قهرمانی تیم فوتسال؛ نمادی از وحدت ملی و امیدی برای…

نویسنده: مهرالدین مشید شگفتن گل های لیخنند در سرزمین به تاراج…

تحول فرهنگ سیاسی؛ کلید طلایی وحدت و ثبات ملی در…

نور محمد غفوری (بخش چهارم و آخری)  ۷. ویژگی‌های فرهنگ سیاسی مطلوب برای…

ارسطو

نوموړی د لرغوني یونان او لوېدیځې نړۍ یو له لویو…

تحول فرهنگ سیاسی؛ کلید طلایی وحدت و ثبات ملی در…

نور محمد غفوری (بخش سوم) ۶. چالش‌ها و راهکارهای تحول فرهنگ سیاسی در…

تحول فرهنگ سیاسی؛ کلید طلایی وحدت و ثبات ملی در…

نور محمد غفوری (بخش دوم)  ۴. وضعیت کنونی کلتور سیاسی در افغانستان در پرتو…

بیایید هموطن!

امین الله مفکر امینی       2025-12-10! بیــــا هموطن با هم یکی گردیم تا…

ما با پاکستان مشترکات نداریم !

مدتیست که عده ای نام از مشترکات میان افغانستان و…

تحول فرهنگ سیاسی؛ کلید طلایی وحدت و ثبات ملی در…

نور محمد غفوری (بخش اول) ۱.خلاصه  این مقالهٔ علمی ـ تحلیلی و رهنمودی…

ښاري ژوند، چاپېریال او ډیجیټل پرمختګ

حميدالله بسيا په اوسني عصر کې، ښارونه د بشري ژوند د…

مهندسی قومی یا طرح توازن قومی در ساختار قدرت طالبان

نویسنده: مهرالدین مشید مشروعیت‌ بخشی قومی؛ از توجیه انحصار تا مهندسی…

صرصر ظلم 

از فروغ حسن تو ماه فلک شرمنده شد  مهر لطفت هر…

از همین خاک جهان دگری باید ساخت !

با شروع زمزمه های کم شدن موسسات خارجی و خروج…

چرا شطحیات! ترامپ را درک نه‌می‌کنیم؟

اولویت مردم ما اسقاط طالبان است، نه تعامل. ✍️ محمدعثماننجیب در جهان…

پاکستان د افغانستان په خاوره کې د TTP د غړو

د ویشتلو حق نه لري د افغانستان او پاکستان اړیکې له تاریخي…

اپلاتون

د ده اصلي نوم «اریستوکلس» دی، د یونان یو نوموتی…

نقض حاکمیت ملی از سوی طالبان؛ از سلطه ایدئولوژیک تا…

نویسنده: مهرالدین مشید اجندا های قومی و اختلاف برانگیز منافی حاکمیت…

توماس مور؛ را هم اعدام کردند؛ بی وجدانا!

Thomas More ( 1477-1536 ) آرام بختیاری نخستین تئوریسین سوسیالیسم تخیلی در…

پاییز 

باد خزان وزید چمن بی نقاب شد  از برگ زرد صحن…

توافق طالبان و پاکستان

محمد عثمان نجیب پیش‌نوشت: با توجه به اهمیت این یادداشت که چند…

بازی های تروریستی پاکستان و ادامه جنایات آن در افغانستان

نویسنده: مهرالدین مشید جنگ طالبان و پاکستان سناریوی استخباراتی با راستی…

«
»

سود کرونا آورده به جیب کدام شرکت ها می رود؟

۲۷- جنوری ۲۰۲۱

نوشته از: یونگه ولت

برگردان: رضا نافعی

منبع: آیندهٔ ما

سازمان جهانی بهداشت (WHO) در اوایل هفتهٔ گذشته از «شکستِ اخلاقیِ فاجعه بارِ» کشورهای غربی در توزیع واکسن ضد ویروس کرونا سخن گفت. رئیس سازمان جهانی بهداشت از این واقعیت شاکی است که در49 کشور ثروتمند جهان 39 میلیون نفر واکسینه شده اند؛ در حالی که تعداد افراد واکسینه شده در کشورهای تنگدست اندک است. وی هشدار داد که «ملی گرایی واکسنی» نه تنها ضعیف ترین مردم جهان را به خطر می اندازد، بلکه «خود ویرانسازی» نیز هست؛ و در نهایت با شیوع تازه به تازۀ بیماری واگیرِ همه گیر در کشورهای فقیر، همه گیری را طولانی می سازد.

حتی در کشورهای مرفه مانند آلمان فدرال نیز شرکت های داروئی هستند که تصمیم گیرنده هستند و نه سیاستمداران؛ انها هستند که تصمیم می گیرند کی و چه تعداد از افراد اصلا واکسینه بشوند یا نشوند. خواهش و تمنا نیز تغییری در این وضع بوجود نمی آورد. آنچه WHO به عنوان شکست توصیف می کند٬ از قوانین بازار نئولیبرال است که از منظر پیروان آن، بازار منطق بسیار موفق است.

کارل فون اوسیتسکی، روزنامه نگار صلحدوست آلمانی و کنشگر ضد جنگ ، با پیشگوئی فاجعه هایی که سالهای بعد رخ داد٬ در سال 1931 نوشت: «جنگ تجارتی است بهتر از صلح. من هنوز کسی را ندیده ام که بخواهد برای فرونشاندن آتش اشتیاق خود به پول، خود را فداکارانه به دامان صلح افکنده باشد تا آن را حفظ و تقویت کرده باشد.»؛ کما این که ما هم امروز اولین بار نیست که کشف می کنیم. تجزیه و تحلیل او پرده از مناسبات حاکم بر بیماری ها، اپیدمی ها {و پاندمیک ها- cspandemi} و محافظت از سلامتی انسان ها بر می دارد و انها را عریان می سازد.

گرچه فن آوری های جدید برای تولید واکسن کرونا در چندین کشور، در دانشگاه ها وموسسات تحقیقاتی، با بودجه های میلیاردی که دولت ها پرداخته اند توسعه یافته و به مرحلهٔ کنونی رسیده ، اما این نتایج متعلق به کسانی نیست که قبلا با پول هائی که بعنوان مالیات در اختیار دولت ها گذاشته اند، از جمله، هزینۀ تولید همین واکسن کرونا را نیز پرداخت کرده اند.

وقتی تقاضا برای دریافت واکسن فراگیر شد و نوید یک تجارت بی خطر را داد، شرکت های داروئی وارد پروژه های تولید واکسن شدند و حق ثبت اختراع سود آور را در اختیار گرفتند. تحلیلگران بانک سرمایه گذاری آمریكا «مورگان استنلی»٬ انتظار دارند كه شركت Pfizer و Biontech در آمریكا فقط با واكسن خود بیش از 15 میلیارد یورو فروش داشته باشند. بنا به گزارش تلویزیون آلمانی «تاگس شاو. دِ اِ »٬ طبق تخمین سوئری مون، دانشمند سوئیسی، این شرکت ها طی سالهای زیادی از واکسن بیماری همه گیر سود خواهند برد.

کوبا ، ونزوئلا و اتحادِ چپِ منطقه ای آلبا مسیر دیگری را طی می کنند. هاوانا روز جمعه اعلام کرد که امسال 100 میلیون دوز واکسن برای نیازهای خود و سایر کشورها تولید می کند، اولویت در این تولید کسب سود نیست. کوبا همراه ونزوئلا در حال ساخت یک بانک واکسن است که نیازهای همه کشورهای ALBA در آمریکای لاتین و کارائیب را پوشش می دهد . بعداً کشورهای دیگر مناطق نیز از این مزیت بهره مند می شوند. کوبا، ونزوئلا، روسیه، چین و سایر کشورهای «شرور» بار دیگر سبب کاهش سود شرکت های فرا ملیتی می شوند.

احتمالاً کشورهای غربی که خود را «جامعهٔ ارزشها» می خوانند مدت زیادی حاضر به تحمل این امر نخواهند شد.

ارسالی حسین تلاش