فرهنگ سیاسی مقتضای حاکمیت قانون – هدف چون بن ۲۰۰۱…

چندی پیش با نظیف شهرانی در نهضتی ظاهراً برای تغییر…

اسلام گرایان افراطی و انحطاط سیاسی و اجتماعی در جهان…

نویسنده: مهرالدین مشید طیف های گوناگون سلفی ها و دشمنی آنان…

قتل عام انسان

رسول پویان جهـان نظاره گر قتل عـام انسان است خـدا به حق…

دو داستان کوتاه از زانا کوردستانی

[فریبا] پیپ‌اش را گوشه‌ی لب گذاشت با طمأنینه... روی تخت نشست.…

ماهیت ساختار ساز در قانون اساسی!

حاکمیت قانون که لوازم ماهوی آن سطح آگاهی مردم از…

تعامل قدرت ها با طالبان؛ خیانت به مردم افغانستان و…

نویسنده: مهرالدین مشید تعامل با طالبان؛ دشنه ی زهر آلود بر…

خسته

نوشته نذير ظفر  12/03/23بلوك ستون بد گمانى نكنيد ، گر  ز…

گفت و شنود با استاد دستگیر نایل

گفت و شنود با محترم استاد دستگیر نایل چهره شناخته…

شرح حضور بنده در برنامه ۲۱۱۷ رازق مامون راجع به…

https://youtu.be/lIm0OnXkAwA?si=iqMP8yJeYpB12qsH اولاً تز یا تتبین مسئله این گونه اشتباه است: ریاستی…

انقلاب

دکتر بیژن باران ‎ زوال هر حکومت با زوال اصولی که…

صنعت مرغداری در افغانستان

نوشته کریم پوپل سال نشرکتاب ۲۵نوامبر۲۰۲۳ کشور دنمارک فهرست   مطالب صفحه      …

رفیق صابر

استاد "رفیق صابر" (به کُردی: ره‌فیق سابیر / انگلیسی: Refiq)…

اسلام گرا ها در فرازی از گزینه ی اسلام حکومتی…

نویسنده: مهرالدین مشید اسلام گرا ها و نبود اجماع آنان  در…

تاریخ ماتریالیسم،- از الحاد وعلم و انقلاب، تا انسان روشنگر

materialismus. آرام بختیاری سه هزارسال اندیشه ماتریالیستی در 12 شاخه. بحث ماتریالیسم حدود…

افغانستان میدان یکه تازی طالبان و جنگ بر سر تقسیم…

نویسنده: مهرالدین مشید بحران مشروعیت و ستمروایی طالبان؛ نارضایتی سراسری مردم…

بار غم 

کشور ما کشور درد و غم است  رنج در رنج است…

عقیم های سیاسی در کنار رهبر خود خوانده جوان –…

اول:‌ عقیم های سیاسی یعنی اینکه عده با داشتن فرصت…

اصلاحات و توهمات

– دکتر بیژن باران چرا اصلاحات در غرب به انباشت سرمایه…

فلسفه حق در تز آفرینی عمل – شتاب بسوی پایداری…

تشخیص آسیب شناسی مقدم: خاک باد کرده روان هستیم٬ که ده…

نیم قرن رخداد های خونین در جهان اسلام و ناکارآمدی…

نویسنده: مهرالدین مشید نیم قرن مبارزات گروه‌های اسلامی و تبدیل شدن…

«
»

جهانِ نَغمه‌گر و هَم‌آهنگِ انسانی [رساله‌ای پیرامون ضرورتِ تکامل‌بخشی به هنرِ موسیقی در ایران]

احسان طبری

سخنی دربارۀ این رساله:
نظریاتِ‌ علمی “احسان طبری” پیرامونِ ضرورتِ تکامل‌بخشی به موسیقی در ایران که دراین مجموعه گردآمده، حاصل متنِ دو سخنرانی ایشان در سال‌های ۱۳۵۹ و ۱۳۶۰ است که در همان سال‌ها به‌صورت جداگانه از نوارِ صوتی پیاده و منتشرشده بود. متنِ این دو سخن‌رانی برروی‌هم، در واقع رسالۀ واحدی در حوزۀ هنرِ موسیقی‌ را تشکیل‌ می‌دهد، آن‌هم در مقطع یا تقاطعی چون انقلاب سال ۱۳۵۷ که هنرِ متعهّد با قوای مادّی تاریخ به‌ دیدارِ هم رفته و هم‌مضمون می‌شوند.
طبری در توضیحی بر متنِ سخنرانی دوّمِ خود نوشته‌است: “همین موءلّف یک‌بار دربارۀ موسیقی در یکی‌از دفاتر شورای هنرمندان ونویسندگان اظهارنظر کرده و در این گفت‌وگو، مطالبِ آن نوشته، تنها در مواردِ نادری که ضرورت شده، به‌میان آمده است. لذا این دو نوشته مکمّلِ یک‌دیگرند و مباحثِ آن‌ها یک‌سان نیست”.

طبری در بخشِ‌اوّلِ این رساله، ضمن بررسی سیرِ تاریخ موسیقی در ایران و برشمردنِ برخی ویژگی‌ها وضعف‌ها ازجمله مونوفونیک(تک‌صدایی) بودنِ موسیقی وفقرِ مضمونی و مایۀ نُدبه‌آمیزِ نَغَماتِ ایرانی؛ ضرورتِ تدوینِ تاریخ تکاملِ سیرِ موسیقی، ژانربندی علمی و نوین، و بسط و تکاملِ موسیقی ایرانی را مورد توجه قرار می‌دهد. طبری رسالۀ خود را مقدّمه‌ای برای طرح پرسشِ “چه باید کرد؟” برای پژوهش‌گران و متخصّصانِ این رشته مهمّ ِهنری عرضه می‌کند و در انتها می‌پرسد:  “آیا موسیقیِ یک‎صداییِ[مونوفونیکِ] مشرق‌زمین می‌تواند هنوز در درونِ قوانینِ ویژۀ خود امکانِ گسترش و بالِش داشته باشد، یا تنها نجاتِ آن، شرکت در فرهنگِ عالیِ موسیقیِ کلاسیک و جهانی با انبانی از نغمه‌هاست؟”

در بخشِ‌ دوّم، صاحبِ این رساله در تاریخ ۳ اردیبهشت ۱۳۶۰ در سخنرانی دیگری “با حضورِ جمعی موسیقی‌دانانِ جوان” نظراتِ خود را در زمینۀ موسیقی ایران ‌و جهان بسط داده‌ است. طبری در چارچوبِ پاسخ به پنج پرسشِ طرح شده ازسوی حاضرین در جلسه، می‌کوشد تا با مراجعه به آرای مارکس، انگلس، لنین، فیثاغورث، ارسطو، گوته،… و با اشاره به وضعیتِ موسیقی در ایران‌وجهان و ازجمله در اتّحادِ شوروی و غرب، جایگاه و نقشِ والا و انسانی موسیقی را تبیین کند. طبری در این بخش از رسالۀ خود یادآور می‌شود که “راهِ اساسی تکامل، همان تکیه به کوهِ خارائینِ هنرِ کلاسیک و ارثیّۀ باخ‌ها، موتزارت‌ها، بتهوون‌ها، برامس‌ها، مندلسون‌ها، چایکوسکی‌ها، گلینکاها، واگنرها، و نیز به هنرِ خلقی ملّت‌های گوناگون ساکنِ شوروی است.”
احسان طبری در این رساله، ضمن تعریفی از “فوتوریسم” (هنرِ آینده) و “مدرنیسم” (هنرِ مدرن)، راه‌کارهایی را برای تکاملِ سالمِ موسیقی در ایران ارائه داده و با پیوندزدن بحثِ علمی خود با “پندارهای زرّینه”، تصویری آرمانی، با شکوه و اِستِه‌تیک از “جهانِ نغمه‎گر و هم‌آهنگِ انسانی”در افقِ آینده‌را برای خواننده ترسیم می‌کند. موسیقی “در این کوه‌سارانِ سنگیده و بی‌قلبِ جهانِ سرمایه”، از نگاهِ احسان طبری چیزی نیست جز “ضربانِ رنجِ انسانی”!  

گسترۀ وسیع دانشِ موسیقایی احسان طبری درحوزۀ سازشناسی، ظهورِ سبک‌ها و مکاتب، و هم‌چنین مفاهیم و مقولاتِ ‌تخصّصی موسیقی غربی‌وشرقی، و نیز شناخت او از موسیقی‌دانانِ ایران‌وجهان -به‌رغمِ فروتنیِ صادقانه‌ و مکرّری که دراین رساله ابراز می‌دارد-، به‌راستی حیرت‌انگیز است.
کتابِ کم‌حجم و گران‌سنگی که اینک در پیشِ‌رو دارید، حاوی یکی‌ از ارزشمندترین رساله‌هایی‌است که در زمینۀ هنر و تاریخِ موسیقی و را‌ه‌های تکاملِ آن در ایران به‌نگارش درآمده و با گذشتِ چهاردهه می‌تواند مورد بهره‌برداری هنرجویان، دانشجویان و اساتیدِ رشتۀ موسیقی قرارگیرد.

سرچشمۀ متن بخشِ اوّل رساله با عنوان “برای یک سیرِ تکاملیِ سالم در موسیقی کشورِ ما”، فصلنامۀ شورای نویسندگان وهنرمندان ایران (دفتر اوّل، پاییز ۱۳۵۹)، و متن بخشِ‌دوّم رساله با عنوان “گفت‌وگویی‌با موسیقی‌دانانِ جوان دربارۀ هنر وموسیقی” از مجلۀ دنیا (شمارۀ ۲، اردیبهشت ۱۳۶۰) برداشت و ویرایش شده است.
عنوان کتاب (جهانِ نَغمه‌گر و هَم‌آهنگِ انسانی)، تعبیرِ‌ زیبای احسان طبری در بخشِ‌ دوّم رساله برپایۀ این نظریۀ فیثاغورث، فیلسوف،ریاضی‌دان وستاره‌شناس یونانِ باستان است که “هر ستاره‌ای در مدارِ خود با نغمۀ ویژۀ خود می‌چرخد و هماهنگی در جهان، هماهنگی بین نغمه‌های گوناگونِ ستارگان است.”
در انتهای کتاب، برخی اصطلاحاتِ تخصّصی موسیقایی و یا واژه‌های دشوارِ فارسی بکاررفته را به‌صورت پی‌نوشت به انتهای متن افزوده‌ایم.
گردآورنده: اُمید
آبان ۱۴۰۱

▪️

لینک دانلود کتاب:
https://drive.google.com/file/d/1zDUQRRqJAX149QFOeKl3vVSEbT3Vj2ak/view?usp=sharing