سناریو های احتمالی در برابر حکومت طالبان

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان پسا طالبان را چگونه فروپاشی ای تمثیل…

مزاحمت

نوشته نذير ظفر تورنتو كانادا   ١٣ اپريل٢٠٢٥ نماندند.   تا   بهاران   را ببينم حرير    سبزه    زاران   را ببينم نماندند در  فضاى…

آیا انترناسیونالیسم مرده یا در شُُرُف مرگ است؟

نوشته: گریگ گودلز برگردان: آمادور نویدی انترناسیونالیسم: آیا مرده یا در حال مرگ است؟ سخت است…

ای داد خواهان!

امین الله مفکر امینی                       2025-17-04! زنـــــوای بیکسانِ میهـــــــن دلی آسمان گشته است…

سکولاریسم در تکریم و حرمت به تقدس دین...!

در نخست سکولاریسم مارکسیستی کمونیستی را٬ با سکولاریسم سیاسی که نهاد…

مارکس؛ پیامبر، دانشمند، مصلح اجتماعی ؟

- karl marx (1818-1883) مارکس؛ پیامبر، دانشمند، مصلح اجتماعی ؟ آرام بختیاری مارکس،…

بجزعشق نبینی!

امین الله مفکر امینی       2025-31-03! عشق نـــدارد دین ومــذهب وطریقی دیگــــــــــربــــه هرطرف…

چشم انداز روابط آینده آمریکا وپاکستان وسرنوشت افغانستان

عارف عرفان     بر اساس گزارش ها اختلاف در درون دولت پنهان…

نظریه لنینی حق ملتها برای تعیین سرنوشت خود و توسعه…

ترجمه. رحیم کاکایی موتاگیروف جمال زینوتدینوویچ دکترای علوم فلسفه، استاد دانشگاه دولتی…

 دهل جدیدی بر گردن داودزی دهل‌نواز سابق انداختند

اتن اول را یونس قانونی اجرا می‌کند تا به‌جایی برسد محمدعثمان…

شعار های قومی دشنه های آخته بر پیکر زخمی مردم…

نویستده: مهرالدین نویسنده تراژیدی های بی پایان افغانستان و دورنمای صلح…

    دولتها چگونه ایجاد واداره میشوند 

هرکه آنرا نیست ایستادن بپای خود توان  میشود  بیچاره و محتاج …

بایسته های عدالت قضائی وتأثیرآن برامنیت جامعه وعدالت اجتماعی 

نگارشی از سخی صمیم  از اثر اخیرم  بنام (ناگفته های از…

دلسوز محمد

خانم " #دلسوز_عبدالرحمان_محمد " (به کُردی: #دڵسۆز_عەبدولڕەحمان_حەمە)، مشهور " #دلسوز_محمد…

آمریکا و متحدانش باید غرامت به مردم و کشور ما…

مشورت من برای حقوق‌دانان گرامی کشور! از آمریکا و‌ متحدانش غرامت…

اسارت؛ ایستگاهی حیرت شکن و سیاه چاله ای گریز ناپذیر

نویسنده: مهرالدین مشید اسارت یعنی ایستگاه ی سیاه چاله ی ظلمت…

آراس عبدالکریم 

آقای "آراس عبدالکریم" (به کُردی: ئاراس عەبدولکەریم) شاعر کُرد زبان…

هنر و حقوق فرهنگ ها...!

هنر یا خوب دیدن: عمق و ظرفیت دریافت کننده را٬ لازم…

سیاست مداران افغان و جهان میگویند افغانستان به دولت  مانندطالبان…

نوشته  کریم پوپل  ۸.اپریل ۲۰۲۵                                                                                                                                                 ۱۱. مسله سمتی قوم گرایی ملیت گرایی …

شماره یکم سال ۲۸م گاهنامه محبت 

شماره یکم سال ۲۸م گاهنامه محبت نشر شد. پیشکش می…

«
»

روسیه و ترکیه، نخستین رویارویی در آسمان!

کارشناسان سیاسی بر این باورند سرنگون شدن یک جنگنده روسی در نزدیکی مرز ترکیه با سوریه با قصد قبلی و به عمد صورت گرفته است .

بر اساس شواهد موجود و با توجه به محل فرود خلبانان مشخص می شود ترکیه با قصد قبلی این اقدام را انجام داده زیرا این جنگنده اصلا در خاک ترکیه نبوده است.

حمله ترکیه به جنگنده روسی در خاک سوریه ممکن است روابط دو کشور را با چالشهای جدی روبرو کند.

روسیه قبل از اعزام جنگنده های خود به آسمان سوریه به همسایگان این کشور از جمله ترکیه هشدار داده بود که احتمال دیده شدن جنگندهای روسیه در آسمان این همسایگان دور از ذهن نیست و حضور این جنگنده ها خطری را متوجه این کشورها نخواهد کرد.

بنابر اعلام رسانه های خارجی ترکیه ادعا می کند که دو هواپیمای روسیه حریم هوایی ترکیه را نقض کرده بودند و به ۱۰ هشدار ترکیه توجهی نکردند. اما روسیه این ادعا را تکذیب می‌کند و می‌گوید جنگندۀ روس در یک کیلومتری مرز ترکیه در خاک سوریه هدف قرار گرفت.

به گفته ژنرال سرگی رودوسکوی، از مقام‌های ارشد ستاد کل ارتش روسیه، جنگنده‌های ترکیه پیش از حمله برای برقراری تماس با خلبان‌های روس هیچ تلاشی نکردند.

ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه نیز، دیروز این اقدام ترکیه را «خنجر از پشت» به کشوری توصیف کرد که در حال مبارزه با تروریسم است.

وی همچنین گفت حادثۀ دیروز «پیامد جدی» برای روابط مسکو و آنکارا خواهد داشت.

پوتین یادآور شد ترکیه در حالی به جنگندۀ روسیه حمله کرد که «ما برای جلوگیری از برخورد در آسمان، با شرکای امریکایی خود توافقنامه‌هایی امضا کردیم و ترکیه هم جزء کشورهایی است که اعلام کرده‌اند در چارچوب ائتلاف بین‌المللی علیه تروریست‌ها مبارزه می‌کنند.»

بنابر اعلام رسانه های آمریکایی، ارتش آمریکا از حمله جنگنده اف-۱۶ ترکیه به جنگنده روسیه در نزدیکی مرز سوریه حمایت کرد. ارتش آمریکا مدعی شد که خلبان ترکیه ۱۰ بار به جنگنده روسیه اخطار داده و هیچ جوابی دریافت نکرده است.

سرهنگ «استیو وارن» سخنگوی ارتش آمریکا مدعی شد: «اخطار خلبان ترکیه به جنگنده روسیه روی فرکانس آزاد مخابره شد و ما قادر بودیم آن را بشنویم.»

وی افزود که خلبان ترک پیش از شلیک، ۱۰ بار به جنگنده روسیه هشدار داده است.

سخنگوی ارتش آمریکا اما ادعای ترکیه مبنی بر قرار داشتن جنگنده روسیه در حریم هوایی ترکیه را تایید نکرد.

برخی از تحلیلگران سیاسی بر این باورند حضور نظامی روسیه در خاک سوریه باعث شده تا ترکیه به لحاظ نظامی و سیاسی به شدت تضعیف شود.

بنابر اعلام رسانه های خبری، تا پیش از حضور نظامی روسیه در خاک سوریه، ترکیه از سران داعش نفت ارزان خریداری می کرد که بعد از حضور روسیه این منافع سرشار از بین رفت، در مجموع می توان به این نتیجه رسید که ترکیه به رهبری حزب عدالت و توسعه با سرنگونی جنگنده روس به دنبال نمایش قدرت و مقابله با مخالفین داخلی بود.

خبرگزاری اسپوتنیک روسیه پیش از این اعلام کرده بود پوتین مدتهاست از نقل و انتقال نفت معادن تحت کنترل گروه تروریستی داعش از طریق خاک ترکیه مطلع است.

پوتین گفت: « ما از این واقعیت باخبریم که نقل و انتقال نفت و مواد نفتی به مقدار زیاد از اراضی اشغال شده از طریق ترکیه جریان دارد و گروهای تروریستی از طریق قاچاق مواد نفتی حمایت مالی میگردند».
بنابر اعلام روزنامه لبنانی الاخبار: در پی سرنگون شدن جنگنده روسیه نزدیک مرزهای سوریه و ترکیه ، آمریکا در « تلاشی سازنده» دراین حادثه حساس، درصدد برآمده تا در خصوص بحران سوریه وارد مرحله جدید شود و می توان سخنان باراک اوباما مبنی بر ضرورت تحرک مسیر سیاسی برای حل بحران سوریه در سریعترین زمان ممکن را در این چارچوب تفسیر کرد.

این روزنامه لبنانی در عین حال رفتار دوگانه آمریکا را نادیده نگرفته و نوشت که آمریکا به ترکیه برای مواجهه نظامی با روسیه چراغ سبز نشان داده است.

الاخبار خاطرنشان کرد که دولت ترکیه از چند هفته قبل افکارعمومی در این کشور را برای این قبیل حوادث آماده کرده است به ویژه این که رسانه های ترک مدعی می شدند که اهالی جبل الترکمان در شمال لاذقیه با « جنگ نسل کشی» مواجه هستند.

این روزنامه لبنانی هم به نقل از ناظران نوشت که زمان ساقط کردن جنگنده روس هم دارای پیامی هدفمند بود زیرا جنگنده های روس پیشتر هم به آسمان ترکیه نزدیک شده بودند اما مورد هدف قرار نگرفته بودند.

الاخبار یکی از اهداف ترکیه را به شکست کشاندن تلاش های روسیه برای قانع کردن مخالفان نظام سوریه به توافق برای معرفی هیاتی مشترک جهت مشارکت در گفت وگوهای با هیات دولت سوریه دانسته است.

این روزنامه لبنانی تصریح کرد: اکنون این سئوال باقی است که آیا ترکیه قدرت تحمل پیامدهای نظامی ، سیاسی و اقتصادی این اقدام خود را دارد به ویژه این که مسکو روابط نظامی با آنکارا را قطع کرده و ترکیه ۵۶ درصد گاز طبیعی و بخشی از نیازهای نفتی خود را از روسیه وارد می کند.