جهان در یک قدمی فاجعه و ناخویشتن داری رهبران سیاسی…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در حاشیه ی حوادث؛ اما در اصل…

چند شعر از کریم دافعی (ک.د.آزاد) 

[برای پدر خوبم کە دیگر نیست]  ترک این مهلكه با خون…

مکر دشمن

  نوشته نذیر ظفر با مکـــــر خصم ، یار ز پیشم…

نویسنده ی متعهد نمادی از شهریاری و شکوهی از اقتدار…

نویسنده: مهرالدین مشید تعهد در قلمرو  ادبیات و رسالت ملی و…

اهداف حزب!

امین الله مفکر امینی      2024-12-04! اهـــــدافِ حــزبم بـــودست صلح وصفا ی مــردم…

پسا ۷ و ۸ ثور٬ در غایت عمل وحدت دارند!

در نخست٬ دین ماتریالیستی یا اسلام سیاسی را٬ بدانیم٬ که…

نگرانی ملاهبت الله از به صدا درآمدن آجیر فروریزی کاخ…

نویسنده: مهرالدین مشید پیام امیر الغایبین و فرار او از مرگ؛…

مدارای خرد

رسول پویان عصا برجان انسان مار زهرآگین شده امروز کهن افسانۀ کین،…

افراطیت و تروریسم زنجیره ای از توطیه های بی پایان

نویسنده: مهرالدین مشید تهاجم شوروی به افغانستان و به صدا درآمدن…

عید غریبان

عید است رسم غصه ز دلها نچکاندیم درد و غم و…

محبت، شماره یکم، سال ۲۷م

شماره جدید محبت نشر شد. پیشکش تان باد!

روشنفکر از نظر رفقا و تعریف ما زحمتکشان سابق

Intellektualismus. آرام بختیاری روشنفکر،- یک روشنگر منتقد و عدالتخواه دمکرات مردمی آرامانگرا -…

پیام تبریکی  

بسم‌الله الرحمن الرحیم اجماع بزرگ ملی افغانستان به مناسبت حلول عید سعید…

عید خونین

رسول پویان جهان با نـقـشۀ اهـریمنی گـردیـده پـر دعوا چه داد و…

بازی های ژیوپولیتیکی یا دشنه های آخته بر گلوی مردم…

نویسنده: مهرالدین مشید بازی های سیاسی در جغرافیای افتاده زیر پاشنه…

ادریس علی

آقای "ادریس علی"، (به کُردی: ئیدریس عەلی) شاعر و نویسنده‌ی…

گزیده‌ای از مقالهٔ «هدف دوگانهٔ اکوسوسیالیسم دموکراتیک»

نویسنده: جیسون هی‎کل ــ با گذشت بیش از دو دهه از…

مثلث خبیثه ی استخباراتی ایکه افغانستان را به کام آتش…

نویسنده: مهرالدین مشید اقنوم سه گانه ی شرارت در نمادی از…

اعلام دشمنی با زنان؛ زیر پرسش بردن اسلام و یا…

نویسنده: مهرالدین مشید رهبر طالبان از غیبت تا حضور و اعلان…

ګوند، ائتلاف او خوځښت

نور محمد غفوری  په ټولنیزو فعالیتونو کې د ګډون وسیلې   د سیاسي…

«
»

مورخ فرانسوی: بدون اتحاد شوروی شکست هیتلر ناممکن بود

مترجم: ک. رادین

برگرفته از : سایت روسی «جنگ و صلح»

نازیسم را به‌عنوان ستون فقرات یک پدیده بدون شک همانا اتحاد شوروی شکست داد! بدون اتحاد شوروی، متحدین غربی به احتمال زیاد موفق نمی‌شدند از پس هیتلر برآیند. بعید نمی‌دانم که در این صورت آنها مجبور می‌شدند به سوی صلح جداگانه بروند یا ضمن فروریختن نه دو بمب، آنطور که در ژاپن بود، بلکه خیلی بیشتر به تسلیحات هسته‌ای متوسل می‌شدند. می‌توان تصور کرد که این امر چه پیامدهای وحشتناکی برای اروپا می‌داشت.

مورخ فرانسوی «لورن اننینگ» که مقاله ولادیمیر پوتین به‌نام ۷۵‌مین سالگرد پیروزی در جنگ جهانی دوم، وی را برانگیخته بود، اندیشه خود را با «راسیسکایا گازیتا» در میان می‌گذارد. وی می‌گوید: برای من به‌عنوان مورخ مقاله رئیس‌جمهور روسیه جالب بود، به‌ویژه که در آن به‌طور مشخص رویکرد مفهومی ‌روسیه برای موضوع حفظ صلح بر روی زمین تشریح شده است. کاملاً واضح است که چه قبلاً و چه اکنون کشور شما به سیاست و خط‌مشی حل این یا آن اوضاع اختلاف‌آمیز به‌ویژه از طریق مسیر صلح‌آمیز پایبند است. به‌نظر من این خط‌مشی چنان طبیعی پی‌ریزی شده که روس‌ها و رهبران آنها از هرگونه اهداف توسعه‌طلبانه انزجار دارند، که اتفاقاً من نمی‌توانم درباره غرب چنین نظری بگویم. در وهله نخست این امر مربوط است به آمریکا، نمونه‌های زیاد و به‌حد کافی چه در سده گذشته و چه اکنون وجود دارند. اگر در مورد سهم اتحاد جماهیر شوروی در شکست آلمان نازی صحبت کنیم، تجدید‌نظر در آن دشوار است. سهم اتحاد شوروی در جنگ عظیم بود. تراژدی مردم شما که در این جنگ که به‌حق آنرا جنگ میهنی می‌نامید و ۲۷ میلیون انسان از دست دادید، بسیار عظیم است. من فکر می‌کنم که در طول تاریخ چندین سده، کشور شما از‌جمله بر اثر حمله مغول‌ها و تاتارها، در تمامی‌ جنگ‌های گذشته، هم‌وطنان شما هیچگاه مانند نیمه نخست سال‌های دهه چهل سده گذشته چنین آزمون فاجعه‌آمیز و سختی را تجربه نکرده‌اند. اما آنطور که به‌نظر من می‌رسد از ثمرات آن پیروزی، آمریکا که از جنگ به‌عنوان یک قدرت نیرومندتر در مقایسه با آنچه پیشتر ظاهر شد، بیرون آمد و به‌میزان بیشتری توانست بهره‌برداری کند. چنین بگویم همانا آمریکا بیشترین «سود» را چه اقتصادی و چه از لحاظ ژئوپلیتیکی به‌دست آورد. اما نازیسم را به‌عنوان ستون فقرات یک پدیده بدون شک همانا اتحاد شوروی شکست داد! بدون اتحاد شوروی، متحدین غربی به احتمال زیاد موفق نمی‌شدند از پس هیتلر برآیند. بعید نمی‌دانم که در این صورت آنها مجبور می‌شدند به سوی صلح جداگانه بروند یا ضمن فروریختن نه دو بمب، آنطور که در ژاپن بود، بلکه خیلی بیشتر به تسلیحات هسته‌ای متوسل می‌شدند. می‌توان تصور کرد که این امر چه پیامدهای وحشتناکی برای اروپا می‌داشت. می‌دانید، من همیشه به موضوعات مربوط به مباحث نظامی ‌و تاریخی علاقه داشته‌ام. و این همان چیزی است که من باید اشاره کنم. البته در دوره آن جنگ وحشتناک، ارتش سرخ متحمل خسارات سنگینی شد، اما سپس آونگ حوادث در جهت دیگری چرخید. و این بدون شک به‌دلیل فداکاری‌های سربازان شوروی رخ داد. اما نه فقط این.

من اطمینان دارم که دستاوردهای درخشان تئوریکی مکتب نظامی‌ اتحاد شوروی اواخر دهه ۱۹۲۰ و اواسط دهه ۱۹۳۰ نقش خود را ایفا کرد. با وجود ترور استالینیستی، که به‌واسطه آن تعدادی از نمایندگان این مکتب زیان دیدند، فرماندهان نظامی ‌اتحاد شوروی مانند «روکوسوفسکی»، «ژوکوف»، «شاپوشنیکوف» و دیگران توانستند در میادین عظیم نبردها این «علم پیروزی» پیشرو و خرد کردن ارتش آلمان نازی را جامه عمل بپوشانند. رهبر روسیه در مقاله خود غرب را به بروز رویزیونیسم تاریخی نسبت به موضوعات و مباحث جنگ جهانی دوم و نتایج آن متهم کرد. اشاره می‌کنم که این مسئله قبلا بلافاصله پس از اینکه «جنگ سرد» به‌راه انداخته شد، وجود داشت. هدف از چنین تجدید‌نظر خزنده، تلاش برای تحقیر سهم اتحاد شوروی در شکست فاشیسم بود و ضربه زدن به این ترتیب به چهره و نقش شوروی و اکنون ـ چهره روسیه، که جانشین اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی است، در چنین راستایی باید مورد بررسی قرار داد. تلاش‌های انجام شده در قطعنامه پارلمان اروپا در سال گذشته که  مسئولیت آغاز جنگ جهانی دوم را هم‌زمان به‌عهده آلمان نازی و اتحاد شوروی گذاشتند، چه از نظر واقعی و چه از نظر دیدگاه تاریخی کاملاً ناروا است.