«سیا قبل از روسها وارد افغانستان شد»
افشاگریهای برژینسکی در مصاحبه با نوول ابزرواتور(۱۹۹۸)/آمادور نویدی
ما روسها را مجبور به مداخله نکردیم، اما آگاهانه آن احتمال را که اینکار را میکنند، افزایش دادیم …از چه چیزی پشیمان باشم؟ آن عملیات مخفی ایدهای عالی بود. نتیجه اش کشاندن روسها به تله افغان بود و شما میخواهید که من پشیمان باشم؟ آنروزیکه شورویها بطور رسمی از مرز عبور کردند، من به پرزیدنت کارتر نوشتم، اساسا: «ما اکنون این فرصت را داریم که به اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی جنگ ویتنام خودش را بدهیم». در واقع، برای تقریبا ۱۰ سال، مسکو میبایست جنگی را ادامه میداد که برای رژیم قابل تحمل نبود، جنگی که منجر به تضعیف روحیه و در نهایت انحلال امپراتوری شوروی شد.
«سیا قبل از روسها وارد افغانستان شد»: افشاگریهای برژینسکی در مصاحبه با نوول ابزرواتور(۱۹۹۸)
برگردان: آمادور نویدی
افشاگریهای برژینسکی، مشاور سابق جیمی کارتر: «بله، سیا قبل از روسها وارد افغانستان شد…» (۱۹۹۸)
این مطلب برای اولین بار منتشر شده در: وبلاگ دیوید گیبس توسط نوول اوبزرواتور(سیاست بین المللی ۳۷، شماره ۲، سال ۲۰۰۰، صفحات ۲۴۲-۲۴۱) – پست شده در ۱۹ اوت ۲۰۰۱.
مصاحبه برژینسکی با نوول ابزرواتور(۱۹۹۸)
سئوال: مدیر سابق سیا، رابرت گیتس، در خاطرات خود اظهار نموده است که سرویسهای اطلاعاتی آمریکا شش ماه قبل از دخالت شوروی در افغانستان، شروع به کمک به مجاهدین نمودند. در آنزمان، شما مشاور کارتر بودید. بنابراین، شما نقشی کلیدی در این روند بازی کردید. آیا این درست است؟
برژینسکی: بله، مطابق با متن رسمی تاریخ، کمک سیا به مجاهدین افغان در سال ۱۹۸۰ شروع شد، یعنی، پس از تهاجم ارتش شوروی به افغانستان در ۲۴ دسامبر ۱۹۷۹. اما واقعیت اینستکه، تا آنموقع، بعبارتی دیگر افغانستان کاملا تحت محافظت و مراقبت بود: درواقع، ۳ ژوئیه سال ۱۹۷۹ بود که پرزیدنت کارتر، دستور اولین کمک مخفی به مخالفان رژیم طرفدار شوروی در کابل را امضاء نمود. و درست در همانروز، من یادداشتی برای رئیس جمهور نوشتم که درآن به وی توضیح دادم که بعقیده من این کمک میتواند منجر به مداخله نظامی شوروی گردد[تأکید کلی]
سئوال: باوجود این ریسک، اما شما حامی این اقدام مخفی بودید. اما شاید خود شما مشتاق ورود شوروی به جنگ و بدنبال راهی جهت دامن زدن به آن بوده اید؟
برژینسکی: کاملا به اینصورت نبود. ما روسها را مجبور به مداخله نکردیم، اما آگاهانه آن احتمال را که اینکار را میکنند، افزایش دادیم.
سئوال: هنگامیکه شورویها مداخله خودشانرا با این ادعا توجیه کردند که نیت آنها نبرد علیه مشارکت مخفی آمریکا در افغانستان است، هیچکسی آنها را باور نکرد. بهرحال، عنصری از حقیقت در این امر موجود بود. آیا امروز هیچ پشیمان نیستید؟
برژینسکی: از چه چیزی پشیمان باشم؟ آن عملیات مخفی ایدهای عالی بود. نتیجه اش کشاندن روسها به تله افغان بود و شما میخواهید که من پشیمان باشم؟ آنروزیکه شورویها بطور رسمی از مرز عبور کردند، من به پرزیدنت کارتر نوشتم، اساسا: «ما اکنون این فرصت را داریم که به اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی جنگ ویتنام خودش را بدهیم». در واقع، برای تقریبا ۱۰ سال، مسکو میبایست جنگی را ادامه میداد که برای رژیم قابل تحمل نبود، جنگی که منجر به تضعیف روحیه و در نهایت انحلال امپراتوری شوروی شد.
سئوال: و شما پشیمان هم نیستید که از بنیادگرایی اسلامی پشتیبانی نموده اید، که به تروریستهای آینده سلاح و مشاوره داده است؟
برژینسکی: چه چبزی در تاریخ جهان مهمترست؟ طالبان یا سقوط امپراتوری شوروی؟ برخی از مسلمانیکه تحریک شدهاند یا آزادی اروپای مرکزی و پایان جنگ سرد؟
سئوال: «برخی از مسلمانیکه تحریک شدهاند»؟ اما گفته شده و تکرار گردیده است که: امروز بنیادگرایی نشانگر خطری جهانی است…
برژینسکی: چرند است! گفته شده است که غرب سیاستی جهانی نسبت به اسلام دارد؟! این احمقانه است: اسلام جهانی وجود ندارد. با اسلام به شیوه ای منطقی، و بدون عوامفریبی یا احساسی نگاه کنید. اسلام با یک میلیارد و نیم پیرو، دین برجسته ای در جهان است. اما مابین عربستان بنیادگرا، مراکش میانه رو، پاکستان نظامیگرا، مصر غربگرا، یا آسیای مرکزی سکولار چه چیزی مشترک است؟ چیزی نیست بجز آنچه که کشورهای مسیحی را متحد میکند…
در باره این مطلب:
این مطلب توسط ویلیام بلوم و دیوید ن. گیبس از فرانسه ترجمه شده است. این ترجمه در «افغانستان: تهاجم شوروی در مسیر قهقرایی» از دیوید گیبس در سیاست بین المللی ۳۷، شماره ۲، سال ۲۰۰۰، صفحات ۲۴۲-۲۴۱) – در ۱۹ اوت ۲۰۰۱ پست شده است.
جهت دست یابی به متن کامل به انگلیسی به لینک زیر مراجعه کنید:
متن اصلی فرانسوی در افشاگریهای برژینسکی، مشاور سابق کارتر: «بله، سیا قبل از روسها وارد افغانستان شد…» توسط نوول اوبزرواتور[پاریس]، ژانویه ۲۱-۱۵ سال ۱۹۹۸، صفحه ۷۶ ظاهر شد.
جهت دست یابی به متن کامل به فرانسوی به لینک زیر مراجعه کنید:
برگردانده شده از: