیرا زمان به سویی در حرکت است که که دیگر نقش امریکا در گفتن حرف اول رو به نزول میباشد  .

علایم این اصل در حال جوانه زدن است ؛ پاکستان از امریکا در دادن رای به قطعنامه اجلاس عمومی ملل متحد علیه روسیه در مورد جنگ اوکراین سرباز زد ، عربستان سعودی پیشنهاد امریکاددر مورد نفت را که بتواند باعث جلو گیری از صعود نرخ ان در بازار های جهانی به اثر وضع تعزیرات علیه نفت روسیه  گردد قبول نکرد ، رئیس جمهور اوکراین در جریان جنگ احساس کرده است که وسیله بازی امریکا و ناتو شده کشورش را به تباهی میبرد ، او گاه گاه درین مورد نالش میکند ، جرمنی حاضر نشد لوله بزرگ صدور گاز روسیه به اروپا را مسدود نماید ، رهبران فرانسه و المان خلاف پلان امریکا مبنی بر تداوم جنگ اوکراین و تبدیل ان به جنگ فرسایشی در تلاش اند روسیه و اوکراین را اماده مذاکرات وآتش بس ساخته اروپا را از خطر ان در امان سازند ، چین تعزیرات امریکا علیه روسیه را قبول نکرد و ترکیه نیز از بازی تعزیرات امریکایی خودرا دور نگهداشت ، ذهنیت عام جهان طالب تغیر در وضعیت جاری جهانی بوده از اُفت نقش امریکا در عرصه های  نظامی ، سیاسی و اقتصادی استقبال میکند .

این علایم در بیانیه های عده از اعضای پارلمانها و بعضا کنگرس امریکا نمایان است .

در افق جدید جهان روشنایی های دیده میشود که بعد ازین امریکا نمیتواند ارزشهای کشورهای دیگر  را نفی کرده بر طبق تفکر روسای جمهور قبل و بعد از دو جنگ جهانی ارزش های خود را جهانشمول گفته در تطبیق ان به جنگ و تجاوز و قتل مردم اقدام کند یا تروریسم رابحیث وسله پنهان بکار گیرد و این همه اعمال را حقوق بشر و دموکراسی بنامد . این ارزشها برای کشور های زیادی بی ارزش بود وگرنه در کوبا ، ویتنام ، چلی ، کوریا ، لائوس ، فلیپین ، کمبودیا ، اندونیزیا ، ، وبزیویلا ، افغانستان ، سوریه عراق و دیگر نقاط ناکام نمیشد .

سیاست سازان و سیاستگرانی که قابلیت تغیر در استراتژی های کهنه را نداشته باشند کشور شان را به بحران میبرند که جهان هم دچار مصائب ناشی ازان میگردد .

امریکا بحیث کشور مقتدر جهان با داشتن متحدین توانمند نقش وسیعی در عرصه جهانی تا کنون دارد ، هر نوع بحران در ان کشور بر متحدین ان تاثیر گذار بوده جهان را به چالش مواجه میسازد ، تا جهان ازان چالش بیرون شود همانند اوضاع پس از جنگهای بزرگ‌ تبعات جانی ، مالی و انسانی بزرگی به بار می اید ، بخصوص در شرایط درهم امیختگی ضرورتهاو نیازهایکه جهان را بهم پیوند میدهد و ضرورتهایکه باید جهان با ان مقابله نماید مانند ؛ تروریسم ، انواع امراض واگیر ، مهاجرتها ، فقر ، بحران قیمتها  ، بحران بیکاری و دهها مصیبت دیگر.

گفته میشود در اوکراین ۳۶ دستگاه تولید سلاح کیمیاوی و مکروبهای کشنده چون سیاه زخم ، طاعون و احتمال قوی تولید کوید نزده ( کرونا ) که  به مصرف و کنترول امریکا کار میکرد کشف گردیده است این یک گوشه ای از مصائب است معلوم نیست که دیگر کشورهای بزرگ جهان به چه معیار مصروف تولید مرگ کیمیاوی برای جهانیان اند .

لجام گسیختگی در وضع جاری چه عواقبی در قبال خواهد داشت ؟ اسرائیل و عرب و ایران چگونه کنترول خواهند شد ؟ کوریای شمالی و پاکستان را کدام قدرت مهار خواهد کرد ؟ جنبش های قومی ، مذهبی و فرقوی باقیمانده از استعمار انگلیس و سیاستهای بد امریکا را که جلو خواهد گرفت ؟ باند های مسلح ادمکشی مربوط به کمپنی های جنگی چطور کنترول خواهند شد ؟

بشریت مصدوم به خطرات و تهدید های غیر قابل پیشبینی بوده میتواند .

تا امریکا به قوانین و نورمهای بین المللی  ارزش قایل نشود ، حاکمیت دیگران را رعایت نکند ،به منشور سازمان ملل متحد پابند نگردد ، اعلامیه جهانی حقوق بشر را مراعات نکند ، به حقوق بشر احترام نگذارد ، دست از جنگ و تجاوز و کشتار و حمایت از تروریسم بر ندارد خلاصه تا از مرز وحشت به دایره اهلیت داخل نگردد ، جهان از خطرات پیدا و پنهان حال و اینده در امان نمیباشد .

آغای بایدن یک ملیارد و دو صد ملیون دالر را برای بر افروخته نگداشتن شعله های جنگ به اوکراین میدهد و انرا بشر دوستانه و انسانی می نامد اما با پولهای پشتوانه ای افغانستان به بازی های موهوم و مسخره امیز گاهی پرداخت غرامت یازده سپتمبر و باری بنام کمک بشر خواهانه میپردازد ، ۳۰۵ ملیون طفل مبتلا به سوء تغدی ، پس از سالها شیوع مرض سرخکان که در برخی موارد غیر قابل جلو گیری شده است ، فقر و گرسنگی که گفته میشود ۲۴ ملیون افِغان را تهدید میکند ، مهاجرت  و بیکاری افغانها را نظر انداز کرده در بیانیه سالانه اش نامی از افغانستان نمیبرد و خانم اول ان کشور در بیانیه اش به مناسبت روز جهانی زن نامی از زنان افغانستان نمیبرد ، این همه نشانگر کینه و نمایانگر انتقامجویی ان از افغانستان است .

کینه ورزی کشوری به ان بزرگی و توانمندی با  کشور فقیر و ناتوان و تازه از بند اشغال رسته سفاهتی بیش نیست .