صفای عشق 

رسول پویان  جلوۀ صـورت حـدیـث خـفـتۀ سـیرت کند  عقل ازسودای دل لرزان…

تبلیغات نفاق انگیز

تبلیغات نفاق انگیز گاهی اوج می‌گیرد و گاهی فروکش می‌کند،…

افغانستان در چرخه ی بازی های ژئوپلیتیک کشور های منطقه…

نویسنده: مهرالدین مشید برتری های ژئوپولیتیکی افغانستان و ناکارآمدی زمامداران و…

دزد گورستان شهر یا بهلول دانای دگر؟

در این سیاهه میان سپید‌سرایی و هیچ‌مه‌دان‌سرایی شناوری دارم.محمدعثمان نجیبآن…

دلدادن!

امین الله مفکر امینی          2025-08-03! دلــــدادن بــه هربیـــوفا لطمه برعشق اســــت هم آخـــــوشی…

هشتم مارچ و فریاد های در گلو شکسته شده ی…

نویسنده: مهرالدین مشید حماسه های شکوهمند و تاریخ ساز زنان افغانستان…

حدیث زن

 ای زن محبوب هستی مایه بالندگی  وی توی لطف خدایی در…

التماس یک گدا

شعر از خاک پای عالم : خلیل پوپل تورنتو - کانادا دوستان…

۸ مارچ؛ روز ایستادگی، مقاومت و مبارزه برای آزادی زنان…

پیام تبریکی جنبش آزادی بخش زنان به زنان مبارز و …

انگلس ؛ تئوریسن سوسیالیسم علمی

Friedrich Engels (1820-1895) آرام بختیاری انگلس، در نظر و در عمل؛ همرزم…

«منطق تاریخ در آموزه‌های کارل مارکس و در تاریخ واقعی…

ترجمه- رحیم کاکایی لئو سورنیکوف:  دیدگاه هایی که مارکس و انگلس هرگز…

نقش‌آفرینی چتر بزرگ ملی افغانستان در مسائل کشور

نور محمد غفوری چتر بزرگ ملی افغانستان که به حیث مجموعهٔ از ائتلاف‌های…

مشرب عشق و عاشقی!

امین الله مفکر مینی     2025-02-03! مشرب عشـق و عاشقی ز شمع و…

سیگون و کابل دیروز و کابل کیف امروز؛ چند قلویی…

نویسنده: مهرالدین مشید رفتن به پای مردم بیگانه در بهشت -…

اعلامیۀ به مناسبت روز جهانی زن

سازمان سوسیالیست‌های کارگری افغانستان بشریت برابری‌طلب و آزادی‌خواه در حالی به…

تلاشی های خانه به خانه و حرمت شکنی مهاجمان انتحاری

نویسنده: مهرالدین مشید جنایت های جلیقه پوشان انتحاری و سفید نمایی…

خانقاى دل

نوشته نذیر ظفر بیا که حضرت می شیخ خانقای منست بیا…

دموکراسي د ګډ کار کولو هنر دی

نور محمد غفوری سریزه: دموکراتان باید پخپله د دموکراسۍ د بنستیزه کېدو،…

نگاهی به یک نگاه نادرست در مورد نام زبان پارسی 

نوشته: دکتر حمیدالله مفید ————————————‫-‬ از مدت ها به این سو در…

زبان پارسی چون ستاره!

امین الله مفکرامینی                    2025-23-02! درآسمـــــانِ ادب، نورافشان است پارسی چون ستـاره چه بازیب…

«
»

منتسکیو ، سلطنت و نامه های ایرانی

 نصرت شاد

منتسکیو(1755- 1689 )  میان انواع حاکمیت ، فرق قائل بود و میگفت جمهوری فقط بشکل دمکراسی یا اریستوکراتی ، و سلطنت فقط بشکل حکومت فردی و مطلقه ، قابل اجرا هستند ، ودر هریک عمل و رفتار خاصی حاکم است ؛ در جمهوری ، تقوا – در سلطنت ، افتخار – و در حکومت مطلقه ، وحشت و ترور حاکم است .

منتسکیو ، نویسنده ، فیلسوف تاریخ ، و تئوریسین دولت ،در عصر روشنگری فرانسه ، صاحب دو کتاب مشهور روح القوانین و نامه های ایرانی است . او در دانشگاه در رشته حقوق درس خوانده و بعدها یکی از تئوریسین های حقوقی جنبش روشنگری  شد .

در دانشنامه های چپ پیرامون منتسکیو آمده که او یکی از ایدئولوگهای لیبرال بورژوازی کلان و نماینده تفکیک قوا و مبلغ حکومت سلطنتی از نوع انگلیسی آنست . او دلیل فرم های مختلف حکومتی را بسبب تنوع جغرافیا و آب و هوا و روابط درونی جامعه میدانست .

منتسکیو کتاب روح القوانین را در سن 59 سالگی و کتاب نامه های ایرانی را در سن 53 سالگی نوشت . از جمله آثار دیگر او – معبد جنید ، تاریخ حقیقی ، و درباره زندگی خردمندانه سعادت آمیز ،هستند .کتاب نامه های ایرانی او در باره دو ایرانی است که بطور خیالی به فرانسه آنزمان سفر کرده و بطور اصیل و روشنگرانه به تحلیل جامعه رو به زوال فرانسه در آغاز قرن 18 میپردازند . متسکیو  در نامه های 14-11 به طرح تئوری جامعه انسانی میپردازد .

او ایمان خاصی به صفت عقلگرایی انسان داشت و میگفت که انسان میتواند با عقل و عمل خود مسیر تاریخ و زندگی خود را تعیین کند چون خدا نقشی در روند مسیر تاریخ ندارد . او در کتابی پیرامون تاریخ و روند سقوط و زوال امپراتوری روم ، برای نخستین بار به طرح روابط داخلی یک جامعه پرداخت .

تئوری تفکیک و جدایی سه قوه – اجرایی ، قانون گذاری ، و نظارت گر ، از طرف او تعثیر مهمی روی مرحله اول انقلاب فرانسه و روی لیبرالیسم بورژوازی در قرن 19 گذاشت . منتسکیو در سال 1716 رئیس پارلمان فرانسه و در سال 1728 رئیس آکادمی آن کشور شد . او در سال 1726 یک سفر فرهنگی – آموزشی به کشورهای آلمان ، ایتالیا ، انگلیس ، هلند و سوئیس نمود .

منتسکیو در کتاب ” نکاتی پیرامون عظمت و سقوط دولت روم ” علت زوال آن امپراتوری را زمینی و این جهانی میداند و نه الهی و متافیزیکی . او میگوید تقوای رومی مانند شجاعت ، وطن پرستی ، و یک قانونگذاری خردمندانه موجب فراز و صعود ، و کنار گذاشت تقوا ، خشونت ، ترور و سوء استفاده از قانون ، باعث فرود و سقوط امپراتوری روم شدند .

در کتاب شاهکار او ” روح القوانین ” ، منتسکیو مدعی است که قانونمندی نه تنها در طبیعت بلکه در جامعه و سیاست هم حاکم است . در نظر او پدیدههای اجتماعی را هم میتوان بشکل تجربه و عملی و عینی مورد شناسایی قرار داد .

منتسکیو قوانین را بطور منفرد تحلیل نمی کرد بلکه به بررسی روابط قانون با فاکتورهای مختلف طبیعی و اجتماعی می پرداخت  و میگفت فقط از این طریق میتوان روح قوانین را شناخت . او میگفت چگونه فاکتورهای اقتصادی ، سیاسی ، جغرافیایی ، دینی ، آب و هوایی در روح قوانین یک کشور تعثیر میگذارند.در نظر او فاکتورهای آب و هوایی از اهمیت مرکزی و مهمی برخوردارند ، آب و هوای یک کشور بطور یقین سیستم قانونگذاری و حقوقی آن کشور را تعیین میکنند . او میگفت که در تاسیس هر فرم حکومتی، فاکتورهای جغرافیایی و آب و هوایی نقش مهمی دارند .

به نظر او نظام جمهوری فقط در یک جغرافیای محدود مانند شهر ، و سلطنت در یک جغرافیای متوسط مانند کشور ، و حکومت مطلقه در یک امپراتوری عظیم عملی است . منتسکیو حکومت سلطنتی را بهترین میدانست . مثال او البته حکومت انگلیسی است که طبقه اشراف باید کنترل آنرا در دست داشته باشد تا آن به حکومت مطلقه تبدیل نشود .

در نظر او تجزیه و تفکیک قوای سه گانه موجب تضمین آزادی شهروندان میشود چون سه قوه فوق همدیگر را کنترل کرده و زیر نظر دارند .منتسکیو خواهان برابری انسانها در مقابل قانون نیز بود . او روی متفکران دیگر عصر روشنگری فرانسه مانند دیدرو ، ولتیر ،و آلامبرت تعثیر گذاشت .

بعدها اثر افکار او روی متفکران آلمانی مانند هگل ، هردر ، و گوته نیز ملموس است . آموزشهای منتسکیو در باره تفکیک قوا تعثیر مهمی روی تحولات فکری و سیاسی و تدوین قانون اساسی آمریکا از خود بجای گذاشت .