حامییان حق!

امین الله مفکر امینی !    2025-03-06   نترسم زدشمن تکیه برحـــق کــــــــــرده ام باتکیه…

چرا مردان از زنان قوی تر نیستند؟

پروفیسور دکتر شمس سینا بخش نخست درین جا می خوانید: -چطور میتواند یک…

افغانستان در تلاقی آشوب و رقابت؛ قرائتی تازه از فروپاشی…

نویسنده: مهرالدین مشید فروپاشی طالبان؛ تلاطم‌های داخلی و بازتاب‌های جیوپولیتیکی منطقه‌ای…

در مورد تعاونی‌های کارگری

از آثار کلاسیک لنین برگردان: آمادور نویدی درباره تعاونی‌های کارگری تذکر سردبیر سایت مارکسیست– لنینیست امروز: این…

ریناس ژیان

استاد "ریناس ژیان" (به کُردی: ڕێناس ژیان) شاعر نامدار کُرد…

پنجشیر، زخم بر تن، آتش در دل؛ افسانه‌ای زنده در…

نویسنده: مهرالدین مشید پنجشیر، شیر زخمی اما سرفراز؛ خاری در چشم…

فلسفه امید بلوخ،- میان مارکس و مسیحا

Ernst Bloch (1885-1977 ) آرام بختیاری سوسیالیسم حتمی است !، مارکسیستی یا…

دلزار حسن

استاد "دلزار حسن" (به کُردی: دڵزار حەسەن) شاعر، نویسنده و…

مقام عشق 

رسول پویان  کلام عشـق و محبت چقدر شیرین است  نبید خسرو و…

تحول در متغیرهای ژئوپلیتیکی افغانستان: بازتعریف نقش طالبان در معادلات…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در معرض تلاطم؛ از صعود سریع تا…

برای نخستین‌بار، مصاحبه‌ی طولانی من با هوش‌مصنوعی

محمدعثمان نجيب  بخش دوم پندار من نسبت به هر پدیده‌یی منفی نی‌ست.…

 ما و گفته های شرل بنارد، همسر  آقای خلیلزاد پیرامون…

نوشته بصیر دهزاد  در یک تحلیل ، ارزیابی  و محورچه باید…

شهروندی بنیاد عملی دموکراسی

شهروندی به مفهوم منتفی امت نیست. بلکه رویکرد عملی از…

برهی که رفته ایم!

امین الله مفکرامینی      2025-22-05! بـرهی که رفته ایم ورویــم،نگردیم بــرعقــــــــب ورجان وتنــراوقربان داریم…

نشست تخصصی و کارگاهی فردوسی‌شناسی در بروجرد برگزار شد

به گزارش رها نیوز، و نقل از دکتر "محمد فصیحی"…

مارکس و اتحادیه‌های کارگری(فصل دوم)

مارکس علیه پرودونیسم و باکونیسم نوشته: آ. لوزوفسکی برگردان: آمادور نویدی مارکس علیه پرودونیسم و باکونیسم کارل…

آنجا که دیوار ها فریاد می زنند؛ روایت یک ویرانی…

نویسنده: مهرالدین مشید از خشت تا خیال؛ روایت خانه ایکه طالبان…

اُلیګارشي څه شی ده؟

نور محمد غفوری د اُلیګارشي په اړه په (قاموس کبیر افغانستان) کې داسې…

دو پرسش

۱-- آیا در افغانستان قوم یا ملیتی است که اجدادشان…

چالش های درونی میان طالبان و مخالفان آنان؛ آزمونی تعیین‌کننده…

نویسنده: مهرالدین مشید طالبان و دور زدن گروها و سیاستگران نابکار…

«
»

اغراق در بیان موقعیت جغرافیایی افغانستان

برخی تحلیلگران قراردادی در شبکه های تلویزیونی در باب موقعیت جغرافیایی افغانستان آنقدر غلو می‌کنند که از لحاظ عملی و دیدگاه سیاست جهانی و منطقوی مطلقیت نظر شان دور از برخی حقایق میباشد .

این واقعیت است که سرزمین کوهستانی و محاط به خشکه افغانستان در موقعیت همسرحدی با شش کشور همسایه با داشتن ذخایر تریلیونها دالری زیر زمینی و چهار راه بودن برای انتقالات ترانسپورتی از اهمیت ویژه برخوردار است .

اما خوش فهمی اغراق آمیز درین مورد که گفته می‌شود، جهان به افغانستان احتیاج دارد و این احتیاج جبری کشور را بدون رعایت موازین پذیرفته شده جهانی به جایگاه لازم یک دولت قانونی می‌رساند چندان معقول نمی‌باشد.

کشورهایکه در تعین سرنوشت جهانی و‌منطقوی موثر اند تنها از لحاظ اهمیت جغرافیای سیاسی نه که از زاویه رقابت‌های راهکاری و راهبردی متکی به منافع شان به آن می‌نگرند . چنین حالت در بازی بزرگ‌ قرن نزده و جنگ سرد قرن بیست نیز وجود داشت و از عوامل اشغال و لشکرکشی گردید.

در رقابت جاری سه عامل از سه دیدگاه افغانستان را مورد توجه درآورده است :

۱– عامل اقتصادی .

۲– عامل فعالیت‌های استخباراتی و تخریبی .

۳– تشوشات ناشی از مبدل شدن کشور به باشگاه تروریستان .

این عوامل سبب نمی‌گردد که جهان محتاج به افغانستان باشد بلکه باعث رقابت منفی که حاصل آن جز به زانو افتیدن کشور چیز دیگر نمی‌باشد .طی نیم قرن اخیر کشور به چنین مصیبت مبتلا گردیده است .

سرزمینی که به بحر راه ندارد ، کوهستانی و صعب‌العبور است ، در منابع عمده آبی آن همسایگان خودرا شریک می‌دانند، نیم قرن جنگ و تخریب و ویرانی را دیده باشد ، کادر و پرسنل علمی. وفنی ان فرار کرده و هنوز هم رو به فرار باشد جهان محتاج آن نیست ، خود محتاج به جهان میباشد . نخوت شکست بیگانگان نمی‌تواند چنین کشور فقیر را از شوره زار های باقیمانده جنگ بیرون کند ، آزادی که پشتوانه اقتصادی خود کفا و استراتژی باز سازی بعد از جنگ را نداشته باشد عامل تامین ثبات و تحکیم مبادی دولتداری خوب شده نمی‌تواند بخصوص که همسایه بدی چون پاکستان بحیث زخم ناسور در کنار ان باشد ، تنها بندش سرحدات پاکستان بروی تجارت کشور نشان می‌دهد که ما محتاجیم نه همسایه ها و جهان به ما . همچنان اگر ورود هفته وار چهل ملیون دالر قطع شود باز دیده می‌شود که محتاجی کاذب جهان چه روزی بحال مالی این کشور می آورد.

چسبیدن به جمله قالب بندی شده مربوط به موقعیت جغرافیایی ، استراتژی سیاسی قرار گرفتن در جمله ۱۹۵ کشور جهان ، کار رفع وضعیت نا به سامان اقتصادی و خطرات زمینه یابی تداوم تحرکات ضد امنیتی رقبای چین و همسایگان شمالی که منظور آن ایجاد بی ثباتی در چین و روسیه میباشد را به بیراهه می‌برد و سال‌های دیگر همان بازی های تکراری به تکرار گرفته می‌شود( سفرهای هیئت‌ روسیه زیر نام توسعه همکاری های اقتصادی مبین این واقعیت است .)

افغانستان به جهان محتاج همکاری های اقتصادی ، تربیت کادر و پرسونل علمی و فنی ، برسمیت شناسی ، مبارزه مشترک با تروریسم ، حسن همجواری با همسایگان و روابط نیک با جهان میباشد . برای رفع این ضرورت‌ها ی استراتژیک بزرگ منشی و هوابندی توهم آمیز، تکبر و غرور راهگشا نمی‌باشد . ” از غرور وهم باید اندکی بالا گذشت ” .