افغانستان؛ کشوری که توسعه در آن چند بار متوقف شد

نگاهی تاریخی و فرهنگی به «آغازهای ناتمام»، از دولت‌سازی تا…

نــذر

سعید، ماشینش را جلوی در ورودی امامزاده پارک کرد. پیاده…

انشاء

خانم "میر"، معلم کلاس سوم "شهید شمسه"، رو به دانش‌آموزان…

اسراف

"رها" دست مادرش را سفت گرفته بود، که در شلوغی…

از افغانستان تا هرمز؛ وقتی بحران‌های منطقه به یک زنجیره…

وحیدالله نورزی Wahidullah Noorzai Former Senior ANP/ANCOP Officer | Field Strategist |…

عدالت در اسلام !

شیخ الاسلام امام ابن تیمیه می گوید . ان الله…

 افغانستان در بن‌بست پیچیده؛ روزنه‌های امید برای گشایش

 نویسنده: مهرالدین مشید قومی‌سازی جنگ؛ ترفند طالبان برای بقای انحصار قدرت  این…

مکثی بر طرح «ضرورت عقلانیت سیاسی، واقعبینی و گفتگوی سیاسی»

نوشته از بصیر دهزاد برای اولین بار است که ، بعد…

  نوستالژی انقلابی رمانتیسم فقرو بیچارگی

Victor Hugo (1802- 1885 ) آرام بختیاری آثار هوگو؛ مدرن، روشنگر، اخلاقی،…

فراتر از فروپاشی: چرا دولت‌ها پیش از سقوط، از درون…

تحلیلی نهادی از افغانستان و منطق سرایت بحران در منطقه وحیدالله…

من مسئول اعمال خودم هستم، نه مسئول اشتباه هم‌تبارانم

 نور محمد غفوری اگر سخنانی که از نام رحمت‌الله نبیل در…

جوردانو برونو ( بخش دوم ) 

« اندیشه‌ای فراتر از مرزهای زمانه »  تهیه و تدوین :…

افغانستان پس از پنج سال طالبان؛ ثبات واقعی یا آرامش…

وحیدالله نورزی افسر ارشد نظامی سابق، استراتژیست میدانی و تحلیل‌گر امنیتی…

افغانستان؛ تشنه رهبران آگاه و مدیران صادق، نه غارتگران قدرت

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان به رهبران آگاه و مدیران صادق و…

از ضعف نهاد در افغانستان تا سرایت ناامنی در منطقه…

وحیدالله نورزی Former Senior ANCOP/ANP Officer | Military & Security Analyst Strategic…

سیاسي ګوند، سازماني جوړښت او د دموکراتیکې رهبرۍ بنسټونه

نور محمد غفوری لنډیز سیاسي ګوندونه د معاصرو سیاسي نظامونو له مهمو سازماني…

وقتی ثبات به تله امنیتی تبدیل می‌شود: افغانستان، طالبان و…

نویسنده: وحیدالله نورزی افسر ارشد سابق پولیس ملی افغانستان | تحلیل‌گر…

عقاب ها پرپر می شوند؛ اما پرواز شان ادامه دارد

 نویسنده: مهرالدین مشید پرپر شدن عقاب‌ها؛ خاموشی پرواز نیست عقاب‌ های آزادی…

طلسم زمان

رسول پویان دل از طلـسـم زمان عـاشـقانـه بیرون شد قفس شکست و…

جنایات حفیظ الله امین

روایت دردی از هزاران درد بی‌درمان هم‌وطنان ما محمدعثمان نجیب نماینده‌ی مبان مکتب…

«
»

آیا سراسیمه گی طالبان ، سقوط شان را در پی دارد ؟  

      نوشته ی : اسماعیل فروغی

      درخواست دادگاه بین المللی کیفری برای بازداشت کود هیبت الله رهبرطالبان و پس ازآن تعلیق سه ماهه ی کمکهای بی دریغ امریکا به طالبان به دستور دونالد ترامپ ، سراسیمه گی بی پیشینه ای را درحاکمیت طالبان به وجودآورده است . طوری که می بینیم درست پس ازاین دواقدام است که خطوط اختلاف وافتراق میان این گروه درشت تر و عمیق ترشده و بی نظمی ودستپاچه گی عجیبی دردرون نظام طالبانی به وجودآمده است . پس از این دو اقدام ، بخش تندرومحورقندهار، به دوررهبرنامعلوم فشرده ترشده و زن ستیزانه ترازپیش،ازتصامیم هیبت الله نامعلوم حمایت اعلام نموده اند. وبخش محورحقانی ها که گویا ازکردارتندروانه ی رهبر، ناراضی استند ، با این استدلال که تندروی هیبت الله تنها دلیل انزوای طالبان درجهان می باشد ؛ بیشترازپیش به دنبال تعامل با غرب واعطای آزادی بیشتربرای مردم افغانستان ازجمله زنان استند. 

     فرارعباس استانکزی معین سیاسی وزارت خارجه ی طالبان ازافعانستان که همواره ازکرداررهبری انتقاد می کرد ( واین تنها نمونه ای ازیک جمع عظیم است ) ، مصداق روشنی از این دو دسته گی وایجاد شگاف عمیق درمیان آنان می باشد . 

      به هرحال ، قطع موقت ارسال پول ازسوی امریکا به طالبان که سبب بلند رفتن سرسام آورنرخ ها شده است ، یکی ازعوامل عمده ی ایجاد سراسیمه گی و دستپاچه گی و حتا برخورد فزیکی میان طالبان ارگ نشین شده است که زخمی شدن ملا برادر، در داخل ارگ گواهی دهنده ی این سراسیمه گی، تشنج و اختلاف می باشد . 

    به اساس گزارشهای موثق ، طی روزهای گذشته تدابیرامنیتی درفرودگاه کابل و گوشه های مختلف شهربیشترشده ، اوضاع درداخل کابل کاملاً غیرعادی ومتشنج به نظرمی رسد . بصورت کل فراراستانکزی ازکابل ، زد وخورد درداخل ارگ ، حمله به محافظ سازمان ملل ، جابجایی فرقه یرموک دراطراف ارگ ، میدان هوایی و برخی نقاط دیگرشهر، سقوط پول افغانی دربرابردالروتنظیم معاملات سرای شهزاده زیربرچه ی طالبان مسلح ؛ همه و همه ، کابل را آبستن تحولات غیرمنتظره نشان می دهد .

      برخی ها به این باوراند که شاید ادامه ی این وضعیت ، حاکمیت تروریستی طالبان را که خالی ازمتخصص اقتصاد است ، ازدرون بپاشاند و یا مجبوربه خواست های جامعه ی جهانی بگرداند . اما عده ای هم معتقد اند که طالبان با نادانی و خیره سری که درسرشت خود دارند ، با زوربرروی گرده های مردم حکومت خواهند کرد و درپیوند با سازمان های جاسوسی همین امریکا ، پاکستان و انگلیس ، کمک های پولی بیشتری را برای ادامه ی حیات شان ، دوباره بدست خواهند آورد .

     همه می دانیم که طالبان یک گروه نیابتی و مزدورامریکا و پاکستان است . ایالات متحده ی امریکا که براساس قرارداد دوحه ، با جاگذاشتن تمام سلاح و مهمات شان به ارزش هشت میلیارد دالر، قدرت دولتی را دودسته تسلیم طالبان کرده است ، هرگز نمی خواهد این لشکرنیابتی اش را به این آسانی درمنطقه ازدست بدهد.

     به باورمن ، پس از براه انداختن هیاهوی تبلیغاتیِ تعلیقِ کمکها ازسوی حکومت دونالد ترامپ به طالبان که خود یک گوشزد و گوشمالی کوچک هم است ، کمکهای پولی امریکا به طالبان دوباره ازسرگرفته خواهد شد ونقشه ی اصلی انتقال جنگ و تهدید به شمال افعانستان ( به کشورهای آسیای میانه، روسیه ، چین و ایران ) ، توسط همین گروه نیابتی ارزان ، تحقق خواهد یافت . ( البته در صورتی که قدرتهای بیدارمنطقه ای چون چین ، روسیه و ایران به خواب رفته باشند .)

                                فروغی ( فبروری 2025)