نفرت پراگنی های قومی طالبان بخشی از مامورت استخباراتی…

نویسنده: مهرالدین مشید پنجشیر مشتی بلند شده بر ایوان روزگار و…

نو بهار

شد نوبهار از گل و دشت و دمن بگو  رخ سوی…

همه کس جگر ندارد! 

دكتور نبيل پاكطين غمِ دل نگفته بهتر،همه كس جگر ندارد!   ناگفته هاى…

رمضانى

""""""" دل مى رود ز دستم احوال دهيد ملا را آذان دهد…

خشم طبیعت

نگارشی ازسخی صمیم. افکارونظریات این قلم انفرادی ومنحصر بفرد بوده ـ…

گذر اندرابی کابل

نوشته : کریم پوپل مورخ  2023. 03. 25 کوچه اندرابی نام یک…

بهار امید

غنچه‌ ای آرزوی من شگفتن ات آغاز کن بر رخ ما…

شماره یکم سال ۲۶م گاهنامه محبت

شماره یکم سال ۲۶م گاهنامه محبت نشر شد.

مکتب فرانکفورت، اطاق فکرجنبش: زنان، دانشجویان، مسلحانه؟

آرام بختیاری  مکتب فرانکفورت و شعار: هو هو هوشی مین، یانکی…

داستان «ساحل»

نویسنده «تولگا گوموشآی» مترجم «پونه شاهی» آنطور که می خواست باشد،…

کاش بازآید بهار

کاش باز آید بهاری دروطن موج گل جوشد زهر باغ و…

حقیقت مقوله های چپ، سوسیالیزم و کمونیزم چیست؟

آیا در افغانستان؛ واقعن چیزی به مصداق «کمونیست» و «حکومت…

اختلال روحی و فکری

– دکتر بیژن باران آیا ماده پیش از ایده پدید آمد؟…

بهار خونبار

رسول پویان بهار آمد ولی گل در گلستان وطن خار است سـرود…

خجسته باد 

خجسته باد... این جشن بهاران خجسته ... گر چه با زخم زمستان خجسته…

بهار و افسرده گی

مژده از موسم بهار رسید دل به سینه ز فرط شوق…

بهار تان خجسته

بساط سرد و‌ سفره‌ی خون‌بار آخرین روز های زمستان رخت…

غفلت در برابر فرمان رهبر طالبان پرداختن بهایی وحشتناکتر از…

نویسنده: مهرالدین مشید صدور فرمان جلیقه پوشان انتحاری بوسیلۀ ملاهیبت الله…

بهار و آزادی

آمد بهار و ساقي زیبا  بیاورید گلگونه می ز لاله ء…

داستانِ دل انگیزِ یازی وزیبا

داستانِ رقتبار و هیجان انگیز عاشقانهٔ ( یازی و زیبا…

«
»

آشتی دوباره میان ریاض و تهران

                نوشته ی : اسماعیل فروغی

       برقراری دوباره ی مناسبات دوستانه و دیپلوماتیک میان عربستان سعودی و ایران که از دهه ها دچارآشفته گی ها و کش و قوس های تنش زا بود ، حادثه ی بسیار بااهمیتی است در جهان که بی تردید تأثیرشگرفی برروابط سیاسی ــ امنیتی و اقتصادی درسطح شرقمیانه و جهان خواهد داشت .

      این آشتی بزرگ که کم اهمیت تر ازآشتی میان اعراب و اسراییل نیست ، سعودی سنی را که سالهای طولانی توسط امریکا و اسراییل ، منحیث ابزارِسخت سیاسی ــ امنیتی علیه ایران شیعی ، سوء استفاده شده بود ، نه دربرابر ایران شیعه ؛ بلکه در پهلوی آن قرار داده است . از برکت این آشتی بزرگ  ، دیگر هردوکشور قدرتمند منطقه ، توان و نیروی بزرگ و سازنده ی شان را نه درتخریب و تضعیف همدگر ، نه در جنگهای ویرانگر نیابتی در یمن ، سوریه ، لبنان و افغانستان ؛ بلکه برای توسعه و ترقی سرزمین های شان و برای برقراری امنیت و صلح درمنطقه وجهان ، به خرچ خواهند داد.

    این آشتی با اهمیت و بزرگ که به کوشش مستقیم جمهوری خلق چین صورت گرفته است ، پس از رفت و آمد ها و دیدارهای با اهمیتی میان رهبران سه کشور سعودی ، ایران و چین بدست آمده است . بخصوص پس ازسفراخیررییس جمهورچین  شی جین پینگ به ریاض و سفر ابراهیم رییسی رییس جمهور ایران به چین بود که آخرین ماده های این توافق بزرگ میان ریاض و تهران محک خورد و روابط دوستانه و دیپلوماتیک میان دوکشور بزرگ اسلامی از سر گرفته شد . 

     اعلام توافق سعودی و ایران که همزمان با آغاز سومین دوره ی ریاست جمهوری شی جین پینگ بود ، تهدید و چالش بزرگیست در برابر نفوذ نیم قرنه ی امریکا درشرقمیانه و کشورهای اطراف آن . قراردادهای دهها میلیاردی میان چین و ایران ؛ چین و کشورهای عربی ، علاقمندی روزافزون سعودی ها به پیوستن به سازمان همکاری های شانگهای و بالاخره این میانجیگری تاریخی ، کشورچین را در جایگاه بلند و پرقدرتِ یک بازیگر تازه ی قدرت در شرقمیانه قرارداده و منافع زورگویانه ی امریکا را بیشتر به چالش خواهد کشید .                 

     ارچند چین اذعان داشته است که  با این کوشش های صلحجویانه و تلاشهای سیاسی دومدار درشرقمیانه ، به دنبال هیچگونه نفوذ سیاسی درمنطقه نمی باشد ؛ اما حقیقت مسأله این است که چین از گسترش روابط مستحکم و گسترده ی اقتصادی با کشورهای عربی و ایران ، آرزو دارد تا دیگر نه حرف آخررا بلکه حرف اول را در شرقمیانه ثروتمند و قوی هم بزند . چین می خواهد سیاست خارجی موفق تراز امریکا درتمام نقاط جهان ازجمله در شرق میانه داشته باشد.

    توافق ریاض و تهران بی تردید برای هردوکشورِ سعودی و ایران سالانه دهها میلیارد دالر سود به بار خواهد آورد . هرگاه دوکشورِسعودی و ایران ، اختلافات و نگرانی های امنیتی نداشته و درعرصه ی اقتصادی ــ تجاری ــ بخصوص بازار نفت و پتروشیمی ، نه رقیب هم بلکه همکار و دوست هم باشند ، بدون شک به پیشرفتهای بزرگ اقتصادی ــ فنی و اعتلا و ترقی بیشتر دست خواهند یافت . 

     نکته ی اصلی و آخراین که ،  احیای دوباره ی روابط دوستانه میان ایران و سعودی با مینجیگری چین ، نشانه ی دیگری از سرخورده گی و ناکامی سیاست خارجی امریکا بوده ،  بالاخره امریکا را ازجایگاه قلدرمآبانه اش در شرقمیانه هم به زیرخواهدکشید . دیگر آن سیاست و استراتژی ایجاد اختلاف و شگاف درمنطقه که توسط امریکا به کارگرفته می شد ، بیشتراز پیش رنگ خواهد باخت و دیگر امریکا و اسراییل قادرنخواهند شد تا بازهم سعودی و ایران را در برابر هم قرارداده ، آنان را درکشورهای خودی در میان مسلمانان  به جنگ و مسلمان کشی واداربسازند .