یک گرفتاری با مافیا

محمد عالم افتخار         و یک دنیا آموزش شرعی، حقوقی، سیاسی و…

فلسفه سیاسی فردوسی و روانشناسی ترس در شاهنامه

دکتر بیژن باران نتیجه‌گیری. شاهنامه فردوسی چیزی بیش از یک…

سناریوی براندازی طالبان؛ از سوی پاکستان و ایران!؟

نویسنده: مهرالدین مشید براندازی طالبان واقعیت ژیوپولیتیک یا توهم تحلیل گران دراین…

دو کنیز در سحرگاه فلسفه یونان

Greece Philosophie.2800j. آرام بختیاری فلسفه یونان؛ افسانه و عرفان، منطق و برهان. در…

جنگی حاجی

آقای "جنگی حاجی" (به کُردی: جەنگی حاجی) با نام کامل…

 شانسی برای نجات افغانستان باقی مانده یا فرصت‌ها از دست…

نویسنده: مهرالدین مشید بیداری وجدان جمعی مردم؛ بازسازی مشروعیت سیاسی این پرسشی…

مارکسیسم قلب جوانان را تسخیر می‌کند

ا. م. شیری «چگونه یک ایدئولوژی غربی مانند مارکسیسم می‌تواند در…

عالم تنهایی 

رسول پویان  آزاد و ســرافـــرازم در عـالـم تـنهـایی  عشق و دل بیدار است تا…

هرمشکل حل گردد

امین الله مفکرامینی           2025-10-11! نازم آن قامت رسـا که نگردد خـــــــم زاِدبــــار همــتـــــــی…

جګړه او ورور وژنه د هېواد ستونزې نه شي حل…

 نور محمد غفوری سریزه نیمه پېړۍ کېږي چې په افغانستان کې جګړه…

پاکستان؛ درگیر جنگ نیابتی هند یا اسیر میراث تروریست‌پروری های…

نویسنده: مهرالدین مشید پیاله کافی؛ دیروز زهری به کام مردم افغانستان…

مذاکره هیئت های افغانستان و پاکستان

در ترکیه از دید حقوق بین الملل عمومی این نشست‌ها برخاسته…

خُردشدن کرزی نزد پرویز مشرف و خُردساختن کشور، توسط کرزی…

بازخوانی تاریخی نه چندان دور محمدعثمان نجیب من در دوران نخست حکومت…

احمدشاه بابا

احمدشاه بابا نومیالی اتل، غښتلی، توریالی او پیاوړی ملي شخصیت:  احمدشاه…

«چپ نو» و سوسیال‌دموکراسی در افغانستان

نور محمد غفوری «چپ نو» و سوسیال‌دموکراسی در افغانستانبازاندیشی در ایدئولوژی…

تهدیدهای پاکستان برضد افغانستان؛ از سیاست بازدارندگی تا بازی ژئوپولیتیک

نویسنده:  مهرالدین مشید از سیاست بازدارنده گی تا تغییر در رهبری…

بحران مالی سازمان ملل و فاجعه انسانی در افغانستان

آزمونی برای تعهد جهانی به انسان‌دوستی و چندجانبه‌گرایی سازمان ملل متحد…

میراث سکاها در شاهنامه فردوسی: سیستان، سجستان و ایران

- دکتر بیژن باران مقدمه: شاهنامه و جغرافیای هویت ایرانی. شاهنامه…

تروتسکی در تاریخ اندیشه سیاسی چپ

leo Trotzki ( 1879- 1940 )  آرام بختیاری سنت ترور سیاسی با…

پاسخ  ما

میر عبدالواحد سادات پاسخ  ما  : بر مبنای وجدان ملی و ندای…

«
»

دادخواست به دیوان کیفری بین‌المللی برای جنایات انجام شده علیه خبرنگاران در افغانستان

گزارش‌گران بدون مرز (RSF) به تاریخ ۱۱ جوزا/خرداد ۱۴۰۰، با ارسال شکایت‌نامه‌ای به فاتو بنسودا دادستان دیوان کیفری بین‌المللی خواهان تحقیق و بررسی در باره جنایات انجام شده علیه خبرنگاران در یک سال گذشته شده است.

 گزارش‌گران بدون مرز (RSF) در دادخواست خود به دادستان دیوان کیفری خواهان تحقیق و بررسی در باره حنایات انجام شده علیه خبرنگاران از ماه حمل/فروردین سال پیش شد که همزمان دادستان دیوان اجازه‌ی تحقیق در این باره را دریافت کرده است.

۱۱ خبرنگار و همکار رسانه‌ای در این مدت کشته شده‌اند. گزارش‌گران بدون مرز (RSF)  با استناد به ماده ۱۵ اساسنامه دیوان کیفری بین‌المللی، پرونده این کشتگان  را برای تحقیق و بررسی  اتهام جنایت جنگی به دادستان  ارائه کرده است.

برای نمونه : ۱۲ حوت/اسفند ۱۳۹۹، سه کارمند تلویزیون محلی انعکاس در جلال‌اباد به ضرب گلوله مردان ناشناس در خیابان‌های شهر کشته شدند.   بسم‌الله عادل ایماق در ۱۲ جدی/دی در شهر فیروز‌آباد ولایت غور کشته شد..   به تاریخ ۲۲ عقرب/آبان ۱۳۹۹، محمد الیاس داعی خبرنگار بخش پشتو رادیو آزادی در حمله هدفمند با بمب دست‌ساز  کشته شد. ملاله میوند خبرنگار تلویزیون انعکاس و راننده موتر وی طاهر خان صبح  ۲۰ قوس در جلال آباد با شلیک تفنگچه دو مرد ناشناس کشته شدند. ملاله میوند همچنین نماینده مرکز حمایت از زنان خبرنگار در افغانستان در شهر جلال‌آباد بود. رحمت‌الله نیکزاد خبرنگار تلویزیون الجزیره و خبرگزاری اسوشیدتپرس  در ولایت غزنی  به تاریخ  ۱ جدی/دی با گلوله افراد ناشناس کشته شد. پیش از آن در شام  ۱۰ جوزا ۱۳۹۹ زمیر امیری خبرنگار و شفیق‌الله ذبیح کارمند بخش تکنیک این رسانه در انفجار موتر حامل کارمندان تلویزیون خورشید در کابل کشته شدند. 

بر زمینه جنگ مسلحانه ، وخیم‌تر شدن وضعیت امنیتی و بیشتر شدن خشونت علیه جامعه مدنی همه‌ی این خبرنگاران و همکاران رسانه‌ها هدفمند برای فعالیت‌های رسانه‌ای‌شان کشته شده‌اند.  RSF دلایل قابل قبولی در دست دارد، که گروه‌های مسلح و در صدرأن‌ها طالبان و برخی گروه‌های وابسته به آن‌ها بیشترین مسئولیت این موج کشتار را بر عهده دارند. 

دادستان دیوان کیفری بین‌المللی از سوی دادگاه تجدیدنظر این دیوان به تاریخ ۵ مارس ۲۰۲۰، مجوز دریافت کرد، تا در باره‌ی جنایات انجام شده از سال ۲۰۰۱ به این سوی تحقیق و بررسی کند. دادخواست گزارش‌گران بدون مرز در چارچوب این تحقیق و بررسی انجام شده است، تا در تحقیق و بررسی درباره جنایات انجام شده علیه این خبرنگاران و همکاران رسانه‌ها و به منظور پیگرد عاملان این جنایات مصادیق جنایت جنگی یا هر نوع اتهام دیگری در چارچوب اساسنامه‌ی رُم دیوان کیفری از آن میان اتهام جنایت علیه بشریت آشکار شود.

از سال۱۳۸۰ (۲۰۰۱ ) خبرنگاران در افغانستان برای انجام وظیفه خود بهای گرانی پرداخته اند تا امروز دست کم ۱۰۰  خبرنگار برای انجام وظیفه اطلاع رسانی جان داده‌اند. ١٦ تن از آنها شهروندان کشور های خارجی بوده‌اند.  در همین زمان بیش از ۶۰ رسانه مورد حمله قرار گرفته و تخریب شده‌اند و صدها تهدید علیه خبرنگاران و رسانه‌ها ثبت شده است.

  در رده بندی جهانی آزادی رسانه‌ها در سال ۲۰۲۱ افغانستان از میان ۱۸۰ کشور جهان در رده ۱۲۲ قرار دارد