شرحی بر شعر اخلاق و تمدن

شرحی بر شعر اخلاق و تمدن

زورا سورونبایوا  شاعر، نویسنده و نمایشنامه‌نویس قرقیزی شوروی

برگردان. رحیم کاکایی زورا سورونبایوا  نخستین نویسنده زن در قیرقیزستان شوروی،…

افغانستان؛ وقتی دخالت خارجی سرنوشت یک انقلاب را تغییر داد

https://www.youtube.com/watch?v=cX5Rlj8weaA از ورود شوروی تا فاجعه نجیب‌الله؛ چه بر سر افغانستان…

خاطرات امین الله مفکر

خاطرات اینجانت امین الله مفکر امینی شاعر و نویسنده درچـــاربــــــخش مختصرا…

افغانستان در دوراهی تاریخ؛ تداوم بحران یا گذار به حاکمیت…

 نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان امروز در نقطه‌ای حساس از تاریخ معاصر…

بی تفاوتی جهان در برابر تروریزم جهادی در افغانستان!

القاعده و طالبان دو رویی یک سکه اند! جهان در برابر…

اخلاق و تمدن

رسول پویان مگـر جـزیـرۀ اپـسـتـیـن دام شـیـطان بود که مرگ ارزش واخلاق…

مشروعیت‌زدایی قومی طالبان؛ خلع سلاح قومی این گروه

 نویسنده: مهرالدین مشید یکی از مهم‌ترین موانع در مسیر حل بحران…

آن کارسون، برنده نوبل ادبیات ۲۰۲۶؛ از ادبیات کلاسیک تا…

      بهرام رحمانی bahram.rehmani@gmail.com  آکادمی سوئد روز پنج‌شنبه ۸ اکتبر ۲۰۲۶، جایزه نوبل…

رمانتیسم؛ عطر شانل آیدا، یا سیگار اشنو شهلا ؟

Romantik . آرام بختیاری رمانتیک، مکتبی چند وجهی؛ خردگریز، اتوپیستی، هومانیستی. رمانتیک واژه…

رساله‌ای در باب تخیل (3)

« آزادی و هراس انسان از خلوت خویش » تهیه و…

جنگ ایران، محاسبات ترامپ و بازتعریف آسیب‌پذیری در جغرافیای منطقه

وحیدالله نورزی جنگ‌ها را نمی‌توان تنها با شمار حملات، میزان خسارات…

دو یاداشت !

1-- افغانستان و اثرات موقعیت جغرفیایی ان . 2-- چاره اساسی…

تعلق بر انسانیت بجا است !

امین الله مفکر امینی              2026-08-10! بــه هر طرف مینگرم بوی تعلقات…

از قهرمان‌سازی تا نقد تاریخی؛ بازخوانی کارنامه رهبران در شش…

 نویسنده: مهرالدین مشید بزرگ‌نمایی رهبران؛ ناسپاسی به آرزو های مردم افغانستان رخدادهای…

ابونواس اهوازی؛نمایندۀ شادخواری های عصر ساسانی(بخش۲)

علی میرفطروس -« عربِ بادیه نشین را رها کن و او…

پروفیسور استاد  نصیب الله سیماب

له ښاغلي پروفیسور استاد  نصیب الله سیماب سره، چې د…

پیام هستی

رسول پویان ز قلب هستی پیامی بـه گوش دل گفتند چه خوش…

افغانستان در آستانه بحران چند لایه؛ ابتکار خروج از جنگ

 نویسنده: مهرالدین مشید چه کسی باید ابتکار خروج از جنگ را…

فراتر از امیر؛ درون معماری قدرت طالبان

قسمت دوم: از هویت تا قدرت؛ چگونه یک سازمان خود…

«
»

چین ، روسیه وایران به طالبان اعتماد ندارند

 نوشته ی : اسماعیل فروغی

    پس ازخروج شرم آورامریکا ازافغانستان ، بسیاری ناظران و تحلیلگران اوضاع افغانستان با این پرسش روبروشده اند که : آیا امریکاییان که ظاهراً درجنک افغانستان شکست خورده اند ، افغانستان ومنطقه ی ما را برای همیش ترک خواهند کرد ؟ ویااین که بازبا کاربرد ترفند های دیگری ، درمنطقه وحتا درافغانستان حضوریافته وسیاست سودجویانه و جنگ افروزانه ی شان راهمچنان ادامه خواهند داد ؟

     حقایق نشان می دهد که امریکا برای مقابله با چینِ قدرتمند و روسیه وایرانِ درحال پیشرفت ، منطقه وافغانستان را برای همیش ترک نکرده ، بازبه شیوه ی دیگری وارد میدان خواهدشد. آنان اینباردرهمدستی با دوست استراتژیک شان پاکستان ، نه ازسربازان امریکایی ؛ بلکه ازطالبان وبرخی گروههای اسلامی دیگرمنحیث سربازان نیابتی ، به شکل دیگری سودخواهندبرد. 

     قرارمعلوم ، نقشه ی آتش افروختن جنگ درتایوان ، تحریک مداوم اویغورها دربرابرچین و متصل آن تلاش برای گیرانداختن چین دردام جنگ افغانستان ، توطئه های مرتبط باهم اند که امریکا ، انگلیس ، اسراییل ، سعودی و پاکستان مشترکاً علیه پیشرفتهای چشمگیر چین به راه انداخته اند.

     تسلیمدهی بدون مقاومت قدرت به طالبان که تمام جهان را به حیرت برد و پس ازآن نزدیکی غیرمعمول طالبان تندرو با چین کمونیست ، تکیه برهمین ترفند دارد. که البته مقدمه های این ترفند به سالهای 2007 و 2008 برمی گردد ــ به سالهایی که قرارداد مس عینک لوگربا چینایی ها درزمان حکومت حامدکرزی عقد شد. این قرارداد چند میلیارد دالری ، نقش دانه ی شیرینی داشت برای به دام انداختن چین درمنجلاب افغانستان که بی تردید به مشوره ی امریکاییان صورت گرفته بود .

   اما آیا چین به این ساده گی دردام جنگ افغانستان خواهد افتاد ؟ 

   آیا چین به این باوررسیده است که طالبان تندرو وضد مدنیت، مطمئن ترین پارتنربرای پیشبرد اهداف سودجویانه ی اقتصادی اش درافغانستان استند ؟

    کاهش شدید درمیزان علاقه ی چین به نزدیکی با حکومت منزوی طالبان ( که باوجود تلاشها ولابی گری های پیهم پاکستان تاهنوزازانزوا بیرون نشده است) ، نشاندهنده ی آنست که چین با وجود نیازشدید به منابع زیرزمینی افغانستان ، به این ساده گی دردامی که امریکا برای شان گسترده است، نخواهد افتاد .

      از سوی دیگر، کشورهای چین، روسیه وایران که به دلیل ترس ازنفوذ اسلامگرایی افراطی درکشورهای شان ، طالبان را تنهاعامل ثبات درافغانستان پنداشته و ازنزدیک شدن با آنان می خواستند به نفع امنیت کشورهای شان سود ببرند ؛ با دیدن لجاجت و یک دنده گی طالبان درانحصارقدرت و نقض حقوق اولیه ی زنان وسایراقوام افغانستان توسط آنان ، خیلی ناامید به نظر می رسند. کشورهای چین ، روسیه وایران که به سرکوبگران سرسخت گروه های افراطی اسلامی درجهان شهرت دارند ، هرگزنمی خواهند با گروهی همکاری نزدیک داشته باشند که حاضرنیستند حقوق زنان وحقوق سایراقوام را به رسمیت شناخته ، حاکمیت دولتی فراگیر و مورد قبول برای تمام مردم به وجود آورند.   

    ناظران و تحلیلگران اوضاع افغانستان به این باوررسیده اند که تحت چنین شرایطی دشواراست تصورنماییم که طالبان بتوانند با لجاجت و تندروی ، اعتماد جامعه ی جهانی وکشورهای قدرتمند منطقه را بدست آورده ، برچالشها ودشواری های بی شمارفایق آیند.