توهم پولی، دستمزد، تورم ـــ برشی از کتاب: «درس‌گفتارهای کاپیتال»

دانش و امید، شمارهٔ ۲۹، اردیبهشت ۱۴۰۴ ــ  اوایل سال ۱۴۰۳،…

     انزوای نمایشی، همکاری پنهانی: از انکار علنی تا توافق پشت…

نویسنده: مهرالدین مشید انزوای دیپلوماتیک تا معامله در سایه: روایت دوگانه…

یوغلط خبر د جنجال منبع

نور محمد غفوری په دې ورځو کې د مغرضو او دروغجنو…

و.ای. لنین- وحدت فلسفه و سیاست

ترجمه. رحیم کاکایی اوگورودنیکوف ولادیمیر پتروویچ، دکتر علوم فلسفه، پروفسور، رئیس کرسی…

ناله یی میهن

رخت سفر ببستم و سوی وطن شدم در آرزوی دیدن مهد کهن…

از شمس النهار ، بنیاد گزاری مطبوعات مدرن

1میرعبدالواحد سادات ترقیات عالم روبه بالاست  ما از بالا به پایین می…

روز جهانی مطبوعات و روزگار آشفته و نابسامان روزنامه‌نگاری در…

نویسنده: مهرالدین مشید هرچند روز جهانی مطبوعات (۳ می) فرصتی است…

ریشه‌یابی پیدایش سادات، خواجه، آقا و بار بی‌معنای مذهبی دادن به…

محمدعثمان نجیب بخش نخست:  مراد من این‌ است تا بدانیم، چرا مردمان…

مارکوزه؛- فیلسوف التقاطی جنبش دانشجویی

Herbert Marcuse (1898-1879) آرام بختیاری نیاز  فیلسوف "چپ نو" به فرویدیسم. مارکوزه (1979-1898.م)،…

مسئولیت اخلاقی رسانه ئی  در دفاع مشترک از روشنگری ،…

نوشته  از: بصیر دهزاد   قسمت دوم  ادامه قسمت اول   نباید یک اصل عمده…

مسئولیت اخلاقی رسانه ئی  در دفاع مشترک از روشنگری ،…

نوشته  از: بصیر دهزاد   قسمت اول   انگیزه این مقاله  تداوم بحث های…

وحدت ملی یگانه ضامن بقای کشور است

اگر از چهار راهی ها گذر کنی مزدور کار ،…

تقسیم جهان 

رسول پویان  زمیـن در بین غـولان جهـان تقسیم می گردد  تـوگـویـی از…

یووالی د بریا کيلي، د نن ورځې اړتیا

ليکنه: حميدالله بسيا په تاریخ کې ډېرې داسې شېبې شته چې ملتونه…

نقش و جایگاۀ اصلی دین در جهان معاصر

نویسنده: مهرالدین مشید فشرده عصر حاضر، که با بحران‌های هویتی، اخلاقی، زیست‌محیطی…

 ماکار گرو نیروی توانای جها نیم 

             به استقبال روز بین المللی کارگر  انسان بخاطر زنده ماندن خود…

پیام تبریک به مناسبت اول ماه مه، روز همبستگی کارگران…

درود بر تلاشگران خستگی ناپذیر زندگی،   اول ماه مه، روز گرامیداشت…

هار و فراق 

 نوشته نذير ظفر ساحل ورجنيا  28 اپريل 2025 امد  بهار و   سبز …

تراشه قلب فنآوری دیجیتال سده 21

بیژن باران قلب فنآوری دیجیتال تراشه در طراحی، تولید، کاربرد، ساختن…

افغانستان؛ طعمه قدرت‌های منطقه‌یی و قربانی جنگ‌های نیابتی

چکیده افغانستان طی دهه‌های اخیر همواره درگیر جنگ، بی‌ثباتی و بحران‌های…

«
»

از افغانستان چه خبر!!

اشرف غنی همراه با یک هلیکوپتر پول به امارات رفته است و گویا در عمان بسر میبرد. اینکه او امروز در کجاست مهم نیست. مهم این است که او فرار خود را تکذیب کرده و تنها مصلحت را در آن دانسته است که در کشورش حمام خون براه نیافتد. اما همانطور که می بینیم امروز موجی از انفجارهای انتهاری جان دهها شهروند افغانستانی و آمریکایی را گرفته است. میگویند این حملات در نزدیکی فرودگاه کابل اتفاق افتاده است. بعدها داعش مسئولیت این حملات را پذیرفته است. با اینکه اوضاع فرودگاه کابل و حواشی آن هر لحظه وخیم تر میشود و وحشت عمومی در پی این حملات انتهاری را میتوان بوضوح از طریق گزارشات و ویدئو ها مشاهده کرد, همزمان تعدادی از کشورهای اروپایی همانند کشور آلمان, هلند و برخی دیگر عملیات انتقال شهروندان هراسان در فرودگاه را متوقف کرده اند.

هر چه زمان میگذرد دیو مرتجع برخاسته و مترصد جنایت بیشتر استحکام مییابد و اینهمه دغدغه جمعیتی است در فرودگاه کابل و حاشیه هایش که دیده میشوند و با علم به روند تحکم طالبانی خواستار خروج خود و خانواده هایشان از این کشور میباشند. تنها کابل مرکز اتفاقات اینچنینی نیست تصاویر دیگری نیز از مرزهای زمینی خروجی به ایران و ترکمنستان نیز شاهد تجمع و تلاش برای خروج بسیاری از شهروندان افغانستان است.ارتجاع برآمده طالبانی در این کشور اما بخوبی میداند که فاز تثبیت حکومتش بپایان نرسیده است.

از سویی با تبلیغات سیاسی تلاش میکند چهره ای مدرن تر از شریعت اسلامی به دول خارجی و به مردم مترقی دنیا نشان دهد و سلاح اقتصادی تحریم را از خود دور نگهدارد و از سوی دیگر اسلحه و شلاق و درفش را در دستهای خود برای سرکوب مخالفان داخلی نگاه داشته است. با عبداله عبداله و کرزای پای گفتگو می نشیند و تدارک گفتگوها با آمریکا را پس از انفجارهای امروز در برنامه دارد. این همان سیاستی است که دولت جو بایدن پس از کشته و زخمی شدن دهها نفر از نیروهایش در این انفجارها در پیش دارد.

از سویی میخواهد تلافی کند و چهره تنومند نظامی خود را نشان بدهدد و از سوی دیگر شق گفتگو و مذاکره با طالبان برای رهایی بیش از هزار وابسته آمریکایی دیگر که آنجا گرفتار آمده اند, را باز بگذارد. تردیدی نیست. قدر مسلم اینست که قلدری نمیتواند در شرایط کنونی این منطقه بکار مفید آید هم از اینرو انتظار میرود راه حل این بحران خطرناک و فاجعه آمیز در مذاکره خواهد بود.پر واضح است که سیاستهای آمریکا و دول امپریالیستی نه بر اساس حقوق انسانها که بر منافع کشورهای مطبوعشان پایه گذاری شده و میشود.

شکی نیست که بزرگترین محور گفتگوها خروج اتباع نظامی و غیر نظامی آنها خواهد بود و لابد سکوت در برابر جنایات گسترده طالبان و شریعت شان علیه زنان, مخالفان سیاسی, فعالین مدنی, هنرمندان و نویسندگان و کودکان. همانها که بر اساس اطلاعات از رسانه ها و فضای مجازی پنهان شده اند و ارتجاع برخاسته آنها را دشمن درجه یک شریعت خود میداند. از آنجایی که طالبان هر گونه تمدن, هنر و رشد و مدرنیته را تضعیف قوانین خود بر اساس سنت و مذهب میداند پس از تثبیت خود قطعا به این طیف گسترده و جوان هجوم وحشیانه خواهد برد و ابعاد گسترده ای از سیمای وحشی خود را بمعرض تماشای جهانیان خواهد گذاشت.

از سوی دیگر امارات اسلامی افغانستان سرزمینی  خدادادی!! برای داعش خواهد شد. سرزمینی که آنان پس از سالها کشتار و جنایت نتوانستند در سوریه و روژآوا و عراق برقرار کنند و رویای سرزمینی داعشی را نقش برآب یافتند. سرزمینی که در پس گرفتنش کردهای مبارز و بویژه زنان کرد در آن نقشی بسزا داشتند.

بحران انسانی در کابل و مرزهای خروجی کشور افغانستان همچنان موجود و تشدید میشود

وظیفه همه ماست که برای رهایی جامعه آگاه و مترقی, مبارزان و زنان مبارز و حقوق کودکان کوشش ورزیم.

در همین رابطه سایت گزارشگران فراخوانی داد که لینک آنرا در زیر می بینید و به دو زبان انگلیسی و فرانسه نیز ترجمه شده است

بهروز سورن 26.8.2021