شمارۀ 70 سوسیالیسم کارگری

 شمارۀ 70 سوسیالیسم کارگری نشریه سازمان سوسیالیست‌های کارگری افغانستان

رنگِ زمانه!

امین الله مفکر امینی      2025-17-03! ای اشک آهسته بـــریزکـه دردم زخودواغیــــاراست هرکـــــه رابلطف…

جشن نوروز 

رسول پویان  هزارِ چهچـه زن بـوسـتان نوروز است  هزار بیت وغزل بر…

یک"  تل"  "خان"، هزاران تلخان حماسه 

نویسنده: مهرالدین مشید اسطوره های تاریخی و حماسه های تلخانی هر کس…

هودج گل

شادباش ای دل ز بشگفتن خبر دارد بهار در چمن گلهای…

  و من به دور‌دست‌ها نگاه می‌کنم تا روزنی برای فردای…

محمدعثمان نجیب بهار میمنت میمونی‌ست، اگر باشکوه‌تر شکوهنده‌گی داشته باشد. چیزی…

  بهار امید

               کاش بینم  همجا  فصل  بهاران  باشد  نور خورشید بهر روزنه  یکسان…

تخم مهر کاشت دربهار!

امین الله مفکر امینی            2025-21-03! هـــــزاران بهارآمــــــد وهم هـزارانِ دیگـرآیــــــد ولی بهارزنده گـــــــی…

دشمنی با زمامداران و سیاستگران خاین را قومی نسازید

نویسنده: مهرالدین مشید ارایۀ راهکار ها برای همگرایی بجای زهر پاشی…

سراسری انجمن سراسری حقوقدانان افغانستان اعلامیه هیات اجراییه انجمن

سیزدهم مارچ ۲۰۲۵ مطابق ۲۳ حوت ۱۴۰۳ شمسی هیات اجراییه انجمن…

له ښاغلي (استاد پوهاند ډوکټور اجمل ښکلي) سره د سمبولیسم…

مرکوال: انجنیر عبدالقادر مسعود ادبي مکتبونه د هغو خوځښتونو، نورمونو، لیدتوګو…

صفای عشق 

رسول پویان  جلوۀ صـورت حـدیـث خـفـتۀ سـیرت کند  عقل ازسودای دل لرزان…

تبلیغات نفاق انگیز

تبلیغات نفاق انگیز گاهی اوج می‌گیرد و گاهی فروکش می‌کند،…

افغانستان در چرخه ی بازی های ژئوپلیتیک کشور های منطقه…

نویسنده: مهرالدین مشید برتری های ژئوپولیتیکی افغانستان و ناکارآمدی زمامداران و…

دزد گورستان شهر یا بهلول دانای دگر؟

در این سیاهه میان سپید‌سرایی و هیچ‌مه‌دان‌سرایی شناوری دارم.محمدعثمان نجیبآن…

دلدادن!

امین الله مفکر امینی          2025-08-03! دلــــدادن بــه هربیـــوفا لطمه برعشق اســــت هم آخـــــوشی…

هشتم مارچ و فریاد های در گلو شکسته شده ی…

نویسنده: مهرالدین مشید حماسه های شکوهمند و تاریخ ساز زنان افغانستان…

حدیث زن

 ای زن محبوب هستی مایه بالندگی  وی توی لطف خدایی در…

التماس یک گدا

شعر از خاک پای عالم : خلیل پوپل تورنتو - کانادا دوستان…

۸ مارچ؛ روز ایستادگی، مقاومت و مبارزه برای آزادی زنان…

پیام تبریکی جنبش آزادی بخش زنان به زنان مبارز و …

«
»

به مناسبت روز جهانی زن

پیام تبریکیۀ هشتم مارچ

افغانستان، سر زمین دود و آتش، سرزمین اسارت زن ها در پشت میله های اوهامات، اندیشه های زن ستیزانۀ مرد سالاری، زندانی در قفس انظار تنگ و دیدگاه های غیر عادلانه است. افغانستان، سر زمینی که انسان در نقش زن حق انسان بودن و حق چون انسان زیستن را ندارد، افغانستان سر زمینی که نصف جامعه بخاطر داشتن جنسیت مؤنث (ماده)، برای زنده ماندنش حتی، کشیدن نفس را از مالکان (نر) یا مذکرش باید گدایی کند. افغانستان سر زمین تبعیض ها و تعصبات، نژادی، قومی جنسیتی و منطقویست، سرزمینی که از سالیان متوالی به این سو مفهوم بقا و دوام حیات انسانی و حقوق حقۀ زندگی و آزادی را که یک حقیقت عینی و اصل تثبیت شده است، در وجود جنس مؤنث یعنی زن، در خطوط چرخش ماهواری زمان در پهنۀ تاریخ مدفون میسازد.

وقتی بر پندار های متذکرۀ بالا تعمق شود، توان ابراز تبریکات بر زنان افغانستان به مناسبت هشتم مارچ در اذهان، نا ممکن به نظر میرسد. اما؛ وقتی  بر حقیقت هشتم مارچ به مثابۀ « روز جهانی همبستگی زنان در سراسر جهان» پی بردیم، روزنۀ امید با آنکه در اوضاع کنونی کشور افغانستان از فرسنگها دور چشمک میزند، چشم خستۀ ما را روشن ساخته وجد امیدواری که سراپای ما را فرا میگیرد نوای خفته و صدای خفه شده یی ما را بیدار میکند و گلوی فشردۀ ما را وادار به بلند ساختن صدا میسازد. صدای همبستگی، صدای وحدت و همدلی، صدای امید برای یک آیندۀ روشن و بالاخره صدای آزادی از بند های مرد سالاری و زن ستیزی. رهایی از بند اسارت اختلافات جنسی، رهایی از نفرین های ابدی و بر آورده سازی آرزوی پرواز به سوی فضای گرم و پر از صفای همیاری انسان با انسان.

اینجاست که این روزنۀ امید به ما شهامت میدهد تا با توانایی هر چه تمام تر با آواز ثابت و عاری از هر نوع ترس و تهدید و خالی از دلهره گی های خصمانه به خواهران، مادران و دختران ستم دیده و درد کشیدۀ کشور خود این روز بزرگ و با عظمت را از ته قلوب پر از عشق و صمیمیت خود، تبریک و تهنیت عرض کرده، این روز را اساسی ترین کلید و اصیل ترین وسیلۀ گشایش رهایی ازین همه ضرب و شتم ها و قید و بند های غیر انسانی بدانیم و به فال نیک بگیریم.

میخواهم طی این پیام تبریکیه همدلی، همیاری و باهمی ام را بر خواهران و مادران ستم کشیده و درد دیدۀ کشورم اعلام داشته، تمنا کنم تا همه زنان آگاه دارندۀ آزادی نسبی در داخل افغانستان و خواهران دارندۀ آزادی کسبی در خارج از افغانستان، دوشادوش مردان آگاه و روشنبین، دست کمک به خواهران اسیر و دربند شان دراز نموده با اعتماد به عظمت این روز خواهران  و مادران هموطن شانرا با راهنمایی های خوب یاری رسانند.

یاری، همکاری و راهنمایی های دانشمندانه و تحققی، به مثابۀ قدم کوچک برای گام بزرگ، مبتنی بر خواست و شرایط ممکنۀ اجتماعی افراد، میتواند حداقل اثر اتش را در اکثریت اذهان محصور به جا بگذارد. که این روش اعمار آرام و تداولی، جرقه های آتشیست که خاموشانه جان میگیرد و یکباره زبانه میکشد. به قول معروف « قطره ، قطره دریا میشود».

 همبستگی با حامیان این روز با شکوه و پی گیریی این راه نیک، مبارزۀ قطعی در راه تأمین عدالت و بر قرار سازی روابط و مناسبات عادلانه و انسانی بین دو جنس مذکر و مؤنث بوده و هم تداوم زندگی بین انسانها اعم از زن و مرد، در تساوی حقوق در عرصه های مختلف اجتماعی یک کشور در یک سطح، دانسته میشود.

به امید روزیکه دیگر زنان افغانستان در 365 روز سال فقط یک روز را روز همبستگی زنان نداشته بلکه 365 روز سال را با همبستگی شکست ناپذیر از هم، در کنار هم و برای کمک هم باشند.

پایان

صالحه وهاب واصل

۸  مارچ  ۲۰۱۴

خدایی مرد

هستی ام داد خــدا، خاک بُــدم جـــانم کــرد

در میـان همه مخلـوق خــود، انسانم کــــرد

رگ رگم را ز مزایــایی عطوفت پُــر کــرد

موقف مـــادری را فــر و عِـــز و شأنم کرد

قـدرت خلق بشر بعـــدِ خودش داد بــــه من

نور عشقم دمیـــد و شمس فـــروزانم کـــرد

مرد از روی حسادت به خدایی بر خواست

بگـرفت حرّییتم بستـــه بـــه زنـــدانــم کــرد

خـــالقــم داد بـــــه من نعمـت زیبــایی حُسن

مرد پــاشیـــد اسیــد و همــــه داغــانـم کـــرد

لب و بیـن و سیــه زلف و بـلـــوریـن تـن من

بــا دم تیـغ گرفت از من و گـــریـــانم کــــرد

تـا زبـان بــاز نمــودم کــه بگــــویـم سخنــی

تیـل پــاشیــد و بـه آتش همــه بــریــانم کـــرد

دختــری زادم  و آن داد خـــــدا بــــود ولـــی

چون همین بــود خطا، حلقــه به ریسمـانم کرد

از بــرای هـوسش زنگ نبستـم بـــــه دو پــــا

هــر دو پــایـم بگفت و شــــل و لنگـانــم کـرد

از همـــــان روز او تــــا رمـق آخـــــــر تــن

هـــر طریقی که دلش خـــواست پـریشانـم کرد

آنقــدر صبــــر نمــودم که شــد او مــالک من

وآنقــدر زد، کـــه از کـــرده پشیمــانــم کــــرد

آه «واهِب» چه بگویم ز قسمهاش کـه غضب

اینـــدم از بــــاور من خدشه بـــه ایمــانم کــرد

08-03-2014

پایان