بحران خاموش؛ ناکارآمدی طرف های درگیر و سرنوشت ناپیدای مردم…

نویسنده: مهرالدین مشید نشانه هایی از فروپاشی خاموش طالبان در متن…

تیر جفا 

نه شاعرم ، نه سرایشگر ترانه منم  یکی زمردم دور از…

اعلامیۀ به‌مناسبت اول ماه می – روز همبسته‌گی جهانی طبقۀ…

جهانی دیگر ممکن است، اگر کارگران متشکل و متحد شوند! در…

زورگویی او قلدری 

نور محمد غفوری (د یوه ګران دوست د پوښتنې په ځواب…

از برج «عاج ایده ئولوژی انگاری» تا « فرودگاۀ اسلام…

نویسنده: مهرالدین مشید در جهان معاصر، دین نه‌تنها بحیث یک مسأله…

طرح قانون اساسی فدرال برای افغانستان

هرشخص یا هر گروه حق دارد در مورد کشورش طرح…

   یا پیراهن و تنبان یا مکتب  

     نوشته ی : اسماعیل فروغی        درحالی‌که اختلافات و تنش های درونی…

سناریو های احتمالی در برابر حکومت طالبان

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان پسا طالبان را چگونه فروپاشی ای تمثیل…

مزاحمت

نوشته نذير ظفر تورنتو كانادا   ١٣ اپريل٢٠٢٥ نماندند.   تا   بهاران   را ببينم حرير    سبزه    زاران   را ببينم نماندند در  فضاى…

آیا انترناسیونالیسم مرده یا در شُُرُف مرگ است؟

نوشته: گریگ گودلز برگردان: آمادور نویدی انترناسیونالیسم: آیا مرده یا در حال مرگ است؟ سخت است…

ای داد خواهان!

امین الله مفکر امینی                       2025-17-04! زنـــــوای بیکسانِ میهـــــــن دلی آسمان گشته است…

سکولاریسم در تکریم و حرمت به تقدس دین...!

در نخست سکولاریسم مارکسیستی کمونیستی را٬ با سکولاریسم سیاسی که نهاد…

مارکس؛ پیامبر، دانشمند، مصلح اجتماعی ؟

- karl marx (1818-1883) مارکس؛ پیامبر، دانشمند، مصلح اجتماعی ؟ آرام بختیاری مارکس،…

بجزعشق نبینی!

امین الله مفکر امینی       2025-31-03! عشق نـــدارد دین ومــذهب وطریقی دیگــــــــــربــــه هرطرف…

چشم انداز روابط آینده آمریکا وپاکستان وسرنوشت افغانستان

عارف عرفان     بر اساس گزارش ها اختلاف در درون دولت پنهان…

نظریه لنینی حق ملتها برای تعیین سرنوشت خود و توسعه…

ترجمه. رحیم کاکایی موتاگیروف جمال زینوتدینوویچ دکترای علوم فلسفه، استاد دانشگاه دولتی…

 دهل جدیدی بر گردن داودزی دهل‌نواز سابق انداختند

اتن اول را یونس قانونی اجرا می‌کند تا به‌جایی برسد محمدعثمان…

شعار های قومی دشنه های آخته بر پیکر زخمی مردم…

نویستده: مهرالدین نویسنده تراژیدی های بی پایان افغانستان و دورنمای صلح…

    دولتها چگونه ایجاد واداره میشوند 

هرکه آنرا نیست ایستادن بپای خود توان  میشود  بیچاره و محتاج …

بایسته های عدالت قضائی وتأثیرآن برامنیت جامعه وعدالت اجتماعی 

نگارشی از سخی صمیم  از اثر اخیرم  بنام (ناگفته های از…

«
»

چشم‌انداز دگرگونی سیاست ایران پس از درگذشت رئیسی

Траурная процессия в Тебризе

دمیتری مینین (DMITRY MININ)

ا. م. شیری

نیروهای علاقه‌مند به بی‌ثباتی جمهوری اسلامی ایران به نتیجه خلاف رسیده‌اند

علل سقوط هلیکوپتر آمریکایی بل- ٢١٢ که منجر به جان باختن ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور و حسین امیر عبداللهیان، وزیر امور خارجۀ ایران شد، حتی پس از تشییع جنازۀ آن‌ها همچنان ناروشن است. بر اساس اعلام ستاد کل نیروهای مسلح ایران، هیچ اثری از تأثیر خارجی بر روی بالگرد مشاهده نشد. در عین حال، خدمه هیچ مشکلی را گزارش نکردند. تنها چیزی که باقی می‌ماند، خرابی ناگهانی تجهیزات حیاتی بالگرد است که یا به دلیل کهنه‌گی و فرسودگی آن در اثر تحریم‌های چندین سالۀ آمریکا و یا در نتیجۀ نقص عمدی وارد شده در آن امکان‌پذیر است. عموم مردم ایران، و همچنین کارشناسان زیادی در خاورمیانه در مجموع، به احتمال زیاد طرفدار نسخۀ دوم هستند، اما اثبات آن بسیار دشوار است. چنین کاری را فقط افراد حرفه‌ای در حوزۀ تخصصی خود می‌توانند انجام دهند. مثلاً، افراد سازمان سیا یا موساد، و آن‌ها می‌دانند چگونه ردپای خود را پنهان کنند.

به هر حال، در اطراف ایران که یک بازیگر مهم در صحنۀ سیاسی منطقه و جهان است، در حال حاضر پیش‌بینی‌های مختلفی دربارۀ نتیجۀ انتخابات ریاست‌جمهوری جدید که برای ٢٨ ژوئن [٨ تیر ماه] تعیین شده است، انجام می‌شود. تغییرات احتمالی در حدود و ثغور کلی قدرت ایران با توجه به نقش ویژۀ مقام معظم رهبری حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در آن و چشم‌انداز دگرگونی سیاست خارجی تهران مورد تحلیل قرار می‌گیرد.

به ویژه آمریکا و اسرائیل علاقه‌مندی خود را به آشفتگی در ایران و انتقال قدرت در آنجا، اگر نه به اتکاء نیروهای آشکارا طرفدار غرب، بلکه، حداقل با تکیه بر محافظه‌کاران تا اصلاح‌طلبان معتدل‌تر به رهبری طایفه لاریجانی پنهان نمی‌کنند. رسانه‌های غربی این نسخه را به طور گسترده تبلیغ می‌کنند که در پس سقوط هلی‌کوپتر، مبارزۀ داخلی بر سر قدرت پنهان است. بخصوص اینکه رئیسی به عنوان یکی از نامزدهای جانشینی آیت‌الله خامنه‌ای (٨۵ ساله) و ظاهراً رقیب مجتبی، پسر آیت‌الله خامنه‌ای گمان می‌شد.

غرب جدا کردن این کشور از چین و روسیه را هدف اصلی راهبردی خود در خصوص تغییرات احتمالی در سیاست رهبری آینده ایران قرار داده است. همسایگان منطقه امیدوارند که روند اخیر تهران در جهت عادی‌سازی روابط با آن‌ها ادامه یابد و حمایت ایران از جوامع شیعه در آن‌ها متوقف شود.

تا کنون، چیدمان جدید نیروهای سیاسی در کشور و اولین اظهارات مقامات پس از این فاجعه حاکی از آن است که روابط سال‌های اخیر ایران با شرکای مسکو و پکن و سایر کشورهای بریکس را چیزی تهدید نمی‌کند. حتی نزدیکی‌های جدید با همسایگان خاورمیانه‌ای برنامه‌ریزی شده است. اما، غربی‌ها دلیلی برای نگرانی دارند. و آن اینکه اگر واقعاً می‌خواستند در ایران کسی را بترسانند، همانطور که حادثۀ اخیر نشان داد، احتمالاً به نتیجه کاملاً خلاف رسیدند.

محافل حاکم ایران توانایی خود را برای تحکیم سریع و کنترل مطمئن اوضاع در کشور نشان دادند. محمد مخبر، معاون اول رئیس جمهور، جانشین موقت رئیس جمهور متوفی، به محافظه‌کاری و سیاست ضدغربی شدیدتر مشهور است. مخبر ۶٨ ساله که دارای دکترای حقوق بین‌الملل است و نقش مهمی در تلاش‌های ایران برای دور زدن تحریم‌های غرب بر صنعت نفت این کشور داشت، در طول جنگ ایران و عراق در دهۀ ١٩٨٠ به عنوان افسر در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی خدمت می‌کرد.

مخبر که مشخصاً در انتخابات ریاست جمهوری آتی شانس بیشتری دارد، در اولین گام‌های خود، بُردار اصلی استراتژی سیاست خارجی خود مشتمل بر آشتی کامل با همسایگان، حفظ و تقویت روابط با شرکای راهبردی و مخالفت قاطع با غرب را نشان داد. رئیس جمهور موقت گفت: «غرب آسیا به تقویت روابط ایران و عربستان نیاز فوری دارد». به ویژه، وی هنگام دریافت پیام تسلیت محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، به وی گفت که «روابط ایران و عربستان سعودی مهمترین روابط برای جهان اسلام است». به گفتۀ وی، «با وجود مخالفت برخی قدرت‌ها، روابط ما به سطح خوبی رسیده و منطقه به چنین روابطی به شدت نیاز دارد». شاهزاده محمد نیز ضمن موافقت با وی، دعوت او برای سفر به ایران در آیندۀ نزدیک را پذیرفت. بدیهی است که این سفر، عادی‌سازی نهایی روابط بین دو کشور «سنگین وزن» منطقه را رقم خواهد زد.

علی باقری کنی، عهده‌دار موقت وظایف وزیر امور خارجه نیز به همین خط پای‌بند است، با بحرین که قبلاً با تهران دشمنی داشت، در مورد برقراری روابط دیپلماتیک مذاکره کرد (در بحرین با اکثریت جمعیت شیعه، سلسلۀ سنی حاکم است). عبداللطیف الزیانی، وزیر امور خارجۀ بحرین که در مراسم سوگواری شرکت داشت، آمادگی خود را برای این امر تأئید کرد.

باقری کنی همچنین با همتای روس خود، سرگئی لاوروف که با وی تماس گرفت، دربارۀ برنامه‌های همکاری دوجانبه و چندجانبه با او گفت‌وگو کرد. به گفتۀ وی، مسیر به سوی نظم جهانی عادلانۀ مبتنی بر چندقطبی همچنان انتخاب راهبردی ایران و روسیه خواهد بود. به این ترتیب، او گمانه‌زنی‌های غرب مبنی بر این را که اتحاد تهران و مسکو تقریباً انتخاب شخصی رئیس جمهور فقید، رئیسی است و در آینده ممکن است متزلزل شود، رد کرد.

علاوه بر این، باید در نظر داشت که محمد مخبر، سرپرست ریاست جمهوری ایران، همواره از توسعۀ شراکت و روابط نزدیک ایران با روسیه حمایت نموده و رئیس هیئت ایرانی در مذاکرات موفق در مورد جوانب نظامی همکاری بین دو طرف در سال ٢٠٢٢ بود.

ظاهرا اتفاقی نیست که در رسانه‌های ایران گزارش‌هایی در خصوص برنامه‌ریزی جمهوری اسلامی برای افزایش ۵۰ درصدی صادرات محصولات نظامی خود و ورود به ده کشور برتر دنیا از نظر فناوری‌های صنایع دفاعی در ایران منتشر شده است.

کاظم جلالی، سفیر ایران در روسیه در مسکو در مراسم سوگواری ویژۀ مسلمانان ایران، روسیه، آذربایجان، افغانستان و تاجیکستان گفت که ایران و روسیه حتی پس از شهادت ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور و حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران «به تقویت روابط خود ادامه خواهد داد». وی همچنین از دلسوزی و کمک های مقامات ارشد روسیه از همان لحظات اول ناپدید شدن بالگرد حامل رئیسی و همراهانش در شمال غرب ایران در ٢٩ اردیبهشت ماه قدردانی کرد.

در حالیکه محافل رسمی ایران در شرایط کنونی با خویشتن‌داری شدید رفتار کردند و از تهمت زدن به کسی خودداری می‌کنند، اما در غرب، طبق معمول، از آن برای ایجاد ترس‌ جدید در مورد خطری که گویا از تهران سرچشمه می‌گیرد، استفاده می‌کنند. به عنوان مثال، برخی از کارشناسان ابراز نگرانی می‌کنند که پس از این حادثه، بازداشتن تهران از تکمیل برنامۀ هسته‌ای ملی خود به عنوان تنها ضامن پایدار در برابر مداخلۀ خارجی در امور داخلی، به ویژه، با حرکت ایران در مسیر مقابله با مداخلۀ نظامی پیشگیرانۀ آمریکا و متحدانش به منظور جلوگیری از دستیابی ایران به تسلیحات هسته‌ای خود کاملاً مشکل‌ خواهد بود. چه کسی می‌داند، شاید این در محاسبات شخصی لحاظ شده باشد.

برگرفته از: بنیاد فرهنگ راهبردی

https://eb1384.wordpress.com/2024/05/27/

٧ خرداد- جوزا ١۴٠٣