ائتلاف های شکننده و شجره نامۀ سیاه سیاستگران افغانستان

نویسنده: مهرالدین مشید تغییر ناپذیری طالبان و ناتاثیر گذاری مخالفان اعتماد…

             خواب ظلمانی

خفتگا ن رویا ی  یک  آرا مش ا ند  همچوکشتی بسته…

      نسبت ونسبیت 

نسبت بیان منسوب ومربوط ،ربط وتعلق وبا مفاهیم تناسب ،متناسب…

این هم بیاد تاریخ بماند

قومگرایی و ائتلاف ها بر بنیاد قومیت حلال مشکل افغانستان نیست! گرایش…

چرا اخلاق در همه‌ عرصه‌های زنده‌گی میان بیش‌ترین بشرِ قرنِ…

اخلاق‌نگری به سیاست‌مدارانِ بد اخلاق: مورد ترامپ محمدعثمان نجیب نماینده‌ی مکتب-دینی فلسفی من…

برابری حقوی + استعداد ذاتی = شایسته سالاری...!

انسان ها٬ نظر به توانایی های ذاتی برابر آفریده نشده اند.…

مرغ رویا  

رسول پویان  مسوزان بال پـرواز پرستـوهـای زیبا را   میفگـن در قفسهای طلایی…

تعامل که انزوا؟

نور محمد غفوري په نړیوالو اړیکو کې د هېوادونو برخلیک د…

از کابل تا دیاسپورا؛ روایتی از هفت خوان رنج های…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان؛ در گره گاۀ تروریسم و مردم این…

هویت و عوامل تعیین‌کننده آن: بررسی علمی و تحقیقاتی

نور محمد غفوری خلاصه هویت یکی از مفاهیم بنیادین علوم اجتماعی و…

نقد متافیزیک؛ شرط انقلابی بودن،شد

Metaphisik. آرام بختیاری متافیزیک؛ میان الاهیات، و هستی شناسی توهمی.   آغاز بحث متافیزیک…

جهان در آستانهٔ زوال دموکراسی

نویسنده: مهرالدین مشید فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۹۱ نقطهٔ…

اتحاد 

تابکی در رنج  و دوری ها ستیم موج  نا  پید ا…

نان آوران کوچک

   ساجده میلاد در ازدحام جاده در شب ها  کودکی پرسه می‌زند هر…

یادهانی ضروری

خطاب به کسانی که به خطا، ببرک کارمل و محمود…

روناک آلتون

خانم "روناک آلتون" (به کُردی: ڕوناک ئاڵتوون)، شاعر و نویسنده‌ی…

جګړې او ورک شوي سرتېري

حميدالله بسيا په انساني تاریخ کې جګړې تل له وینو، وېر،…

تجربه های تاریخی که به سرمایه های ملی بدل نشد

نویسنده: مهرالدین مشید شکست هایی که هر روز ما را وحشتناک…

لنینگراد دیمیتری شوستاکوویچ سمفونــیِ پیروزی ارتش سرخ بر فاشیسم 

ترجمه و تنظیم: آناهیتا اردوان این ترجمه را  به مهندس ارشد…

ارزش نقد و کم‌رنگی نقدهای ادبی

یکی از بدی‌های تاریخی در جهان و کشور ما، رنگ‌باختنِ…

«
»

اغراق در بیان موقعیت جغرافیایی افغانستان

برخی تحلیلگران قراردادی در شبکه های تلویزیونی در باب موقعیت جغرافیایی افغانستان آنقدر غلو می‌کنند که از لحاظ عملی و دیدگاه سیاست جهانی و منطقوی مطلقیت نظر شان دور از برخی حقایق میباشد .

این واقعیت است که سرزمین کوهستانی و محاط به خشکه افغانستان در موقعیت همسرحدی با شش کشور همسایه با داشتن ذخایر تریلیونها دالری زیر زمینی و چهار راه بودن برای انتقالات ترانسپورتی از اهمیت ویژه برخوردار است .

اما خوش فهمی اغراق آمیز درین مورد که گفته می‌شود، جهان به افغانستان احتیاج دارد و این احتیاج جبری کشور را بدون رعایت موازین پذیرفته شده جهانی به جایگاه لازم یک دولت قانونی می‌رساند چندان معقول نمی‌باشد.

کشورهایکه در تعین سرنوشت جهانی و‌منطقوی موثر اند تنها از لحاظ اهمیت جغرافیای سیاسی نه که از زاویه رقابت‌های راهکاری و راهبردی متکی به منافع شان به آن می‌نگرند . چنین حالت در بازی بزرگ‌ قرن نزده و جنگ سرد قرن بیست نیز وجود داشت و از عوامل اشغال و لشکرکشی گردید.

در رقابت جاری سه عامل از سه دیدگاه افغانستان را مورد توجه درآورده است :

۱– عامل اقتصادی .

۲– عامل فعالیت‌های استخباراتی و تخریبی .

۳– تشوشات ناشی از مبدل شدن کشور به باشگاه تروریستان .

این عوامل سبب نمی‌گردد که جهان محتاج به افغانستان باشد بلکه باعث رقابت منفی که حاصل آن جز به زانو افتیدن کشور چیز دیگر نمی‌باشد .طی نیم قرن اخیر کشور به چنین مصیبت مبتلا گردیده است .

سرزمینی که به بحر راه ندارد ، کوهستانی و صعب‌العبور است ، در منابع عمده آبی آن همسایگان خودرا شریک می‌دانند، نیم قرن جنگ و تخریب و ویرانی را دیده باشد ، کادر و پرسنل علمی. وفنی ان فرار کرده و هنوز هم رو به فرار باشد جهان محتاج آن نیست ، خود محتاج به جهان میباشد . نخوت شکست بیگانگان نمی‌تواند چنین کشور فقیر را از شوره زار های باقیمانده جنگ بیرون کند ، آزادی که پشتوانه اقتصادی خود کفا و استراتژی باز سازی بعد از جنگ را نداشته باشد عامل تامین ثبات و تحکیم مبادی دولتداری خوب شده نمی‌تواند بخصوص که همسایه بدی چون پاکستان بحیث زخم ناسور در کنار ان باشد ، تنها بندش سرحدات پاکستان بروی تجارت کشور نشان می‌دهد که ما محتاجیم نه همسایه ها و جهان به ما . همچنان اگر ورود هفته وار چهل ملیون دالر قطع شود باز دیده می‌شود که محتاجی کاذب جهان چه روزی بحال مالی این کشور می آورد.

چسبیدن به جمله قالب بندی شده مربوط به موقعیت جغرافیایی ، استراتژی سیاسی قرار گرفتن در جمله ۱۹۵ کشور جهان ، کار رفع وضعیت نا به سامان اقتصادی و خطرات زمینه یابی تداوم تحرکات ضد امنیتی رقبای چین و همسایگان شمالی که منظور آن ایجاد بی ثباتی در چین و روسیه میباشد را به بیراهه می‌برد و سال‌های دیگر همان بازی های تکراری به تکرار گرفته می‌شود( سفرهای هیئت‌ روسیه زیر نام توسعه همکاری های اقتصادی مبین این واقعیت است .)

افغانستان به جهان محتاج همکاری های اقتصادی ، تربیت کادر و پرسونل علمی و فنی ، برسمیت شناسی ، مبارزه مشترک با تروریسم ، حسن همجواری با همسایگان و روابط نیک با جهان میباشد . برای رفع این ضرورت‌ها ی استراتژیک بزرگ منشی و هوابندی توهم آمیز، تکبر و غرور راهگشا نمی‌باشد . ” از غرور وهم باید اندکی بالا گذشت ” .