زنان وجهاد سیاسی علیه ظلم واستبداد

مقدمه  از دید قرآن کریم وسنت نبوی ، زنان دارای شآن…

خیزش زنان هرات؛ آزمون مردانگی فراقومی  و تجلی همبستگی ملی

نویسنده: مهرالدین مشید هتک حرمت به زنان هرات؛ پرده از سیمای…

         چه باید کرد 

چه  با ید  کرد  ها  بسیا  ر گشته  از ینکه  راه …

باسط محمد غریب

آقای "باسط محمد غریب" (به کُردی: باست حەمە غەریب) شاعر…

طالبان نماد خشونت، تبعیض و سرکوب علیه زنان و دختران

شباهنگ راد یکی از مهم‌ترین روایت‌ها در تبیین پدیدهٔ طالبان این…

دیار حلبچه‌ای

شاعر کُرد زبان "دیار حلبچه‌ای" (به کُردی: دیار هه‌له‌بجه‌یی) با…

ایدئولوژی ستیزان؛ خود ایدئولوژی گرایند

ideologie . آرام بختیاری ایدئولوژی انسانی؛ ضروری، مفید و رهایی بخش است.  ایدئولوژی؛…

 پری قره‌داغی

بانو "پری قره‌داغی" (به کُردی: پەری قەرەداخی) شاعر معاصر کُرد،…

از صنف درس تا پشت فرمان؛ روایت یک نسل

نویسنده: مهرالدین مشید آینه غربت؛ روایت زندگی یک نسل در یک…

جبار صابر

استاد "جبار صابر" (به کُردی: جەبار سابیر) شاعر معاصر کُردزبان…

بیاد دنیای امن و آزاد

رسول پویان نفت و گاز اول فروغ منزل و کاشانه شد بعد…

اهمیت ژئوپولتیک و ژیواکونومیک دهلیز واخان؛

پاکستان در اندیشه کنترول کامل این دهلیزحیاتی: کریدور واخان (Wakhan Corridor)،…

ډرونونه، سیم‌کارتونه او ټکنالوژیک جنګ

ليکنه: حميدالله بسيا په اوسنۍ نړۍ کې د جګړو بڼه تر…

طالبان و بازی‌های پنهان؛ از فرافکنی سیاسی تا مهندسی استخباراتی

نویسنده: مهرالدین مشید طالبان و نبرد روایت ها؛ بازی های سیاسی…

مپیندارید یاران!

امین الله مفکرامینی  2026-02-06! مپنــــدارید یـاران که من دیوانــــــه ام زخودغافل وبــا خلق…

دورنمای پایان نزاع‌های گروهی و قومی در افغانستان؛ فرصت‌ها و…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در بیش از دو سدهٔ اخیر، افزون…

توافقنامه همکاری نظامی روسیه و افغانستان

ضرورت دوجانبه و برمبنای منافع طرفین : منافع روسیه ؛ افغانستان با…

بازخوانی تحولات افغانستان؛ از بن بست سیاسی تا تحول اجتماعی

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در آستانهٔ دگرگونی؛ از متن استبداد تا…

چگونگی آبیاری  زمین های زراعتی

نوشته کریم پوپل مورخ ۲۲ می ۲۰۲۶ آبیاری عملیه رساندن مقادیر کنترل…

پیاوړی لیکوال، تکړه شاعر

له ښاغلي ډاکټر طارق رشاد سره چې د علم، ادب…

«
»

اجلاس ناتو نمایشی از بحران

نویسنده: 

گروه «۱۰ مهر»

اجلاس سران ۳۱ کشور عضو ناتو در روزهای ۱۱ و۱۲ ژوئیه ۲۰۲۳ / ۲۰ و ۲۱ تیر ۱۴۰۲ در لیتوانی، که برای اتخاذ سیاست‌های جدید جنگ‌افروزانه در اوکراین تشکیل شد، بیش از هر چیز نشان از چاره‌اندیشی جهت غلبه بر بحران‌های اقتصادی ـ سیاسی کشورهای عضو داشت.

در این اجلاس، ضمن بی‌اعتنایی به خواست ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور دست‌نشاندۀ اوکراین برای عضویت در ناتو، و مشروط کردن آن به برآورده کردن پاره‌ای پیش شرط ها، بازی رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه برای کسب عضویت در اتحادیه اروپا در ازای موافقت او با عضویت کشور سوئد در پیمان نظامی ناتو، مورد توجه جو بایدن رئیس جمهور ایالات متحده قرار گرفت. این بازی دوگانه رو به روسیه داشت، به این معنا که آمریکا و ناتو از طرفی با در نظر داشتن خواست دیرینۀ ترکیه مبنی بر عدم عضویت اوکراین در ناتو، که گوشۀ چشمی به ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه داشت، و از طرف دیگر با علم کردن موضوع عضویت سوئد در ناتو و گسترش این پیمان نظامی و نشان دادن دندان به اردوغان. عدم موافقت با ورود اوکراین به ناتو، در عین حال نشانگر ترس و نگرانی کشورهای عضو از پیامدهای پیش‌بینی نشدۀ گسترش این پیمان نظامی آمریکایی ـ اروپایی به شرق و تحمل هزینه‌های احتمالی نظامی ـ سیاسی آن در آینده است.

اما آنچه در این گردهمایی در رابطه با ایران گذشت حکایت از ادامه و احیاناً افزایش فشار به روی کشور ما دارد. رهبران ناتو در بیانیۀ مشترکی خواهان خودداری دولت ایران از ارسال پهباد به روسیه شدند. خواست کاخ سفید مبنی بر عدم حمایت ایران از روسیه در جنگ با اوکراین، که در دو سال گذشته به‌تکرار عنوان شده، در واقع بهانه‌ای است برای پیشگیری از ائتلاف‌ها و اتحادهای نوین در سطح کشورهای ناهمخوان با سلطه‌گری آمریکا و شکل گیری قطب‌های جدید قدرت در جهان. تضعیف رویکرد شرق‌گرایانۀ دولت ابراهیم رئیسی و به‌چالش کشیدن موفقیت‌های آن، مانند عضویت رسمی در سازمان همکاری شانگهای و تجدید مناسبات و عقد قراردادهای مختلف با برخی کشورهای منطقه و جهان، در خدمت چنین سیاستی است.

تضعیف ایران در عین حال به‌سود اسرائیل هم پیمان دیرینۀ آمریکا در منطقه است که در حال حاضر با بحرانی همه‌جانبه‌ روبه‌رو است. لذا امروز، در عین حال که دولت بنیامین نتانیاهو در اسرائیل و دولت جو بایدن در آمریکا دارای اختلافاتی در مناسبات فیمابین هستند، اما هر دو دولت برای حفظ موقعیت خود در منطقه و جهان و فائق آمدن بر بحران‌های فزایندۀ درونی و بیرونی، بیش از گذشته به ایجاد تنش نیازمندند و در این راستا کماکان متحد عمل می‌کنند.

با توجه به آنچه گفته شد، و آنچه در این چند روز در اجلاس سران ناتو در لیتوانی گذشت، می‌توان گفت که تشکیل این گردهمایی، علیرغم تلاش برای قدرت‌نمایی، ضعف و بحران حاکم بر این پیمان نظامی و بحران‌های همه‌جانبۀ بسیاری از کشورهای عضو این پیمان را به‌نمایش گذاشت، که مشروط ماندن عضویت سوئد در ناتو به تصمیم نهایی ترکیه در اوائل پائیز سال جاری یک نمونهٔ آشکار آن است.