آشتی کردن طالبان با مردم افغانستان، راهی برای پایان جنگ…

نویسنده: مهرالدین مشید زهر پاشی های قومی و زبانی و توطیۀ…

 ترجمه‌ی شعرهایی از سردار قادر 

استاد "سردار قادر" (به کُردی: سه‌ردار قادر)، شاعر کُرد زبان،…

خموشی

 نوشته نذیر ظفر شــــــــد مــــدتی که ورد زبانم ترانه نیست آوای مــــن…

چشم براه وحدت

            چشمم براه  وحدت  پیوند وهمد لی جانم فدای وحدت وصد ق…

دوحه سر دوحه، پروسه های پیچیده و آرمانهای خشکیده 

نوشته از بصیر دهزاد  سومین کنفرانس در دوحه  درست سه هفته…

کور و نابینایان خرد

تقدیم به زن ستیز های بدوی و ملا های اجیر، آن…

فضیلت سیاسی و افغانستان

در نخست بدانیم٬ ماکیاولی در شهریار و گفتارها٬ در واقع…

بهای سنگین این خاموشی پیش از توفان را طالبان خواهند…

نویسنده: مهرالدین مشید طالبان بیش از این صبر مردم افغانستان را…

گلایه و سخن چندی با خالق یکتا

خداوندا ببخشایم که از دل با تومیخواهم سخن رانم هراسانم که…

(ملات گاندی در مورد امام حسین

باسم تعالى در نخست ورود ماه محرم و عاشوراء حسينى را…

جهان بی روح پدیداری دولت مستبد

دولت محصولی از روابط مشترك المنافع اعضاء جامعه می باشد٬ که…

ضانوردان ناسا یک سال شبیه‌سازی زندگی در مریخ را به…

چهار فضانورد داوطلب ناسا پس از یک سال تحقیق برای…

پاسخی به نیاز های جدید یا پاسخی به مخالفان

نویسنده: مهرالدین مشید آغاز بحث بر سر اینکه قرآن حادث است و…

طالبان، پناهگاه امن تروریسم اسلامی

سیامک بهاری شورای امنیت سازمان ملل: ”افغانستان به پناهگاه امن القاعده و…

  نور خرد

 ازآن آقای دنیا بر سر ما سنگ باریده عدوی جان ما…

عرفان با 3 حوزه شناخت/ ذهن، منطق، غیب

دکتر بیژن باران با سلطه علم در سده 21،…

شکست مارکسیسم و ناپاسخگویی لیبرالیسم و آینده ی ناپیدای بشر

نویسنده: مهرالدین مشید حرکت جهان به سوی ناکجا آباد فروپاشی اتحاد جماهیر…

سوفیسم،- از روشنگری باستان، تا سفسطه گری در ایران.

sophism. آرام بختیاری دو معنی و دو مرحله متضاد سوفیسم یونانی در…

آموزگار خود در عصر دیجیتال و هوش مصنوعی را دریابید!

محمد عالم افتخار اگر عزیزانی از این عنوان و پیام گرفتار…

مردم ما در دو راهۀ  استبداد طالبانی و بی اعتمادی…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان سرزمینی در پرتگاۀ ناکجاآباد تاریخ مردم افغانستان مخالف…

«
»

آیا مسابقه اتمی دوباره به راه خواهد افتاد؟

فرامرز دادرس، کارشناس اطلاعاتی
ایهود بارک ، برجام باید رعایت شود. ایهود بارک ، سیاستمدار اسرائیلی که در زندگی خود در مشاغل گوناگون ؛ نخست وزیر ، ژنرال ، فرمانده ارتش ، وزیر دفاع ،رهبر حزب کارگر خدمت کرده است دریک مقاله که در نشریه فرانسوی اکو منتشر شد، از برجام دفاع کرد.
آقای بارک نوشت؛ عدم تاًیید برجام از سوی آمریکا یک اشتباه بزرگ خواهد بود. بارک معتقد است اگر تهران تصمیم بگیرد برنامه اتمی نظامی خود را دوباره از سر بگیرد دیگر کشور ها نیز به دنبال تسلیحات اتمی خواهند رفت.
بارک می نویسد؛ دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا با عدم تاًیید برجام و ارائه آن به کنگره آمریکا، راه برقراری تحریم های تازه علیه ایران را هموار کرد.
بارک می افزاید؛ خوشبختانه به نظر می‌رسد که احتمالاً قانون گذاران آمریکایی بجای پایان دادن به برجام به دنبال پیدا کردن راهکار هایی می‌باشند تا ترامپ را دربرابر طرفدارانش که مایل به ترک برجام می‌باشند نجات دهند. بارک می نویسد؛ ترک کردن برجام یک اشتباه بزرگ است.
بارک می نویسد؛ من هم مانند بسیاری از اسرائیلی ها طرفدار نظریه ترامپ هستم که می‌گوید برجام یک قرار داد بد است. اما روی این قرار داد توافق شده واگر آمریکا هم بخواهد از برجام خارج شودهیچیک از کشور های دیگر نه چین ، نه روسیه، نه حتی اروپایی‌ها از آمریکا پیروی نخواهند کرد و ایران برنده ماجرا خواهد بود.
بطور قطع ایران روی تقویت برنامه موشک های بالستیک کار می‌کند که می‌تواند باعث گسترش تروریسم در خاورمیانه شود. حملات به شبکه‌های کامپیوتری نگران کننده می‌باشند ولی هیچیک از این خطرات در برجام گنجانده نشده است.
در این موقعیت عدم تاًیید برجام از سوی ترامپ به اعتبار آمریکا آسیب خواهد رساند, با توجه به اینکه تهدیدات اتمی کره شمالی روبرو می باشد.
آمریکا می‌تواند بدون دلیل زیر پیمان های بین‌المللی خود بزند، چرا کیم جون ان، به خود زحمت مذاکره با آمریکا را بدهد. کیم جون ان، ممکن است یک تندرو شماره یک باشد اما انگیزه هایش بخوبی قابل فهم است، او معتقد است که سلاح اتمی می‌تواند آخرین تضمین برای جلوگیری از سقوط رژیم اش باشد. سرنوشتی که بر سر معمر قذافی در لیبی و صدام حسین در عراق آمد. از سوی دیگر با همه قدرت نظامی که آمریکا ندارد نمی‌تواند ذخایر اتمی کره شمالی را نابود کند بدون اینکه به کره جنوبی و ژاپن دو متحد آمریکا آسیب رسانده شود.
تنها روش ممکن برای متقاعد کردن کیم جون ان، برای توقف برنامه‌ اتمی اش راهکار سیاسی اصلاحی است. دقیقاً این راهکار سیاسی اصلاحی با حمایت از مجازات های بین‌المللی علیه کره شمالی، همان چیزی که ایران را متقاعد به مذاکره کرد می باشد.
اگر این راهکار اعتبار خود را از دست بدهد ،کیم جون آن، با حساب همه خطراتی که رژیم اش را تهدید می کند برنامه اتمی اش را ادامه خواهد داد و خطری برای جهان خواهد بود،بویژه که ژاپن و کره جنوبی بیش از پیش وسوسه مجهزشدن سلاح اتمی را خواهند داشت. مسئله ای که بی تردید پایان قرار داد های منع سلاح های هسته ای و کنترل غنی سازی خواهد شد. هدفی که آمریکا نزدیک به هفتاد سال است که به دنبال آن می باشد.
اگر این راهکار سیاسی شکست بخورد کیم جون آن بی تردید برنامه اتمی نظامی خود را دنبال خواهد کرد و درکوتاه مدت این خطر وجود دارد که ایران نیز برنامه اتمی اش را از سر بگیرید و این باعث خواهد شد که مصر، عربستان سعودی و ترکیه به فکر مجهز شدن به تسلیحات اتمی شوند. در نتیجه هردیکتاتور جهان سوم هم در مسابقات اتمی شرکت خواهد کرد ونظم جهانی دستخوش تغییرات خواهد شد.
کره شمالی مانند اسب ضرب‌المثل شده که در اسطبل را شکسته و فرار کرده است.خوشبختانه ایران به لطف برجام اسبی است هنوز در اسطبل مانده است و آمریکا باید بجایی که به این اسب بهانه فراربدهد، کره شمالی را مهار کند.
این نشان می‌دهد که واشینگتن باید شکیبایی به خرج دهد.آمریکا حتی با وجود برجام باید آماده روزی باشد که ایران واقعاً از مرز اتمی عبور کند. احتمال کمی وجود دارد که در شرایط کنونی ایران بخواهد دست به این کار بزند. اما برجام امتیازات قابل توجهی به ایران می‌دهد که به برجام پایبند باشد.
به همین دلیل بهتر است بجای رد برجامی که کشور های دیگر هم در آن نقش داشتندآمریکا در جستجوی گسترش توافق هایی باشد که به ایرانیان اجازه ندهد از مرز اتمی عبور کنند. درنهایت به هدایت بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بپردازد.
آمریکا همچنین باید در صورت عدم رعایت برجام از سوی ایران، با همکاری دیگر کشور های مذاکره کننده برجام، روی تحریم هایی که علیه ایران در نظر گرفته شده هماهنگی کند.
یک تهدید بالقوه اما نه بالفعل؛ برای اجرای برجام هر طور که باشد، چماق آمریکا لازم است. آمریکا باید از نظر اطلاعاتی و همانطور در زمینه تسلیحاتی و سیاسی آمادگی داشته باشد که اگر ایران وسوسه دنبال کردن سیاست‌های کره شمالی بسرش زد در صورت لزوم برای متوقف کردن ایرانحتی بطور یک جانبه مداخله نظامی کند.
با برجام یا بدون برجام، ایران بطور قطع یک تهدید جدّی علیه اسرائیل و همچنین ثبات خاورمیانه و جهان بشمار می رود. در حال حاضر این تهدید بالفعل نیست. نباید گذاشت که این تهدید دارای الویتشود.
اسرائیل و دیگران، ما مدتی است که درگیر این مسئله هستیم و هنوز نتوانسته‌ایم کوشش هایمان را در چارچوب آماده کردن احتمالات گوناگون قرار دهیم. ما می‌دانیم که امنیت ما در چارچوب برجام بهتر حفظ می شود.
در درازای بیست و پنج سال گذشته شش کشور کوشیدند که به حکومت های اتمی تبدیل شوند. دو کشور از این میان؛ لیبی و آفریقای جنوبی برنامه اتمی شدن را رها کردند. از برنامه‌های دوکشور دیگر؛ سوریه و عراق جلوگیری شد. برنامه اتمی دو کشور دیگر؛ پاکستان و کره شمالی بی‌اعتنا به جامعه بین‌المللی به انجام رسیدند. ما باید مطمئن شویم که ایران به این دو نپیوندد. تا زمانی که ایران همین قرار داد بد برجام را نه بیش و نه کم رعایت می‌کند ، بهترین شانس ما بشما رمی رود.